Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Αλλαγή στάσης από τον Παναμά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ










Αλλαγή στάσης από τον Παναμά στο θέμα της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ. Ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα την αποκαλεί πλέον με το συνταγματικό της όνομα, αλλά δεσμεύεται να τηρεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Αναλυτικά, ο διπλωμάτης δήλωσε: «Εκτιμώντας όλες τις πτυχές και εξελίξεις που σχετίζονται με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανακοινώσαμε στην υπουργό Εξωτερικών ότι σε συνέχεια σειράς συζητήσεων, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε την ελληνική κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση του Παναμά δεσμεύεται να τηρεί τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με την ονομασία της χώρας για διεθνή και διμερή χρήση».

Ο Παναμάς είχε αναγνωρίσει τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία («Δημοκρατία της Μακεδονίας») το 2002. Βάσει της δήλωσης του πρεσβευτή, ο Παναμάς θα χρησιμοποιεί πλέον την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Την Τετάρτη η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Κροάτη ομόλογό της Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών έστειλε σαφές μήνυμα στα Σκόπια ότι «τα Βαλκάνια δεν χρειάζονται άλλον εθνικισμό, χρειάζονται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό όραμα».

«Οι υπεύθυνοι ηγέτες οφείλουν με διορατικότητα και σοβαρότητα να υλοποιούν αυτό το όραμα για τους λαούς των Βαλκανίων» τόνισε η κ. Μπακογιάννη, επαναλαμβάνοντας:

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει τη διεθνή ενημέρωση για το θέμα και θα συνεχίσει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ με εποικοδομητικό πνεύμα. Αν τα Σκόπια αφήσουν στην άκρη την αδιαλλαξία, πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λύση. Η απόφαση αυτή εξαρτάται 100% από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων».

Η υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα «διορατικότητας και σοβαρότητας» την Κροατία. «Χωρίς αυτά τα δύο στοιχεία δεν κερδίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά η παραμονή στο περιθώριο» τόνισε η υπουργός.

Υπό το φως της σύλληψης του Ράντοβαν Κάρατζιτς, οι δύο υπουργοί συζήτησαν το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας. Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, «η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τη βούληση και τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Σερβίας για ειρήνη και σταθερότητα» και πρόσθεσε ότι «η Σερβία πρέπει και απέδειξε ότι μπορεί να επιταχύνει την πορεία της προς την ΕΕ».

«Πολύ καλή είδηση για την κροατική κυβέρνηση αποτελεί η σύλληψη του Κάρατζιτς» είπε για το θέμα ο κ. Γιαντρόκοβιτς και εξέφρασε την ευχή η Σερβία να ακολουθήσει σωστό δρόμο για την ΕΕ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στο Κόσοβο, το οποίο -σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη- παραμένει «κορυφαίο ζήτημα» και ο χειρισμός του απαιτεί «μεγάλη προσοχή», καθώς επίσης για την ενίσχυση της οικονομικής και της περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και της Πρωτοβουλίας της Αδριατικής και Ιονίου, την προεδρία της οποίας έχει η Ελλάδα.

Σχετικά με την απόφαση του Παναμά να μην αποκαλεί πλέον την ΠΓΔΜ με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι χρήσιμη η κάθε αλλαγή στάσης οποιασδήποτε χώρας που είχε προσχωρήσει στο στρατόπεδο όσων επιμένουν να μην αναγνωρίζουν τις διεθνείς αποφάσεις για το ζήτημα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: