Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Μαίνεται η φωτιά στην Κύπρο



Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κύπρο από τα ξημερώματα της Τετάρτης, συνεχίζει να κατακαίει μεγάλες δασώδεις περιοχές στο βορειοανατολικό μέρος της Επαρχίας Λεμεσού. Περισσότεροι από 320 άνθρωποι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την κατάσβεση της, ενώ επτά ελικόπτερα βοηθούν στην επιχείρηση. Από τις 18.00 το απόγευμα, κατέφθασαν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα.

Η περιοχή Ορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε πύρινο κλοιό. Το μεγάλο ανεξέλεγκτο μέτωπο της φωτιάς εντοπίζεται μεταξύ των χωριών Ακαπνού και Κλωνάρι, ενώ το δεύτερο μέτωπο μεταξύ Βίκλας και Κελλακίου έχει περιοριστεί.

Τα χωριά Βάσας, Σανίδας, Κλωναρί, Ακαπνού και Κελλάκι εκκενώθηκαν, ενώ στο χωριό Ακαπνού της Λάρνακας, τέσσερα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ κινδύνεψε και το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας του Γλωσσά, έξω από το χωριό Κελλάκι της Λεμεσού. Στο Κελλάκι βρίσκεται και η εξοχική κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Η φωτιά πέρασε και στον εγκαταλελειμμένο οικισμό Βίγλα, όπου κατέστρεψε πέντε πέτρινα σπίτια, ένα σχολείο, δύο εξοχικές κατοικίες μεταξύ Λάγιας και Οράς.

Άμεσα κινδύνεψαν και οκτώ πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο Βοηθός Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Πάμπος Χαραλάμπους. Τους απεγκλώβισε ο ίδιος ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου. Τραυματίστηκαν όλοι ελαφρά, ενώ ο κ. Χαραλάμπους υπέστη εξάρθρωση ώμου. Μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία και κρατούνται για νοσηλεία.

Συνολικά, για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν επτά ελικόπτερα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, 96 στελεχωμένα οχήματα του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας και της Πυροσβεστικής, των επαρχιακών Διοικήσεων, των Βρετανικών Βάσεων και της Εθνικής Φρουράς, καθώς και μέλη της Πολιτικής Άμυνας αλλά και πολλοί κάτοικοι.

Ωστόσο, το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς είναι πολύ δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: