Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ο Μίκης Θεοδωράκης μας προσβάλλει όλους

Του Γ.Βοσκόπουλου*

Ανάμεσα στη δεξίωση του Ρώσου Πρόξενου στη Θεσσαλονίκη και την ομιλία του Μίκη επέλεξα το δεύτερο. Οι λόγοι  ήταν απλοί. Ήθελα να δω από κοντά  αυτόν τον ιταμό, προκλητικό και  επιβλητικό γέροντα που τόσο καιρό τώρα μας φτύνει κατάμουτρα. Αυτόν που τόλμησε στα 86 του να ορθώσει το ανάστημα του και να μας φωνάξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.  
Ο Μίκης  Θεοδωράκης μας προσβάλλει όλους. Προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια μας ως ενεργούς... και δημοκρατικούς πολίτες. Προσβάλλει τις αξίες μας ως μία συλλογικότητα που ζει σε συνθήκες συνταγματικής εκτροπής εντός μίας ημιθανούς θεσμικά δημοκρατίας. Προσβάλλει το πάλε ποτέ φιλότιμο του Έλληνα. Ο Μίκης Θεοδωράκης μας έχει προσβάλλει περισσότερο από κάθε εξώφυλλο του Bild, περισσότερο από κάθε ξένο τοποτηρητή της ΕΕ και του ΔΝΤ.  
Ποιος έδωσε στο Μίκυ Θεοδωράκη το δικαίωμα να μας προκαλεί με την αυθάδεια του και την αντίσταση του σε ένα διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας; Ποιος τον εξουσιοδότησε να μιλά εξ ονόματος ενός λαού επί του οποίου ασέλγησε το πολιτικό σύστημα; Ποιος του είπε ότι έχει το δικαίωμα να αυτοανακηρύσσεται σε εκφραστή της αγωνίας, της αγανάκτησης και της αηδίας ενός λαού; Η απάντηση είναι απλή: εμείς οι ίδιοι. Η απουσία μας, η παραίτηση μας, η αδιαφορία μας.  
Ένας αναιδής ογδονταεξάχρονος μας φτύνει κατάμουτρα και εμείς επιβάλλεται να του απαντήσουμε. Μας πέταξε το γάντι και κατέδειξε τα ανεπαρκή αντανακλαστικά μας ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία. Περιέγραψε μία κοινωνία ευνούχων, ανεπαρκώς ενημερωμένων, αδρανών πολιτών. Ένας θρασύς γέροντας ανέλαβε να τροφοδοτήσει την εθνική μας λίμπιντο, να μας μιλήσει για εθνική αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία. Τόλμησε να τα βάλει με όλους εμάς.  
Ας βρούμε επιτέλους το κουράγιο να απαντήσουμε  στις προκλήσεις του Μ. Θεοδωράκη και στις προσβολές του. Ας του δώσουμε την απάντηση που πρέπει δείχνοντας του ότι με αυτά που λέει και πράττει μας προσβάλλει. Ας του δείξουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί, ότι διαθέτουμε επαρκή αντανακλαστικά, περισσότερα από όσα μπορεί να διαθέτει ένας υπερήλικας. 
Προσωπικά θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για  αυτή την προσβολή.  
 
*Γ. Βοσκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών  και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Έλα Χριστέ και Παναγία, τι είναι ετούτο πάλι;
Χάρρυ Κλυνν

Citypress-gr.admin είπε...

Έλα ντε!

gvam44 είπε...

Σχετικά με την εκμαυλιστική εκστρατεία υποβολής της ιδέας της αυτοενοχοποίησης των πολιτών (ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ):
Η παιδεία είναι πρόυπόθεση ευθύνης, η δε παροχή της είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Παιδεία σχολική και ιδίως κοινωνική δηλαδή το παράδειγμα και η ενθάρρυνση των πολιτικών προς τους πολίτες.
Όσο για τους συνδικαλιστές γενικότερα, και βέβαια έχουν ξεφτυλίσει τον συνδικαλισμό και σίγουρα δεν θα δεις ποτέ π.χ. την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να συμμετέχει στην Ε.Λ.Ε. Αυτό επιδιώκουν οι ΓΑΠ, ΓΠ και ΘΠ: τους πολίτες να αυτομαστιγώνονται ενώ παράλληλα δεν πιστεύουν και δεν ακολουθούν τους ψευτοσυνδικαλιστές στις κινητοποιήσεις. Το της πόλεως ήθος ομοιούται τοις άρχουσι" (Ισοκράτης).