Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την υπόθεση εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών και τον εξαναγκασμό τους σε υπερπαραγωγή ωαρίων προορισμένων για πώληση, η Εθνική Αρχή Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ανακοινώνει ότι είχε ήδη αποφασίσει να εκδώσει σχετική Οδηγία, προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με την Οδηγία αυτή :

  • Η διάθεση ωαρίων επιτρέπεται χωρίς αντάλλαγμα προς τη δότρια, με εξαίρεση τις νομίμως καταβαλλόμενες δαπάνες και αποζημίωση, το ύψος των οποίων καθορίζεται από Κανονιστική Απόφαση της Αρχής (υπ’ αρ. οικ. 36, ΦΕΚ Β, 670/16.4.2008). Στην έννοια του «ανταλλάγματος» εμπίπτει οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο όφελος.
  • Οι δότριες ωαρίων πρέπει να ενημερώνονται για όλες τις πιθανές παρενέργειες της διέγερσης των ωοθηκών και της διαδικασίας της ωοληψίας, καθώς και για τις ενδεχόμενες ψυχολογικές επιπτώσεις.
  • Η μεταφορά στην Ελλάδα αλλοδαπών γυναικών με σκοπό την παροχή ωαρίων με οικονομικό ή άλλο όφελος συνιστά πράξη μεσολάβησης, υπό την έννοια των άρθρων 26 §2 και 27 §2 του ν. 3305/2005, και επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος όποιου εμπλέκεται κατά οποιονδήποτε τρόπο στη μεταφορά αυτή. Οι κυρώσεις επιβάλλονται, ανεξάρτητα από το αν έγινε ή όχι λήψη ωαρίων και είναι βαρύτατες.
  • Οι προβλεπόμενες μάλιστα στο άρθρο 26 §2 του ν. 3306/2005 ποινικές κυρώσεις επιβάλλονται και στις γυναίκες που πρόκειται να προσφέρουν ωάρια με οποιοδήποτε αντάλλαγμα, ακόμη και αν δεν γίνει λήψη ωαρίων.

Δυστυχώς η Αρχή, μη έχοντας, από συστάσεώς της, τη στήριξη της Πολιτείας αδυνατεί να εμποδίσει την εκδήλωση παρόμοιων περιστατικών, που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξία και εκχυδαϊζουν το ιατρικό λειτούργημα.

Είναι αυτονόητο ότι η Αρχή επιφυλάσσεται να επιληφθεί του θέματος, όταν τεθούν υπόψη της τα αναγκαία στοιχεία και να επιβάλει τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: