Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Ανατροπή σκηνικού έφερε το νέο μνημόνιο...πρώτο κόμμα η Ν.Δ

Τα νέα σκληρά μέτρα φέρνουν στην πρώτη θέση τη ΝΔ...
Σκηνικό ανατροπής, με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καταγράφει η πανελλαδική έρευνα της Marc για λογαριασμό του "Εθνους της Κυριακής".
Σε ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό και εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και των αντιδράσεων των πολιτών, το κυβερνών κόμμα δείχνει να έχει χάσει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων. Αν και όπως φαίνεται από ευρήματα της μέτρησης....
ο ανασχηματισμός επιβράδυνε την ελεύθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ.
Η αποτυχία συναίνεσης την προηγούμενη εβδομάδα αποτιμάται αρνητικά από την κοινή γνώμη, καθώς έξι στους δέκα ερωτώμενους τάσσονται υπέρ της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ως εκ τούτου τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό -στο σύνολο των ψηφοφόρων- δείχνουν ότι η πλειοψηφία δεν ικανοποιήθηκε, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 38,7% των πολιτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι πιο αποτελεσματικό. Μάλιστα, αν και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών, εκτιμά ότι τελικά θα οδηγηθούμε στις κάλπες.
 Η πλήρης ανατροπή διαπιστώνεται στην πρόθεση ψήφου και σε σχέση με τη μέτρηση του Φεβρουαρίου, καθώς το ΠΑΣΟΚ πλέον βρίσκεται πίσω από την ΝΔ και με κομματική συσπείρωση που φθάνει μόλις στο 42,5%. Χαμηλή συσπείρωση εμφανίζει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σε σχετικό ερώτημα ποιος θα κερδίσει τις εκλογές το 54,9% απαντά η ΝΔ και μόλις το 22,4% το ΠΑΣΟΚ.
Οι ερμηνείες
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το 50% των πολιτών υποστηρίζει την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου αλλά με την προϋπόθεση να γίνει επαναδιαπραγμάτευση ? το 21,6% εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του, ενώ το 22,7% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπογραφεί ακόμα και αν πτωχεύσει η χώρα. Πάντως όσοι υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση και σε ποσοστό 57% πιστεύουν ότι αναγκαστικά πρέπει να εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο για να μην πτωχεύσει η χώρα.


Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: