Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Το ξεπούλημα αρχίζει...Κρατική περιουσία ως εγγυήσεις για το δεύτερο πακέτο

Διμερείς συμφωνίες, δηλώσεις, μεθοδεύσεις, επιτροπές-ομάδες εργασίες στην Ε.Ε, μηχανεύονται τρόπους να μας φάνε την "προίκα" και τα "ασημικά".


Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς...
Η Ελλάδα μπορεί να υποχρεωθεί να παραδώσει κάποια από πολύτιμα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της  στη ευρωζώνη, σε αντάλλαγμα για ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με αναφορές στο Φινλανδικό Τύπο και πηγές στις Βρυξέλλες. 
Πολλές χώρες έχουν αναζητήσει εγγυήσεις για τη συμβολή τους σε ένα δεύτερο ελληνικό σχέδιο διάσωσης. 
Η αρχική συμφωνία της Φινλανδίας να πάρει 600 € εκατομμύρια σε...
αντάλλαγμα για το  1.4 δις €, που ήταν η συμμετοχή της στο  νέο πακέτο διάσωσης 109 δις €, είναι σε κίνδυνο, και τώρα η σκανδιναβική χώρα φέρεται
να ενδιαφέρεται για ελληνικά ακίνητα ή μετοχές κρατικών περιουσιακών στοιχείων. 
Η αίτηση της Φινλανδίας για μετρητά μπροστά αποδοκιμάστηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, τους κύριους "παίχτες" της ελληνικής διάσωσης.
Ένας μαραθώνιος των τηλεδιασκέψεων φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί για να πείσει τους Φινλανδούς να απορρίψουν την ζήτηση μετρητών, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να προκαλέσει διάφορες χώρες για να ζητήσουν το ίδιο και εκτροχιάσει την όλη διάσωση, λένε διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
"Τώρα που η φινλανδική-ελληνική συμφωνία δεν έγινε δεκτή από τους άλλους, είναι στο χέρι όλων των μελών της ευρωζώνης η εξεύρεση ενός αποδεκτού μοντέλου, χρηματοδότησης της Φινλανδίας είπε η υπουργός Jutta Urpilainen, σε δημοσιογράφους χθες.  Μια ομάδα εργασίας για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης που περιλαμβάνει αξιωματούχους από τη Φινλανδία, την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες, σύμφωνα με πληροφορίες επεξεργάζονται διαφορετικά μοντέλα εγγυήσεων. 
Παρά τις αναφορές για μια ελληνική-Φινλανδική συμφωνία, η Ελλάδα είναι από καιρό απρόθυμη να δώσει μετρητά για ένα σχέδιο διάσωσης και η ομάδα εργασίας της Ε.Ε εξετάζει αυτή τη στιγμή, ελληνικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αντ 'αυτού.
"Δεν μπορείτε να πουλήσετε όλα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποίησης αμέσως, αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια. 
Έτσι, η πρότασή μας είναι ότι μπορείτε να πάρετε κρατική περιουσία στο ενεργητικό του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων και μέχρι να την πουλήσετε, να την χρησιμοποιήσετε για παροχή εγγυήσεων" φέρεται να δήλωσε Φιλανδός αξιωματούχος.
 "Ακόμα κι αν οι Κάτω Χώρες δεν είναι υποστηρικτές των εγγυήσεων, θα επιμείνω ιδιαίτερα στην έννοια της ίσης μεταχείρισης όλων των χωρών της ευρωζώνης. Εάν ένα κράτος μέλος λαμβάνει εγγυήσεις, τότε οι Κάτω Χώρες, όπως και μια σειρά άλλων μελών, θα θέλουν το ίδιο, δήλωσε στο κοινοβούλιο του τη Δευτέρα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager,  όταν η φινλανδική συμφωνία για μετρητά έγινε πρωτοσέλιδο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: