Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Για το δημοψήφισμα, ότι αποφασίσει ο ηγέτης...

Όπως πληροφορούμαστε από όλα τα ΜΜΕ και κυρίως από αυτά που έχουν πρόσβαση στα κυβερνητικά κλιμάκια, έχει αποφασιστεί πλέον οριστικά η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Φθινόπωρο, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί πότε ακριβώς (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο;). και κυρίως χωρίς να έχει κάν....
προσδιοριστεί το θέμα του δημοψηφίσματος!! Αν είναι δυνατόν;; Είμαστε σχεδόν δύο μήνες πριν το συζητούμενο δημοψήφισμα και ο δύστυχος «κυρίαρχος» λαός δεν γνωρίζει για ποιο πράγμα θα κληθεί να αποφασίσει!!

Αντί να έχει ήδη τεθεί ένα θέμα με ζωηρό λαϊκό ενδιαφέρον (π.χ. άμεση χρεοκοπία ή μνημόνιο, που είναι και πραγματικό λαϊκό δίλημμα) και να προκαλούνται συνεχώς ζυμώσεις, ώστε φτάνοντας ο λαός στις κάλπες να έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις, απλά ακούσαμε ότι θα πάμε σε κάποιο δημοψήφισμα (το δεύτερο μέσα 37 μεταπολιτευτικά χρόνια, μην κάνουμε και κατάχρηση), σύμφωνα με ότι σκεφτεί και αποφασίσει ο μεγάλος ηγέτης της χώρας (πρωθυπουργικό πολιτικό σύστημα)!!

Σύμφωνα και πάλι με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μας σκέφτεται να βάλει τέσσερα ερωτήματα: Το ένα θα αφορά το πολιτικό σύστημα (προφανώς κάτι ανούσιο και επουσιώδες και όχι φυσικά κάτι συγκλονιστικό, όπως αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος). Το δεύτερο θα αφορά το θέμα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων (φυσικά η μεγάλη πλειοψηφία θα ψηφίσει άρση της μονιμότητας). Το τρίτο θα αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (και εδώ αναμένεται η πλειοψηφία να ψηφίσει υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων). Το τέταρτο θέμα δεν έχει ακόμα πλήρως διευκρινιστεί, αλλά μάλλον θα έχει να κάνει και αυτό με το πολιτικό σύστημα (όπως οργάνωση και λειτουργία των κομμάτων, γερμανικό μοντέλο εκλογικού νόμου, ασυλία βουλευτών κ.λ.π.).

Απ’ ότι δείχνουν πάντως τα πράγματα, θα πρόκειται για ένα δημοψήφισμα περισσότερο διασκεδαστικό, παρά σοβαρών πολιτειακών ή οικονομικών αποφάσεων. Εννοείται ότι ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να εκτονωθεί ο λαός ανώδυνα με ένα δημοψήφισμα για αλλαγές στο Σύνταγμα που θα γίνουν όμως μετά το 2014, σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, απλά και μόνο για να κερδίσει χρόνο και να διώξει τον κόσμο από τις πλατείες που του χαλάει την εικόνα της εξουσίας του.Δεν υπάρχουν σχόλια: