Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2!


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η΄ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΟΙΗΚΗΣΗ;

Ένα μεγάλο θέμα που αναπτύσεται μέσα στο καλοκαίρι, είναι η νέα διαμόρφωση της τοπικης αυτοδιοίκησης. Το σχέδιο Καποδίστριας 2 και οι προεκτάσεις του σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Μια πρώτη γεύση είχαμε πριν 8 χρόνια περίπου, με τον Καποδίστρια 1. Είχε γίνει μια αρχική ομαδοποίηση δήμων και οικισμών ανά την Ελλάδα και φάνηκαν τα αποτελέσματα, κυρίως στις μικρές κοινότητες, αμέσως. Ερημοποίηση και απαξίωση από τα κέντρα των δήμων. Μια δεκαετία αργότερα και ενώ η ελληνική ύπαιθρος μαστίζεται από προβλήματα, έρχεται το δεύτερο μέρος της μετάλλαξης της!

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο προτείνει μείωση των περιφερειών από 13 σε 5. Καταργούνται οι 54 νομαρχίες και έχουμε 15 νέες αυτοδιοικούμενες μονάδες. Τέλος οι 1034 δήμοι που προέκυψαν από τον Καποδίστρια 1, τώρα γίνονται 400. Από τους 400, οι 200 θα είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα και θα αναπτύσονται στα όρια των παλιών επαρχιών των νομών τους. Οι 160 θα είναι στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονικής, ενώ θα υπάρχουν και 40 στα νησιά.

Το μέγεθος της διοικητικής μεταρρύθμισης θα είναι πολύ μεγάλο, με πιθανό πολιτικό κόστος. Οι νέοι δήμοι θα είναι μεγάλοι και θα αποτελούνται από πολλά χωριά. Ποιος εγγυάται την ισομερή κατανομή των κρατικών και δημοτικών κονδυλίων σε όλους τους οικισμούς, βάση των αναγκών τους; Οι περιφέριες θα είναι υπερβολικά μεγάλες και οι περιφεριάρχες θα έχουν σημαντικότατη δύναμη στα χέρια τους. Ποιός διασφαλίζει την ομαλή συνεργασία τους με την εκάστοτε κυβέρνηση και άρα την ορθή λειτουργία του κράτους; Στις 17/6/08 έγινε συνεδρίαση της Τ.Ε.Δ.Κ.Ε και αποφασίστηκε τελικά συναίνωση δήμων και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αρχικά αυτό το ενδεχόμενο είχε αποκλειστεί για τις δύο αυτές περιοχές, όμως τώρα ποιοί δήμοι θα πάψουν να υπάρχουν και πόσο αυτό θα δυσκολέψει την εξυπηρέτηση και τελικά τη ζωή των πολιτών.

Λίγα είπαμε σήμερα για το θέμα, όμως ήταν για μια πρώτη ενεργοποίηση. Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες και ερωτήματα. Απαντήσεις θα δώσει το μέλλον!

john politis

Y.Γ. : Τα πολιτικά κόμματα ουσιαστικά συμφωνούν, με ελάχιστες αποκλίσεις !

Δεν υπάρχουν σχόλια: