Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ποιος θα τολμήσει να υπογράψει την υποθήκευση της χώρας;

Δυστυχώς έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση η οποία στον πανικό της παίζει επικίνδυνα παιχνίδια. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου, με  δική της πρωτοβουλία, ζήτησε την έκθεση για τις επιπτώσεις  μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Προφανώς ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε  μια γκάφα ακόμα;  Όπως τότε,  που έλεγε ότι το πιστόλι ήταν στο τραπέζι, ενώ στην ουσία  ήταν στον κρόταφό του! Ή όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου …”απειλούσε” του κερδοσκόπους ότι θα χάσουν τα …στοιχήματά τους!  Με κάτι τέτοιες εξυπνάδες  έφτασαν τα spreads  στις 1200 μονάδες!
Ο κ. Παπανδρέου, δυστυχώς,  έχει την ψευδαίσθηση  ότι είναι μέγας διαπραγματευτής, ενώ  όσες μάχες έδωσε,  μετρά πανωλεθρίες. Πιθανότατα ήλπιζε ότι  κραδαίνοντας την απειλή....
εξόδου από το ευρώ, θα ανάγκαζε τους  εταίρους μας να είναι  λιγότερο πιεστικοί και να δείξουν  μεγαλύτερη κατανόηση.
Έπεσε πάλι έξω. Ένα χρόνο τώρα δεν έμαθε ή δεν θέλησε να μάθει. Οι αγορές μας απάντησαν χθές με δύο νέες υποβαθμίσεις, ενώ σήμερα  ο ΟΔΔΗΧ δημοπρατεί  γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Τυχαίο;
Όμως, η είδηση, που από χθές κάνει το γύρο του κόσμου, λέει ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί πλέον, προκειμένου να πάρει νέο δάνειο, (γιατί δεν πρόκειται να βγεί στις αγορές ούτε το 2012)  να βάλει εμπράγματες εγγυήσεις, είτε γή, είτε εταιρείες του δημοσίου, είτε μελλοντικά έσοδα του κράτους! Αυτό είναι πρωτοφανές! Τέτοιες εγγυήσεις δεν ζητούνται ούτε από τριτοκοσμικές χώρες.
Ο κ. Παπανδρέου   διαπράττει δυο εγκληματικά λάθη:
Πρώτον, έβαλε  στην ατζέντα  των συζητήσεων  την αποχώρηση  από το ευρώ, ανοίγοντας  τον ασκό του Αιόλου! Θα είναι αδύνατον πλέον να ελέγξει το θέμα. Θα αποκτήσει τη δική του δυναμική μια και από εδώ και στο εξής θα το ….αναλάβουν οι αγορές.
Ήδη, ο «φίλος» του Πρωθυπουργού ο κ. Ρουμπινί …προφητεύει όχι μόνον την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, αλλά και της Πορτογαλίας  και της Ιρλανδίας! Αυτό το πράγμα δεν θα έχει τέλος! Ανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν για νέα στοιχήματα!
Δεύτερον, υποθηκεύοντας περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου μετατρέπει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο. Τελικά, δεν χάνουμε “κάποια στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας”. Γινόμαστε υποτελείς. Αυτό αποτελεί εθνική μειοδοσία.
Διατρέχουμε τον εξής  κίνδυνο.  Επειδή η ακίνητη περιουσία του δημοσίου, λόγω της κρίσης, είναι υποτιμημένη, οι δανειστές μας θα εξασφαλίσουν για τα  δάνεια τους εγγυήσεις μεγαλύτερης αξίας. Θα έχουν επομένως ισχυρό κίνητρο στο μέλλον  να κατάσχουν τις εγγυήσεις γιατί  θα κερδίσουν περισσότερα από την υπεραξία τους! Με τον τρόπο αυτό  τροφοδοτούμε την κερδοσκοπική τους συμπεριφορά! Είναι σαν να τους κλείνουμε το μάτι να επενδύουν στην πτώχευση της χώρας!
Έτσι, σχεδιάζεται ένα έγκλημα σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων της χώρας και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες  και αδιαφανείς μεθοδεύσεις.
Ποιοι θα συνεργήσουν σ’ αυτό το έγκλημα κατά της πατρίδας και των γενεών που έρχονται;
Ποιοι από την κυβέρνηση θα δεχθούν να υπογράψουν την υποθήκευση της χώρας;
Οι χθεσινές  δηλώσεις του υπουργού υγείας, επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζαμε ήδη εδώ και καιρό. Εχουμε ουσιαστικά μια ανίκανη κυβέρνηση η ανικανότητα της οποίας επιδεινώνεται από τις έντονες εσωτερικές διαφωνίες οι οποίες την παραλύουν στην πράξη.
Βέβαια η  διαφοροποίηση του κ. Λοβέρδου  δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του,  όπως δεν απαλλάσσει και κανέναν  απ’ όσους εδώ και ένα χρόνο ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τις αποτυχημένες συνταγές του μνημονίου. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι. Γιατί  ακόμα και τώρα συνεχίζουν να απειλούν και να εκβιάζουν την κοινωνία και τη χώρα.
Είναι, επομένως,  δυνατόν να εμπιστευθούμε αυτή την κυβέρνηση, η οποία έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της, να δεσμεύσει το μέλλον της Ελλάδος;
Επειδή η κυβερνητική ανικανότητα είναι προφανής επανέρχονται και τα σενάρια εθνικής δήθεν συνεννόησης. Να το ξεκαθαρίσουμε: για τον Σαμαρά γίνεται η συζήτηση, γιατί τα εξαπτέρυγα στηρίζουν ήδη! Θεωρώ τη σχετική συζήτηση άκρως καιροσκοπική.  Πέραν του ότι  ο κ. Παπανδρέου, ως αντιπολίτευση έλεγε «όχι σε όλα», εδώ οι υπουργοί του δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, είναι δυνατόν να βρούν κοινό τόπο με την αντιπολίτευση;  Ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει συνεννόηση. Αν ήθελε, θα αξιοποιούσε τις ευκαιρίες που του πρόσφερε ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός είναι σε αδιέξοδο, καταρρέει,  και  αναζητά …υποψήφιους για να τους  καταστήσει  συνυπεύθυνους! Ψαρεύει σε θολά νερά. Αυτά, γιατί μερικοί της από εδώ πλευράς, όπως ο κ. Χατζηδάκης, πέφτουν στην παγίδα.
Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου ετοιμάζεται να παραδώσει  την πατρίδα μας  στα νύχια  των κερδοσκόπων και αναζητά συνενόχους.
Θα το επιτρέψουμε;

Κ.Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: