Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Η Ευρώπη αναζητεί τη λύση στο πρόβλημα από το ιρλανδικό «όχι» στην Ευρωσυνθήκη



Το ηχηρό «όχι» των Ιρλανδών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο καθώς η Συνθήκη της Λισαβόνας πρέπει να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Και ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών αναζητούν λύσεις στη δύσκαμπτη περίοδο που διανύει η Ευρώπη των 27, δεν μοιάζουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μια «μαγική φόρμουλα» επίλυσης του προβλήματος. Φαίνονται πρόθυμοι, βέβαια, να βρουν ένα δρόμο ώστε να προχωρήσει μπροστά η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ιρλανδική πλευρά δια στόματος του πρωθυπουργού Μάικλ Μάρτιν εκτιμά ότι «Δεν υπάρχει λύση ενώπιον μας» προς το παρόν και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει βαθύτερη ανάλυση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας.

Κυρίαρχη φαίνεται να είναι η τάση του διδύμου Σαρκοζί – Μέρκελ που καταβάλουν προσπάθεια «αναβίωσης» της Ευρωσυνθήκης, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφωνούν ότι η επικύρωση της πρέπει να συνεχιστεί και να ακολουθήσει η άσκηση πίεσης στο Δουβλίνο.

Εντωμεταξύ, προβληματισμένη εμφανίζεται και η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον της Συνθήκης.

Η εκτίμηση του Σλοβένου Υπουργού Εξωτερικών είναι ότι παραμένει «παρακινδυνευμένο» το να πει κανείς ότι θα διασωθεί η συνθήκη.

Από την πλευρά του ο Χαβιέρ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρει τη λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει χωρίς ωστόσο να δηλώνει σίγουρος ποια θα είναι πρακτικά η λύση αυτή.

«Η γενική εκτίμηση είναι ότι αντιμετωπίζουμε αδιαμφισβήτητα ένα πρόβλημα και μια κατάσταση την οποία πρέπει να σεβαστούμε, καθώς ο λαός της Ιρλανδίας εξέφρασε την άποψή του», δήλωσε η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναφερόμενη στη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στο Συμβούλιο γενικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, για την απόρριψη από την Ιρλανδία της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Σε δηλώσεις της η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε πάντως ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά, στην κατεύθυνση μιας ισχυρής πολιτικής Ευρώπης, η οποία θα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σε μια προσπάθεια να προτείνει τρόπους να ξεπεραστεί το εμπόδιο που προέκυψε με την άρνηση των Ιρλανδών να επικυρώσουν την Συνθήκη της Λισαβόνας, είπε ότι χρειάζεται μια περίοδος «ελαστικότητας» προκειμένου η Ιρλανδία να βρει τρόπο επίλυσης που θέματος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης θα ανοίξουν και δύο νέα κεφάλαια για την τουρκική ενταξιακή πορεία, το σχετικό με το εταιρικό δίκαιο και το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επειτα από την συνάντηση του Λουξεμβούργου το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη.

Εντωμεταξύ, Οι 27 υπουργοί δεν συζήτησαν ούτε συμφώνησαν για μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στη σημερινή τους σύνοδο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα.

Όταν ρωτήθηκε για μια δήλωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν με την οποία ανακοίνωνε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος του Ιράν, στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της οικονομίας, η εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν υπήρξε καμιά συζήτηση για κυρώσεις σήμερα. Δεν γνωρίζω τίποτε επ' αυτού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: