Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

H Ρωσία θα σώσει την Ευρώπη

Την στιγμή που η Ευρώπη, και ειδικά η ευρωζώνη, επιβραδύνεται και… μυρίζει ύφεση, η Ρωσία αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 3,5%, έχει μία από τις πιο κερδοφόρες αγορές και αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά stories στον κόσμο, υπογραμμίζει η Citigroup σε νέα έκθεσή της στην οποία δίνει όλους τους λόγους γιατί μπορεί η συγκεκριμένη χώρα να αποτελέσει τον «σωτήρα» της Ευρώπης.
Η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως είναι προφανές ότι η Ρωσία έχει το δικό της εθνικό νόμισμα καθώς και ... τα απαραίτηταεργαλεία να το κάνει αποτελεσματικό. Επίσης, η πολιτική της κυβέρνησης έχει επιτρέψει στο ρούβλι να αποδυναμωθεί το τελευταίο διάστημα, ως απάντηση στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, κάτι το οποίο θα κάνει την μακροοικονομική κατάσταση της χώρας πολύ λιγότερο ευάλωτη από ότι αποδείχθηκε το 2008.

Επίσης, η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε όρους πληθυσμού και η μεγαλύτερη αγορά σε για τα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα. Πριν πολύ καιρό η Ρωσία έγινε η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη για φθηνά προϊόντα όπως κινητά τηλέφωνα, μπύρα και τηλεοράσεις. Μάλιστα για το 2012, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ρωσική ζήτηση για αυτοκίνητα θα ξεπεράσει τη γερμανική για πρώτη φορά στην ιστοριά.

Η Citi αναμένει πως φέτος το ρωσικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 3,5% ενώ το ευρωπαϊκό θα μειωθεί κατά 1%. Ο λόγος του ρωσικού χρέους προς το ΑΕΠ είναι στο 9%, ενώ ο αντίστοιχος της Ευρώπης, στο 95%. Ο λόγος του χρέους των νοικυριών στη Ρωσία προς το ΑΕΠ φτάνει μόλις το 10%, ενώ στην Ευρώπη αγγίζει το 74%.

Για πάρα πολλές διεθνείς εταιρείες, η Ρωσία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές και ένα από τα κλειδιά στην στρατηγική της ανάπτυξής τους. Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επικεντρωθεί κανείς στη Ρωσία καθώς τώρα που ο κύκλος των commodities αρχίζει και δύει, η ρωσική κυβέρνηση ανοίγει την χώρα σε ξένες επενδύσεις και εταιρείες.

Η Citi εντοπίζει λοιπόν εκείνες τις διεθνείς μετοχές οι οποίες προσφέρουν πρόσβαση στην Ρωσική ανάπτυξη και αποτελούν ιδανικές ευκαιρίες τοποθετήσεων. Όπως επισημαίνει, σε ότι αφορά το κτίσιμο θέσεων σε μετοχές εταιρειών της Ευρώπης που έχουν σχέσεις με τη Ρωσία, αποτελεί έναν τρόπο να «παίξει» κανείς το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενος τα θετικά και των δύο πλευρών. Η Citi χωρίζει τις ευκαιρίες που… μυρίζουν Ρωσία σε τρία γκρουπ, ανάλογα με το ποσοστό της κερδοφορίας τους που προέρχεται από τη χώρα.

Έτσι, οι 15 μετοχές των οποίων οι εταιρείες παράγουν το 20% ή και περισσότερο της κερδοφορίας τους από τη Ρωσία είναι οι :

Japan Tobacco Ιπαωνία

Tele2 Σουηδία

Carlsberg Δανία

Nokian Tyres Φινλανδία

OTP Bank Ουγγαρία

Oriflame Σουηδία

Inchcape Βρετανία

Stada Arzneimittel Γερμανία

Raiffeisen International Αυστρία

Enka Insaat Τουρκία

Gedeon Richter Ουγγαρία

Anadolu Efes Τουρκία

ITE Group Βρεατβία

Oriola Φινλανδία

Silvano Λευκορωσία


19 μετοχές παράγουν το 15%-20% των κερδών τους από τη Ρωσία:


Danone Γαλλία

TeliaSonera Σουηδία

MAN Γερμανία

Fortum Φινλανδία

Scania Σουηδία

Metro AG Γερμανία

Modern Times Σουηδία

Barloworld Ν. Αφρική

YIT Φινλανδία

Fraport Γερμανία

Immofinanz AG Αυστρία

Coca-Cola Hellenic Ελλάδα

Rockwool Construction Δανία

Stockmann Φινλανδία

LPP Πολωνία

Getin Holding Πολωνία

Aspo Φινλανδία

Amrest Holdings Πολωνία

Rovese Πολωνία


Τέλος, 17 μετοχές εταιρειών που το 5-10% της κερδοφορίας τους προέρχεται από τη Ρωσία:


Philip Morris ΗΠΑ

E.on Γερμανία

British American Tobacco Βρετανία

Renault Γαλλία

Adidas Γερμανία

Henkel Γερμανία

Pirelli Ιταλία

HeidelbergCement Γερμανία

Telenor Νορβηγία

FLSmidth Δανία

Kesko Φινλανδία

Mondi Paper Ν. Αφρική

Trakya Τουρκία

Arcelik Τουρκία

Hamburg Hafen Γερμανία

Strabag Αυστρία

Tallink Εσθονια

Ελευθερία Κούρταλη
Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: