Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Ταλαιπωρίας συνέχεια για το κτηματόσημο



Συνεχίζονται οι ουρές, η ταλαιπωρία και οι διαπληκτισμοί στα γραφεία κτηματογράφησης και σήμερα, δεύτερη μέρα υποβολής δηλώσεων ακινήτων για το κτηματολόγιο.

Μεγάλος είναι ο συνωστισμός στο κεντρικό γραφείο στο Σύνταγμα όπου οι πολίτες σχημάτισαν τεράστια ουρά πολύ πριν να ανοίξουν οι θυρίδες εξυπηρέτησης ενώ μάχες γίνονται για τα εισιτήρια προτεραιότητας.

Ο πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε., Χρήστος Γούλας, απέδωσε την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες στο ότι δεν λειτούργησε το γραφείο Κτηματογράφησης στην οδό Ευριπίδου, λόγω κτηριακών προβλημάτων. Το συγκεκριμένο γραφείο που είναι ένα από τα έξι στην Αθήνα θα είναι έτοιμο την Τετάρτη για παροχή πληροφοριών, ενώ σε λίγες ημέρες θα δέχεται και δηλώσεις, οπότε τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Αυξημένη ήταν επίσης η κίνηση στο Γραφείο Κτηματογράφησης του Δήμου Περιστερίου, στο Γραφείο Κτηματογράφησης του Δήμου Πειραιά, στο ΚΕΠ, στο κέντρο του Πειραιά, καθώς και στο Δήμο Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στο Περίπτερο 2 της Δ.Ε.Θ. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 9 το βράδυ για όσο διάστημα χρειαστεί στα γραφεία που είχαν μεγάλη κίνηση.

Συνολικά, την πρώτη ημέρα υποβολής αιτήσεων περίπου 30.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν στα 76 Γραφεία Κτηματογράφησης. Κατατέθηκαν περίπου 4.800 δηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ υποβλήθηκαν περίπου 3.700 αιτήματα κωδικού μέσω διαδικτύου.

Ο κ. Γούλας ζήτησε την κατανόηση των πολιτών, υπενθυμίζοντας ότι η υποβολή των δηλώσεων μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δήλωση στο Κτηματολόγιο

Ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2008 (ή έως τις 30 Δεκεμβρίου 2008 για όσους διαμένουν στο εξωτερικό) θα διαρκέσει η περίοδος για την υποβολή από τους ιδιοκτήτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) της δήλωσης δικαιωμάτων για τα ακίνητα που κατέχουν στις 107 περιοχές της χώρας, οι οποίες εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η υποβολή της δήλωσης δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση που οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες δεν προσέλθουν στα κτηματολογικά γραφεία για να την καταθέσουν ή δεν την αποστείλουν ηλεκτρονικά εντός του χρονικού περιθωρίου των τρεισήμισι μηνών, θα τους επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο της τάξεως των 50 - 1.500 ευρώ. Βεβαίως, το εύρος του προστίμου αφήνει περιθώρια συναλλαγής, άγνωστο ακόμη με ποιους μηχανισμούς.

Το κόστος για τη δήλωση του κάθε κύριου ακινήτου (τέλος κτηματογράφησης) έχει καθοριστεί στα 35 ευρώ, ενώ για τον κάθε βοηθητικό χώρο (αποθήκη, χώρο στάθμευσης), που αποτελεί αυτοτελή ιδιοκτησία (σαφής αναγραφή σε συμβόλαιο) στα 20 ευρώ.

Την ακίνητη περιουσία τους, οφείλουν να δηλώσουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα σε ένα ή περισσότερα ακίνητα, είτε πρόκειται για πλήρη, είτε για ψιλή κυριότητα, είτε για επικαρπία, είτε για οποιoδήποτε άλλο νομικό καθεστώς.

Επιπλέον, οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν:

· Η δήλωση αφορά όλα τα αστικά και αγροτικά ακίνητα είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου πόλεως στις 107 υπό κτηματογράφηση περιοχές.

· Ένα ακίνητο που ανήκει σε περισσότερα του ενός πρόσωπα το δηλώνουν – και κατά συνέπεια καταβάλουν ξεχωριστά ο καθένας το τέλος κτηματογράφησης – όλοι όσοι φέρονται ως ιδιοκτήτες του.

· Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο αγροτικά ακίνητα στον ίδιο δήμο ή κοινότητα, καταβάλουν πάγιο τέλος που αφορά μόνο σε δύο δικαιώματα.

· Η δήλωση δικαιωμάτων επί ακινήτων μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στην ιστοσελίδα http://www.ktimatologio.gr/. Στην περίπτωση αυτή, η πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης γίνεται επίσης μέσω του διαδικτύου με χρέωση της πιστωτικής κάρτας του υπόχρεου. Επίσης, μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά με συστημένη αποστολή μέσω ΕΛΤΑ ή courier στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης.

· Για να γίνει δεκτή η δήλωση δικαιωμάτων από τα γραφεία κτηματογράφησης, οι υπόχρεοι θα πρέπει να προσκομίζουν μαζί μ’ αυτή το αποδεικτικό πληρωμής του πάγιου τέλους κτηματογράφησης, φωτοαντίγραφο του τίτλου κτήσης του κάθε ακινήτου, καθώς και φωτοαντίγραφο του δελτίου ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.

· Επιπλέον, απαιτείται η επίδειξη εγγράφου (λογαριασμός ΔΕΗ, εκκαθαριστικό εφορίας) που να αποδεικνύει το ΑΦΜ του ατόμου που υποβάλει τη δήλωση.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι λίγοι «τυχεροί», που είχαν υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο σε παλαιότερες εποχές, κυρίως στα πλαίσια πιλοτικών προγραμμάτων. Αυτοί δεν υποχρεούνται νέας δήλωσης και ουσιαστικά απαλλάσσονται από το 35αρι, αλλά και από τέλος του 1 τοις χιλίοις. Οφείλουν, ωστόσο, και για τη δική τους διασφάλιση να προχωρήσουν σε έλεγχο για το εάν είναι γραμμένοι στα μητρώα κτηματολογίου. Εάν δεν είναι, θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία από την αρχή.

Επισημαίνεται, τέλος, πως η καταβολή του τέλους κτηματογράφησης θα γίνεται στα καταστημάτων των 13 μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, απ’ όπου οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν το σχετικό αποδεικτικό πληρωμής. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία παρέχονται στον τηλεφωνικό αριθμό 1015 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ktimatologio.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: