Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Θ. Τσουκάτος: «1 εκ. μάρκα από τη Siemens πήγαν απευθείας στον τομέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ»


Δείχνει τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ

Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κατέληξε το ένα εκατομμύριο μάρκα, που έχει εντοπιστεί στους μαύρους λογαριασμούς της Siemens και για το οποίο μεσολάβησε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του City99,5.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Τσουκάτος παραδέχεται ότι ο ίδιος έδωσε στο Μιχάλη Χριστοφοράκο, κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου Siemens στην Ελλάδα, τον αριθμό λογαριασμού που εντοπίστηκε στη διάρκεια της έρευνας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκάτο, ο κ. Χριστοφοράκος τον επισκέφτηκε και του πρότεινε να συνεισφέρει η Siemens ένα εκατομμύριο μάρκα, δηλαδή 420.000 ευρώ, για την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσουκάτος ζήτησε από γνωστό του πρόσωπο να μεσολαβήσει για τη συναλλαγή και υποστηρίζει ότι ούτε το παρένθετο πρόσωπο ούτε ο ίδιος είχαν οποιοδήποτε προσωπικό όφελος, αλλά αντίθετα, τα χρήματα παραδόθηκαν στο ακέραιο στους οικονομικούς επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη.

Λίγο νωρίτερα, την αναστολή της κομματικής ιδιότητας για όσα από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens είχε ανακοινώσει ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ωστόσο διευκρίνισε ότι, η απόφαση αυτή δεν προδικάζει ενοχή και επανέλαβε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αφορά ήδη στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη και τον Θεόδωρο Τσουκάτο, στον οποίο εστάλη κλήση από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, προκειμένου να καταθέσει ως ύποπτος για την εμπλοκή του στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Τον κ. Τσουκάτο φέρεται να υπέδειξε στη σημερινή κατάθεσή του ο επιχειρηματίας Στέλιος Βίος ο οποίος επίσης εξετάστηκε ως ύποπτος.

«Ουδέποτε ήρθαν στα χέρια μου τέτοια ποσά. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, απευθυνθείτε σε άλλους», σχολίασε ο Σπύρος Αυγερινός, παλαιός διευθυντής και μέλος της επιτροπής οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, φθάνοντας στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σχολιάζοντας τα περί ένοχης σιωπής της ΝΔ, που ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, πηγές της Ρηγίλλης δήλωναν σκωπτικά στο City99,5, ότι εάν το ΠΑΣΟΚ εννοεί ότι τηρούμε σιωπή στις πληροφορίες για εμπλοκή στελεχών του στις μίζες, πράγματι έχει δίκιο.

Η δήλωση Τσουκάτου

«Ως μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας μετείχα ενεργά στην οργάνωση της καμπάνιας για τις εκλογές», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Siemens.

«Δέχθηκα επίσκεψη στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ από τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο και έγινα αποδέκτης πρότασης για οικονομική συνεισφορά στην καμπάνια του κινήματος και μου ζητήθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό για να γίνει η μεταφορά χρημάτων. Απευθύνθηκα σε γνωστό μου πρόσωπο που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς δικό του όφελος και διεκπεραίωσε τη σχετική διαδικασία.

Τα χρήματα, χωρίς άλλη δική μου ανάμειξη, ήρθαν στον τομέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ, παρελήφθησαν από τους αρμόδιους του τομέα Οικονομικού και εισήλθαν στο ακέραιο στο ταμείο του κινήματος (ένα εκατ. μάρκα, δηλαδή 420.000 ευρώ. Δεν είχα ποτέ καμία προσωπική ανάμειξη ή άλλη αθέμιτη συμμετοχή.

Σημειώνω επίσης ότι ποτέ δεν διαχειρίστηκα χρήματα στο κίνημα ούτε είχα οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο. Οι δραστηριότητές μου στο ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα πολιτικές και κινήθηκαν στα πλαίσια που όριζαν κάθε φορά τα αρμόδια όργανα του κινήματος.

Κατά συνέπεια για κάθε εμπλοκή του ονόματός μου που θα με εμφάνιζε να έχω προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου».

Η δήλωση Μαντέλη

Σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του στην ίδια υπόθεση, ο κ. Τάσος Μαντέλης δήλωσε τα εξής: «Είναι εξαιρετικώς ψευδή και βαρύτατα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα του Τύπου που με εμφανίζουν πως δήθεν εισέπραξα εκατ. μάρκα από τη Siemens Zητώ όλα τα στοιχεία που υπάρχουν να δοθούν στη Δικαιοσύνη για να πράξει το καθήκον της και να αποκατασταθεί η αλήθεια».

Δήλωση Αλ. Αλαβάνου

«Πρέπει να γίνει ο έλεγχος με ταχύτητα, σε βάθος και προς όλες τις πλευρές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτού του ελέγχου, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το θέμα της υπόθεσης C4I και συγκεκριμένα να δοθεί άμεσα από την κυβέρνηση η σύμβαση που υπογράφηκε μετά την επαναδιαπραγμάτευση, διότι υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρά και σημαντικά στοιχεία. Από κει και πέρα χρειάζεται άμεσα Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, όπως ήδη έχουμε προτείνει».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες της Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «εμείς βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά συμφέροντα που θέλουν να κλείσουν όλα τα στόματα και να μη βγει τίποτα στην επιφάνεια - και το κατανοείτε πάρα πολύ καλά αυτό. Και δυστυχώς, αυτή την προσπάθεια τη συνδράμει η κυβέρνηση με την άρνησή της να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή».

Δηλώσεις Α. Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, λέγοντας ότι «είναι απολύτως εκτεθειμένοι», γιατί «μόλις πριν από λίγες ημέρες έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι στην υπόθεση της ``Ζίμενς`` δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και κόμματα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι «οι καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από το τεράστιο αυτό σκάνδαλο δείχνουν ότι οι δυνάμεις του χθες, που κυβέρνησαν για πολλά χρόνια τη χώρα, έδωσαν το management της χώρας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, με αντάλλαγμα άφθονο μαύρο πολιτικό χρήμα».

Οι δυνάμεις αυτές, κατέληξε, «δεν μπορούν πια να εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο. Η διέξοδος της κοινωνίας ολοένα και γρηγορότερα μετατοπίζεται προς τα Αριστερά».

Εκτός ΠΑΣΟΚ όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση

Την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να αναστείλει την κομματική ιδιότητα όσων μελών του φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, «ως ελάχιστο χρέος και σε αντιδιαστολή με την πρακτική συγκάλυψης που ακολουθεί η ΝΔ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος. Η κίνηση αυτή, όπως τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε καμία περίπτωση «δεν προδικάζει, δεν αποτελεί τεκμήριο του αποτελέσματος της δικαστικής και ανακριτικής διαδικασίας». «Αντιθέτως» συμπλήρωσε, «ελπίδα μας να βρεθούν αθώοι αυτοί που σήμερα κατηγορούνται», υπογραμμίζοντας πως την πράξη αυτή, το ΠΑΣΟΚ περιμένει να την ακολουθήσει και η ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αφορά τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη και τον Θανάση Τσουκάτο.

Ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έχει καταθέσει σειρά προτάσεων συνολικά για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά έχει ζητήσει και από τον πρωθυπουργό να συμβάλει ώστε να ξεκαθαριστεί η υπόθεση της Siemens, προχωρώντας στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Στις προτάσεις αυτές, η κυβέρνηση απαντά με ένα «πέπλο ένοχης σιωπής», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Γενναία αποδοχή της σύστασης εξεταστικής μπορεί να αποδείξει πως υπάρχει πολιτική βούληση για ξεκαθάρισμα της υπόθεσης. Αντίθετα με την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει καθημερινά τη βούλησή του να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση», πρόσθεσε.

«Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξεταστική επιτρέπει την φημολογία και την εικοτολογία», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας: «δεν μπορούμε να δεχθούμε τον συνεχή διασυρμό της πολιτικής ζωής του τόπου».

πηγή
e-tipos

Δεν υπάρχουν σχόλια: