Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Νομοσχέδιο στις ΗΠΑ κατά Ελλάδας!

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος σπεύδει την Κυριακή το βράδυ στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει την πολύ κακή εικόνα για την Ελλάδα που χτίζουν συστηματικά εδώ και ενάμιση χρόνο οι αντίπαλοι του προέδρου Ομπάμα,χρησιμοποιώντας την ελληνική οικονομική κατάσταση.
Πριν από περίπου δέκα ημέρες κατατέθηκε σχέδιο νόμου στη Γερουσία από Ρεπουμπλικανούς, προκειμένου να «προστατευτούν τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών που χαρίζονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ» μέσω του ΔΝΤ.
Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια...
των αντιπάλων του προέδρου Ομπάμα, οι οποίοι και πέρσι επιχείρησαν να ανακόψουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του ΔΝΤ, επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνδράμουν μέσω του Ταμείου ευρωπαϊκά κράτη με αναλογία χρέους πάνω από 60% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αρνητική εικόνα για την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον ενδυναμώνεται καθημερινώς, καθώς οι αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου χρησιμοποιούν την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη Ελλάδα προκειμένου να τον αποτρέψουν να πάρει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του αμερικανικού χρέους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οργανώσεις προσκείμενες στο κόμμα του Tea Party έχουν γεμίσει αφίσες τις στάσεις λεωφορείων στην Ουάσιγκτον με το σύνθημα «Ο Ομπάμα εκεί μας πάει», δείχνοντας την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα. «Next stop Greece».
Είναι ακόμα πολύ χαρακτηριστικές οι αναφορές Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών στις ομιλίες τους στη Γερουσία (όπως έχουν καταγραφεί στα πρακτικά) εναντίον της Ελλάδας, με χαρακτηριστικότερη αναφορά στην κατάσταση «της Ελληνίδας κομμώτριας»(!!!), η οποία βρίσκεται ενταγμένη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα προκειμένου να αντισταθμίσουν κοινωνικά μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το οξύμωρον της υπόθεσης είναι ότι μεγάλη μερίδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και βουλευτών παρουσιάζουν «τη μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα από «τις αυξήσεις φόρων σε πλούσιους(!) και σε επιχειρήσεις», που τους αναγκάζουν να βγάζουν τα χρήματά τους έξω και να μη γίνονται επενδύσεις, και με αυτό τον τρόπο αντικρούουν τις προτάσεις Ομπάμα για αύξηση φορολογίας. «Εκεί μας πάει» (σ.σ. στην Ελλάδα) είναι το σταθερό σύνθημα των αντιπάλων του κ. Ομπάμα στην προσπάθειά του να τροποποιήσει την οικονομική πολιτική του για την αντιμετώπιση του υπέρογκου αμερικανικού χρέους.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, έχει υπάρξει επείγουσα εισήγηση από την Ουάσιγκτον να μεταβούν το ταχύτερο δυνατόν στην αμερικανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Οικονομικών σε μια προσπάθεια επαφών και συζητήσεων με μέλη και της Γερουσίας και της Βουλής, ώστε να μετριαστεί η μαύρη εικόνα σε βάρος της χώρας και να σταματήσει η προσπάθεια να χρησιμοποιείται ξεδιάντροπα η Αθήνα ως πολιορκητικός κριός εναντίον της πολιτικής Ομπάμα.
Ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε ξαφνικά να μεταβεί στην Ουάσιγκτον την προσεχή Κυριακή το βράδυ και να επιστρέψει στην Αθήνα την Τρίτη, αφού επιχειρήσει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκάιντνερ και μέλη της Γερουσίας και της Βουλής. Ομως φαίνεται ότι έχει υπάρξει βεβιασμένος και κακός χειρισμός εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, καθώς διαθέσιμη ημέρα για επαφές θα είναι μόνον η Τρίτη, αφού από την Τετάρτη κλείνουν για διακοπές Γερουσία και Βουλή, ενώ μέχρι χθες βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί το ραντεβού Βενιζέλου-Γκάιντνερ.
Ο κ. Βενιζέλος πάντως φαίνεται να έχει οριστικοποιήσει τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ανώτατους αξιωματούχους του Ταμείου. 

Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: