Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΕΡΕΥΝΑ -ΚΑΛΑΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΛΗ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΑΣ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥcitypressgr
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΑΣ
Τελευταία, ευτύχησα να συναπαντηθώ με τους Καλάς, που θεωρούνται μακρινοί απόγονοι της στρατιάς του Μ. Αλέξαντρου, και που επιβιώνουν - με πολλές δυσκολίες – στα Β.Δ. σύνορα του Πακιστάν, στα πρόβουνα των Ιμαλαΐων, σε τρεις δυσπρόσιτες κοιλάδες το BUMBORET, το RUMBUR και το BIRIR , που είναι σκαρφαλωμένες σε υψόμετρο 2.500 μ. Το κλίμα, στις καταπράσινες αυτές κοιλάδες είναι υγρό το καλοκαίρι, με αισθητή αλλαγή θερμοκρασίας στη διάρκεια της ημέρας και ψυχρό το χειμώνα. Μάλιστα, από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάρτη, τα χιόνια αποκλείουν, τα έτσι κι’ αλλιώς δύσβατα περάσματα.
Λατρευτική πίστης τους είναι η θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων (Δωδεκάθεο). Κρατάνε προγονικές παραδόσεις, συνεχίζουν πατροπαράδοτα έθιμα και ακολουθούν συνήθειες συνειδητά ριζωμένες μέσα τους, από την εποχή ακόμα του Μεγάλου Βασιλιά «Ισκαντέρ». Οι Καλάς, παρόλο που ζουν σ’ ένα καθόλου φιλικό αλλοφυλικό περίγυρο (Ισλαμιστές, Βουδιστές, Ινδουιστές) όπου ιδιαίτερα οι Μουσουλμάνοι τους θεωρούν απίστους (Καφίρ) και προσπαθούν με απειλές, εκβιασμούς ή με δελεαστικές παροχές να τους εξισλαμίσουν, διατηρούν, στο ακέραιο, τη φυλετική τους ιδιαιτερότητα και σέβονται απόλυτα την καθαρότητα της φυλής τους, αφού η επιμιξία, με άλλες φυλές, είναι αδιανόητη.Οι Καλάς διακρίνονται για τη συμπαθή κατατομή του προσώπου τους, με την ολόισια ελληνική μύτη.Η γλώσσα των Καλάς, μόνον προφορική, είναι κράμα Ελληνικής, Σανσκριτικής και Περσικής, με επικρατέστερα ελληνικά στοιχεία, π.χ. Μαχεντόν (Μακεδών), Χαρίτας (χάριτες) Γιουνάν (Ίωνας), Ντίμο (Δήμο), Ίλα (Έλα), Ντία (Δία), Αφροντάϊν (Αφροδίτη), Ισπάτα (φιλώ) εκ του ασπάζομαι. Μέχρι λίγα χρόνια πριν, οι Καλάς επέτρεπαν μόνον στον ένα γιο, μιας πολύτεκνης οικογένειας, να πάει στο Σχολείο, και το απαγόρευαν σε όλα τα κορίτσια.Πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι Καλάς είναι οι μόνοι στην περιοχή που χρησιμοποιούν καθίσματα, σε αντίθεση με τους Μουσουλμάνους που κάθονται σταυροπόδι। Μάλιστα, τα διακοσμούν με σκαλιστά ελληνικά σχέδια, όπως το αστέρι της Βεργίνας, το Μέανδρο κ.α. Είναι δε όμοια με τα σκαμνιά που βρέθηκαν στις ανασκαφές της Βεργίνας και εκτίθενται στο Μουσείο της Θεσ/νίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: