Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Υποβαθμίζει Ελλάδα και Πορτογαλία η Standard & Poor΄s

Παράλληλα, η S&P έθεσε την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες.
Στην έκθεσή της εξηγεί πως τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου ορίστηκαν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα κράτη της Ευρωζώνης μπορούν να λάβουν δάνεια από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ΕSM), επιβεβαιώνουν όσα είχε αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα. Ειδικότερα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του οίκου πως....
α) η αναδιάρθρωση του χρέους ενός κρατους τίθεται ως πιθανή προϋπόθεση για τη λήψη δανείων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) και β) τα ομόλογα προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured) θα είναι υποδεέστερα σε σχέση με τα δάνεια προς το ESM.
Την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υποβάθμισε,  σε «BB-», από «ΒΒ+» προηγουμένως, ο οίκος Standard & Poor΄s, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Κεφάλαιο. Ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης μίας ή δύο βαθμίδων καθώς η αξιολόγηση παραμένει σε Creditwatch.


Ο οίκος εκτιμά ότι οι προϋποθέσεις του ESM, με φόντο το τεράστιο κρατικό χρέος της Ελλάδας και των υψηλών δανειακών της αναγκών, υπονομεύουν τα σχέδια της Ελλάδας να επανέλθει στις αγορές για δανεισμό έως τα μέσα του 2013, όταν ο υφιστάμενος μηχανισμός χρηματοοικονομικής στήριξης των Ε.Ε. και ΔΝΤ θα τερματιστεί, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. Μετά τη λήξη του αρχικού μηχανισμού στήριξης, η Ελλάδα είναι πιθανό, σημειώνει ο οίκος, να απευθυνθεί στο ESM για χρηματοδότηση.

Η νέα αξιολόγηση της Standard & Poor΄s για την Ελλάδα θα έρθει μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών, μετά την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της ελληνικής κυβέρνησης για τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2010 και αφού θα είναι πιο σαφείς οι δημοσιονομικές τάσεις του 2011.

Ο οίκος πιθανώς να επανδιατυπώσει τις αξιολογήσεις του αν δεν επαληθευτούν οι προβλέψεις επιδείνωσης των μεγεθών του προϋπολογισμού το 2010 και 2011. Αν στον αντίποδα, υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης, και η δημοσιονομική θέση της χώρας είναι χειρότερη του στόχου της κυβέρνησης, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να χάσει μία ή και δύο βαθμίδες.

Η S&P σημειώνει ότι η σημερινή υποβάθμιση αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα στις εξής τράπεζες:

- Εθνική Τράπεζα (BB+/Watch Neg/B) και στη θυγατρική της United Bulgarian Bank A.D. (BB/Watch Neg/B),
- EFG Eurobank (BB/Watch Neg/B),
- Alpha Bank (BB/Watch Neg/B)
- Τράπεζα Πειραιώς (BB/Watch Neg/B).

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι θα δημοσιεύσει αναλυτική έκθεση για τον αντίκτυπο από την υποβάθμιση της Ελλάδας στην πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών μόλις της επιτραπεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τραπεζικές πηγές μιλώντας στο Capital.gr δήλωσαν πως το συνολικό κόστος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη σημερινή υποβάθμιση της S&P δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ.

Υποβάθμιση αξιολόγησης Πορτογαλίας

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από ΄BBB/A-2΄ σε ΄BBB-/A-3΄ προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s, τοποθετώντας την μόλις μία μονάδα πάνω από τη χαμηλότερη αξιολόγηση junk.

Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην κίνηση αυτή έπειτα και από την τελική ανακοίνωση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, η οποία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις πως η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να είναι αναγκαία προϋπόθεση για το δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013.

Δεδομένης της αδύναμης πρόσβασης της Πορτογαλίας στις αγορές κεφαλαίου και τις ανάγκες εξωτερικού δανεισμού τα επόμενα χρόνια, ο οίκος εκτιμά πως η Πορτογαλία θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και αργότερα το 2013 στο ESM.

Παράλληλα, το αρνητικό outlook αντανακλά τις εκτιμήσεις της S&P πως το μακροοικονομικό περιβάλλον θα επιδεινωθεί πέρα των τρεχουσών προσδοκιών και ότι ένα πολιτικό αδιέξοδο ενδέχεται να υπονομεύσει την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.

Επιπλέον, οι προσδοκίες για το ΑΕΠ της χώρας είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν σημαντικά από την ικανότητα της σχετικά μικρής και κλειστής οικονομίας της Πορτογαλίας να ενισχύσει τις εξαγωγές από το τωρινό ποσοστό του 30% του ΑΕΠ.

Τέλος, όσον αφορά την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας, η S&P θεωρεί πως ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης θα επιτευχθεί στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2011. Η νέα κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, σύμφωνα με τον οίκο, ωστόσο διατηρούνται οι ανησυχίες και οι κίνδυνοι για την εφαρμογή αυτών.

Capital.grΠηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

kostas.53 είπε...

Μπορεί όλοι στον κόσμο να είναι τρελοί η να μην ξέρουν τι λένε ;Εμείς εκεί όμως !! Όλοι έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας και ας μην παράγουμε ούτε παραμάνες ! Έχουμε όμως ήλιο και θάλασσα e ; Ας συνεχίσουμε λοιπόν να κάνουμε ηλιοθεραπεία και να ...ξύνουμε τα φρύδια μας λοιπόν και όλα θα πάνε καλά, κάποτε, ίσως, μπορεί.... !!! Βλέπετε οι δυο "μαλεφες" οι Giorgo και Giorgo τα έχουν κάνει όλα σωστά, φωτιά να τους κάψει !