Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Τα κινητά δεν είναι επικίνδυνα

Δεν συμφωνούμε αλλα το δημοσιεύουμε.

Η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα γερμανικών μελετών, τις οποίες συντόνισε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία από την Ακτινοβολία (BfS) με έδρα το Βερολίνο.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περισσότερες από 50 μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του γερμανικού Ερευνητικού Προγράμματος για τις Τηλεπικοινωνίες και την Κινητή Τηλεφωνία, στο διάστημα 2002-2008, δεν βρήκαν κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι επικίνδυνα.

Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στους μηχανισμούς λειτουργίας των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλής συχνότητας της κινητής τηλεφωνίας, στην επίδρασή των πεδίων αυτών στον άνθρωπο και στα ζώα καθώς και στην ποσότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην οποία εκτίθενται οι γερμανοί πολίτες.

Τρεις μελέτες ασχολήθηκαν με το 1.5% των Γερμανών, που αυτοπεριγράφονται ως «ηλεκτροευαίσθητοι» και αποδίδουν διάφορα προβλήματα υγείας που τυχόν να έχουν στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα είναι συνήθως πονοκέφαλοι και διαταραχές του ύπνου, που μπορεί να οφείλονται και σε άλλες αιτίες, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχτεί αν σχετίζονται με την ηλεκτρομαγνητική ακτιβολία.

Οι μελέτες συμπέραναν ότι κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε σχέση με άλλους και ότι τα συμπτώματα που εμφάνιζαν ορισμένοι δεν σχετίζονταν απαραίτητα με την ακτινοβολία.

Παρά τα καθησυχαστικά αποτελέσματα των μελετών, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κινητή τηλεφωνία είναι ακίνδυνη με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε αρκετά.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι γνωρίζουμε λίγα για τις επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού στα παιδιά και στους εφήβους», παρατηρεί ο Ρολφ Μπούσμαν, ειδικός περιβαλλοντολόγος στο Κέντρο Καταναλωτή Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο Ντίσελντορφ.

Επίσης, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες γις τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης κινητού τηλεφώνου- δέκα χρόνια ή περισσότερο-κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι πρόκειται για νέα ακόμη τεχνολογία.

1 σχόλιο:

Theodore είπε...

Τωρα εγω ο αφελης, σπουδασας κι εγω θετικας επιστημας και εχων σωας τας φρενας, σας πληροφορω, οτι ποσως με ενδιαφερει, τι λενε οι διαφοροι επιστημονες με τις μελετες τους, που δεν ξερουμε ποιος τις χρηματοδοτει.
Εγω ξερω απο πρωτο χερι, απο προσωπο, κι αυτο με θετικες επιστημες και MSc,οτι οταν χρησιμοποιουσε το κινητο, χωρις hands free, bluetooth κλπ.,ειχε αρχισει να εχει προβληματα ,με πονοκεφαους ισχυρους, απβλεια μνημης και αλλα τετοια συμπτωματα.
Οταν, κατοπιν επιμονης δικης μου, αρχισε να βαζει το bluetooth, με το ακουστικακι, οι πονοκεφαλοι κοπηκαν μαχαιρι, η δε μνημη, σε μια βδομαδα, ηλθε και στανιαρισε.
Το ατομο ειναι σοβαρο, και γινοτανε κουβεντα, πριν και μετα απο το "πειραμα", που καναμε.
Αρα, τι χρειαν εχομεν, αλλων μαρτυρων;
Και μην ξεχνατε και κατι αλλο.
Εχετε υπ οψιν σας τι γιοταν με τις "μελετες", για τις επιπτωσεις του τσιγαρου στον ανθρωπο;
Ενα σωρο ειχαν γινει και ηταν πληρωμενες απο τις βιομηχανιες καπνου.Προφανως και εβγαζαν τον καπνο, αθωο του αιματος.
Το ποσον αθωος, ηταν το βιωνουμε συνεχεια. Ειδικα στην Ελλαδα, των αρειμανιων καπνιστων.