Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Ανατροπές σε μισθούς - εργασιακά στις ΔΕΚΟ Κατάργηση μονιμότητας, ελεύθερες απολύσεις στις ζημιογόνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σεραφείμ Πολίτης ΝΕΑ
Η διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ θα μπορεί να καθορίζει με απόφασή της το ανώτατο ποσοστό αύξησης των μισθών σε ετήσια βάση, ανατρέποντας έτσι τον θεσμό των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που ίσχυε μέχρι σήμερα μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων.
Κατάργηση της μονιμότητας και ελεύθερες απολύσεις των νεοπροσλαμβανόμενων σε ζημιογόνες και επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ, πλαφόν στις αυξήσεις των μισθών όλων των υπαλλήλων τους και κατάργηση της δυνατότητας των εργαζομένων σε αυτές να προσφύγουν στη διαιτησία για εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χθες από την κυβέρνηση.
Πυροδότηση αντιδράσεων
Η κυβέρνηση επέλεξε τις θερινές διακοπές των εργαζομένων προκειμένου να διευρύνει τις ανατροπές στα εργασιακά και τα μισθολογικά δικαιώματά τους στον χώρο των ΔΕΚΟ.
Η κίνηση αυτή ωστόσο αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλο κύμα αντιδράσεων από τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό και με τις γενικευμένες διεκδικήσεις των συνδικάτων των εργαζομένων για εισοδηματικές ενισχύσεις λόγω της έξαρσης της ακρίβειας.
Διευθυντικό δικαίωμα
Με την τροπολογία επεκτείνεται ουσιαστικά αυτόματα σε όλες τις ζημιογόνες και επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ το καθεστώς που τέθηκε σε ισχύ στον ΟΤΕ και προβλέπει την κατάργηση του καθεστώτος μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους και τη θέσπιση του περιβόητου «διευθυντικού δικαιώματος», που συνεπάγεται ελεύθερες απολύσεις. Και ενώ με βάση τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης για τις ανατροπές στις ΔΕΚΟ προβλεπόταν ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση για κάθε ΔΕΚΟ που ήταν ζημιογόνα, προκειμένου να υπαχθούν οι εργαζόμενοι σε αυτήν σε δυσμενέστερο καθεστώς, τώρα με την τροπολογία όλες οι ζημιογόνες αλλά και οι επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ μπαίνουν αυτόματα σε αυτό.
Όπως στον ιδιωτικό τομέα
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην τροπολογία, το καθεστώς αυτό θα ισχύει «κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Εργασίας ή από οποιαδήποτε άλλη συλλογική συμφωνία ή συλλογική ρύθμιση, ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανόμενων, τα ρεπό, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και τις λοιπές παροχές, καθώς και τη διαδικασία προσλήψεων και απολύσεων».
Με άλλα λόγια, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ θα καλύπτονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα και όχι από την κλαδική σύμβαση στην επιχείρηση.
Κοινωνική πολιτική
Μεταξύ άλλων, η τροπολογία αφορά ΔΕΚΟ όπως η ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία Αθήνας), ο ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) και ο ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός) που είναι ζημιογόνες, κυρίως λόγω χαμηλού εισιτηρίου στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής. Στο όνομα των ζημιών αυτών και των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό, η τροπολογία προβλέπει ουσιαστικά την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αναφορικά με τον καθορισμό του ύψους των αυξήσεων στους μισθούς.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η διυπουργική Επιτροπή ΔΕΚΟ θα μπορεί να καθορίζει με απόφασή της το ανώτατο ποσοστό αύξησης των μισθών σε ετήσια βάση, ανατρέποντας έτσι τον θεσμό των ελεύθερων διαπραγματεύσεων που ίσχυε μέχρι σήμερα μεταξύ εργαζομένων και διοικήσεων. Το πλαφόν στις μισθολογικές αυξήσεις, όπως διευκρινίζεται, θα καθορίζεται με βάση την οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης, δηλαδή όσο πιο ζημιογόνα τόσο χαμηλότερες οι αυξήσεις για τους εργαζομένους, αλλά και την πορεία του πληθωρισμού και τις αντοχές του προϋπολογισμού.
Κυβερνητικό μπλόκο
Παράλληλα, με άλλη διάταξη που χαρακτηριζόταν από τους εργαζομένους ως «πραξικοπηματική», αφαιρείται από τα συνδικάτα στις ζημιογόνες και επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας για θέματα που έχουν σχέση με εργασιακά δικαιώματά τους ή το ύψος των αυξήσεων των μισθών, κάτι που ίσχυε έως χθες. Ειδικότερα, η τροπολογία βάζει κυβερνητικό μπλόκο στις προσφυγές των εργαζομένων, καθώς προβλέπει ότι για να πραγματοποιηθεί προσφυγή απαιτείται πλέον η σύμφωνη γνώμη της διυπουργικής Επιτροπής ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: