Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Πρώτο τεστ... διαπλοκής για τον Παπανδρέου!

Η κυβέρνηση του ΓΑΠ υποσχέθηκε πάταξη της διαπλοκής και άπλετη διαφάνεια στις κινήσεις της. Το ίδιο και η προηγούμενη κυβέρνηση με τις αλήστου μνήμης πομπώδεις εξαγγελίες της από του «Μπαϊρακτάρη» (όμως, άνευ ορατού αποτελέσματος!).

Τώρα, το πρώτο μεγάλο τεστ, που θ’ αποδείξει αν οι εξαγγελίες είναι στη σφαίρα της θεωρίας και των εντυπώσεων ή όχι, θα αντιμετωπίσει εντός ολίγου η κυβέρνηση του ΓΑΠ. Αν αποτύχει, οι συνέπειες θα είναι βαριές. Η κοινή γνώμη, που στενάζει από το βάρος της κρίσης, αυτήν τη φορά δεν θα το ανεχτεί.


Η έλλειψη διαφάνειας στον κυβερνητικό χώρο με την επακόλουθη διαπλοκή είναι οι δύο βασικές γενεσιουργές αιτίες των τωρινών δεινών της πατρίδας μας.
Το κομματικό κράτος, με τις αρρωστημένες νοοτροπίες του, έχει καταφέρει καίρια πλήγματα διαχρονικά στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού επιχειρείν και έχει διαβρώσει τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε την επιχειρηματικότητα.
Μία από τις βασικές παθογένειες του συστήματος είναι ότι ανάγουμε σε status ημιθέου ορισμένους επιχειρηματίες, δίνοντάς τους έτσι πραγματική προστασία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση όταν το κράτος εμφανίζεται ως.....
αντισυμβαλλόμενος με αυτούς.

Εκεί λοιπόν αλωνίζει η διαπλοκή και αρχίζουν τα δεινά για τον τόπο. Με ένα φόντο που αποτελεί την τέλεια συνταγή για τη χρεοκοπία μιας οικονομίας που έχει απ' όλα -μειώσεις μισθών, ανεργία, ανατροπές σε εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, βαριά κρίση στις επιχειρήσεις, αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το αύριο- έρχεται το πρώτο τεστ... διαπλοκής για τον Παπανδρέου, ο οποίος και θα ταυτίσει την πολιτική του οντότητα με την έκβαση του τεστ!

Τις αμέσως επόμενες μέρες ο δεινά φορολογούμενος Έλληνας πολίτης θα κληθεί να... συνδράμει με το εθνικό υστέρημά του (sic) στην... ευημερία της Intralot, τον έλεγχο της οποίας έχει ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης, επιχειρηματίας par excellence με ειδίκευση στα κρατικά έργα και στις προνομιακές κρατικές αναθέσεις.

Η αρωγή του κράτους στον κ. Κόκκαλη, στη συγκεκριμένη εταιρία, επιτυγχάνεται μέσω του ημικρατικού, εισηγμένου, ΟΠΑΠ.

Ο ΟΠΑΠ έχει πληρώσει τεράστια ποσά στην Intralot (από το 1999 έως τώρα) με το πρόσχημα της διαχείρισης του Στοιχήματος συν τα διάφορα «συμβόλαια τεχνολογίας», χωρίς ΠΟΤΕ να διεκδικήσει η εταιρία του κ. Κόκκαλη τα λεφτά μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία.

Αυτό το «τεράστια» της προηγούμενης παραγράφου αντιπροσωπεύει το… σεμνό και ταπεινό νούμερο των 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ(!), ενώ μόνο με συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης (του Μπαϊρακτάρη) ο «ζάπλουτος» Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε ποσό της τάξεως των 350 - 400 εκατομμυρίων, για να αγοράσει hardware από την Intralot και να αποκτήσει δικαίωμα χρήσης του software έως το 2016. Και αυτό με... απευθείας ανάθεση, κατόπιν αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Intralot.

Η σκανδαλώδης εκείνη συμφωνία, που διεκπεραιώθηκε με την ευγενή φροντίδα του… κ. Αλογοσκούφη(!), λήγει αυτόν τον μήνα και εκκρεμεί μία ακόμη απευθείας διαπραγμάτευση με την Intralot για τη συντήρηση αυτών των συστημάτων και τη χρονική παράταση επί μία διετία του περίφημου Συμβολαίου της Intralot με τον ΟΠΑΠ.

Λογικά συνάγεται από τα παραπάνω ο (εν τη ρύμη του λόγου) χαρακτηρισμός του ΟΠΑΠ από τη διοίκηση της Intralot ως «συνεταίρου». Ένα «συνεταιριλίκι» που ελήφθη από τη... σημαία, χωρίς καν να ερωτηθεί ο οργανισμός ή η αρμόδια πολιτική ηγεσία του!

Στην ουσία πρόκειται για έναν ιδιότυπο εκβιασμό τον οποίο ασκεί η εταιρία του κ. Κόκκαλη εις βάρος του «ευεργέτη» της, ΟΠΑΠ, αφού ως συνέπεια των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης (διοίκηση Χρ. Χατζηεμμανουήλ) η σημερινή διοίκηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπογράψει.

Οιοσδήποτε διαγωνισμός για την αντικατάσταση των συστημάτων θα απαιτήσει πρακτικά μία διετία για να τελεσφορήσει. Διεθνώς το κόστος συντήρησης υπολογίζεται ως το 10% περίπου της αξίας των hardware και software. Στην προκειμένη περίπτωση, πρόσφατη έρευνα της διοίκησης του ΟΠΑΠ φέρεται να έχει καταλήξει ότι η αξία των παρεχομένων, παλαιάς τεχνολογίας, προϊόντων από την Intralot δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, συνεπώς δεν δικαιολογείται κόστος συντήρησης πάνω από το 10% αυτού του ποσού, ήτοι 5 εκατ. ευρώ!

Ως τότε ο ΟΠΑΠ είναι «δέσμιος» της Intralot. Προφανώς γι' αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική εταιρία ζητά από τον ΟΠΑΠ ετήσια αποζημίωση για τη συντήρηση των συστημάτων της, περίπου… 60 εκατ. ευρώ! Τον χρόνο!
Κι αυτό όταν, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο Euro2day, με τα χρήματα αυτά ο ΟΠΑΠ θα μπορούσε να αγοράσει εντελώς νέα και σύγχρονα συστήματα, μαζί με το συμβόλαιο για τη συντήρησή τους, επί πέντε ολόκληρα χρόνια!

Το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να σταθεί αυτό το «δήθεν» εκβιαστικό δίλημμα ή, εν πάση περιπτώσει, αν έχουν τη δυνατότητα ο κ. Κόκκαλης και η Intralot να απαιτήσουν τέτοιες υπέρογκες αμοιβές, όταν η χώρα στενάζει.

Θα ήταν άραγε δυνατόν μια ελληνική εταιρία, που ακόμη και ο πιο πιστός μέτοχός της γνωρίζει ότι έχει ωφεληθεί ως τώρα τα μέγιστα από τον οργανισμό, να απαιτήσει τέτοιες υπέρογκες αμοιβές, κι αν δεν τις πάρει να κατεβάσει τους... διακόπτες του ΟΠΑΠ;
Εμείς πιστεύουμε πως όχι! Στην πραγματικότητα, δεν θα πρέπει να υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε καν στη σφαίρα της θεωρίας. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΠΑΠ οφείλουν να προσφέρουν τίμημα αντίστοιχο αυτών που ισχύουν στη διεθνή αγορά κι όχι να αποδεχτούν πολλαπλάσιο έξοδο.

Και βεβαίως, εν συνεχεία οφείλουν να προκηρύξουν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την αντικατάσταση των συστημάτων του ΟΠΑΠ, κατόπιν της διετίας, όπου η Intralot θα έχει την ευκαιρία να διαγωνιστεί και να διεκδικήσει την κατακύρωση σε αυτήν.

Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή, αντί να επικρατήσουν η λογική και το δημόσιο συμφέρον, επικρατήσουν ξανά το παρασκήνιο και οι διασυνδέσεις, το σήμα που θα δοθεί στην κοινή γνώμη αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο (ιδίως στον διεθνή στίβο) θα είναι σαφές. Μακριά από Ελλάδα! Οι άνθρωποι είναι αδιόρθωτοι!

Η κρίση είναι για τους πολλούς, ενώ για τους λίγους και εκλεκτούς, τους «εθνικούς προμηθευτές», τα πράγματα έχουν μείνει ίδια και απαράλλαχτα.

Μόνο που στη σημερινή συγκυρία είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να βαστάξει το βάρος της λαϊκής κατακραυγής που θα ξεσηκωθεί με το άκουσμα της ιδιαίτερης και προνομιακής μεταχείρισης την οποία απολαμβάνει ο «εκλεκτός» διακομματικός επιχειρηματίας, ο «Πρύτανης» των κρατικοδίαιτων Νεοελλήνων, ο κ. Κόκκαλης.

Υ.Γ.: Το συμβόλαιο της Intralot με τον ΟΠΑΠ περιείχε μια ρήτρα... αδιαφάνειας(!) ύψους 5 εκατ. ευρώ! Για την ιστορία, τα αντισυμβαλλόμενα μέρη τήρησαν... πιστά τη ρήτρα, με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα που λήγει η σύμβαση, οι Έλληνες πολιτικοί όπως και οι φορολογούμενοι πολίτες να μην έχουν την παραμικρή ΕΠΙΣΗΜΗ ιδέα για τους όρους και τις λεπτομέρειες που περιέχονται! Όσο κι αν «πάσχισε» η (τότε) αξιωματική αντιπολίτευση, με προεξάρχοντα τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη, να τα αποκαλύψει. Ελπίζουμε τώρα, που επί ΓΑΠ έχει καθιερωθεί το open government, οι μυστικοπάθειες του παρελθόντος να μη σκιάσουν το στοιχείο της διαφάνειας που όλοι θέλουν να επικαλούνται στον δημόσιο βίο...

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: