Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Εξεταστική για τον πρωθυπουργό...


Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει πως ο Γ. Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στα δεσμά του μνημονίου φαίνεται ότι προσανατολίζεται να προτείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του ανανεωμένου οικονομικού προγράμματος του κόμματός του, γνωστού και ως «Ζάππειο 2», την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Η αναβολή για τρεις μέρες -ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για αύριο- προέκυψε και από τις αποκαλύψεις των δηλώσεων Στρος-Καν, που άλλαξαν τον πολιτικό προσανατολισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον Αντ. Σαμαρά να επικεντρώνει πλέον τα πυρά του....
προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου, ενώ το γενικό πολιτικό πεδίο των προτάσεων θα κινηθεί σε τρία επίπεδα: Αναθεώρηση του μνημονίου. Καταδίκη αυτών που το επέβαλαν στη χώρα, δηλαδή του πρωθυπουργού. Και εφαρμογή του προγράμματος της Ν.Δ., το οποίο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση χωρίς να υποβάλει τους Ελληνες σε μεγάλες θυσίες.
Συνάγεται εύλογα από όλα αυτά ότι δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να «τολμήσει» την Πέμπτη να ζητήσει και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, αν και στο στενό του επιτελείο δεν έχουν οριστικά καταλήξει σε αυτή την άποψη.
Πάντως το όλο σκηνικό θα θυμίζει προεκλογικές εξαγγελίες, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση θα γίνει στο περιστύλιο του Ζαππείου, παρουσία κοινωνικών φορέων και όχι υπό τη μορφή συνέντευξης τύπου. Μέχρι ώρας το στενό επιτελείο του προέδρου κρατάει επτασφράγιστο μυστικό τι θα εμπεριέχεται σε αυτό καθαυτό το οικονομικό σκέλος του προγράμματος. Επιλογή που έχει γίνει προκειμένου να μην «καεί» επικοινωνιακά η πρόταση με την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδοκά να κερδίσει πόντους στην αξιοπιστία του κόμματος, που προοπτικά θα τον οδηγήσουν, όπως ευελπιστεί, στον πρωθυπουργικό θώκο.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτησή του ως προς τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή στο οικονομικό πεδίο, αλλά και η άποψή του για την περίφημη απογραφή Αλογοσκούφη, την οποία πρόσφατα ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης αλλά και ο εκ των πλέον στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά Χρ. Λαζαρίδης χαρακτήρισαν «εγκληματική».
Από τις πληροφορίες πάντως που διοχετεύονται από το στενό προεδρικό επιτελείο προκύπτει ότι ο κ. Σαμαράς έχει προκαλέσει «μεγάλες προσδοκίες», καθώς λέγεται ότι θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και απολύτως κοστολογημένο», με στόχο να μειωθεί το χρέος και να βγει η χώρα από την κρίση.
Το ερώτημα είναι πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί δίχως τη λήψη νέων μέτρων, καθώς μάλιστα, από το «Ζάππειο 1» ακόμη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναλάβει δέσμευση για ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Οι πληροφορίες εξάλλου θέλουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αποφεύγει αυτή τη φορά αναφορά στην εξάλειψη του ελλείμματος εντός 18 μηνών, όπως είχε κάνει πέρυσι. Θα επιμείνει λέγεται πάντως στην ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών δίχως κατ' ανάγκην να υπάρχουν συνταγματικές δεσμεύσεις, όπως έχει προτείνει η ομοϊδεάτης του Αγκελα Μέρκελ.
Εκ των προτάσεων που πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υποβάλει πάντως είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη φορολογική πολιτική και την ανάπτυξη.
Αμέσως μετά την αναγγελία του νέου οικονομικού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει περιοδείες ανά την χώρα. Ειδικό «φροντιστήριο» όμως θα γίνει και για όλα τα γαλάζια στελέχη, με στόχο το νέο πρόγραμμα να «περάσει» στη βάση της Ν.Δ. και όχι μόνο.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: