«Το καθεστώς προστασίας που έχουμε στον ιδιωτικό τομέα είναι επαρκές - από τα καλύτερα στην Ε.Ε.. Αυτό το καθεστώς που είναι καλό στον ιδιωτικό τομέα, είναι καλό και τις ΔΕΚΟ» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τους νεοεισερχόμενους στις ΔΕΚΟ.
«Από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή, για να διασφαλίσουμε ότι στη χώρα μας θα διασφαλιστεί και η πτωτική τάση της ανεργίας. Με την πολιτική που εφαρμόσαμε, η ανάπτυξη συνοδεύτηκε με μείωση της ανεργίας. Αυτήν την πολιτική είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, γιατί η ανεργία είναι η πρώτη μορφή κοινωνικής αδικίας», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Προηγουμένως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επέκριναν την επίμαχη τροπολογία, για την οποία ζητήθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο. Όσο για την τροπολογία που βελτιώνει τα μισθολογικά των δικαστικών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την καταψήφισαν, κυρίως για διαδικαστικούς λόγους.
Από την άλλη, σειρά βουλευτών της πλειοψηφίας, υπερασπίστηκαν την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, με τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να αντιδρούν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η ένταση που δημιουργήθηκε, όταν ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, «απείλησε» τον εισηγητή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Τζαβάρα, πως θα τυπώσει την ομιλία του τελευταίου προκειμένου να την μοιράσει στην εκλογική του περιφέρεια. «Είμαι υπερήφανος που το κόμμα μου στηρίζει μια τέτοια τροπολογία» απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ.
Αντιπαράθεση στη Βουλή
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου στο όποιο έχει συμπεριληφθεί η τροπολογία για τους δικαστικούς, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα «πολύ εποικοδομητικής συζήτησης της κυβέρνησης με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση αντέδρασε. Για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος, παρατήρησε πως το κόμμα του «δεν μπορεί να ψηφίσει μια τροπολογία σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, που συμπιέζεται ανάμεσα στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης και την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και που έρχεται ως αντιπερισπασμός για τα όσα ειπώθηκαν για τον κ. Ζορμπά και τις εισαγγελικές αρχές».
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έκριναν πως δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο κίνδυνος να συμπαρασύρουν οι αυξήσεις στους δικαστικούς, τους μισθούς και τις συντάξεις των βουλευτών. Ο Α. Σκυλάκος (ΚΚΕ), δήλωσε πως πρόκειται να καταψηφίσει την τροπολογία «διότι προκαλεί», ενώ ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) έκρινε πως η κυβέρνηση «χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη με τακτική μαστίγιου και καρότου» και δεσμεύτηκε «κανείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να μην εισπράξει οιαδήποτε αύξηση αποφασιστεί από δικαστήριο». Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Αθ. Πλεύρης χρέωσε την ευθύνη άστοχων χειρισμών στο υπουργείο Οικονομικών, που, όπως είπε, «πρώτο ενέκρινε αυξήσεις σε προέδρους ανεξαρτήτων αρχών».
Η τροπολογία για τα μισθολογικά των δικαστικών, υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε σε σχέση με την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ. «Αν θέλει η κυβέρνηση, ας ελέγξει τους διοικητές που δίνουν αυξήσεις υπό τη μορφή του bonus και των πλαστών υπερωριών» παρατήρησε ο Ε. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) και συμπλήρωσε: «Χτυπήστε τα προνόμια, χτυπήστε τα κυκλώματα, συγκρουστείτε με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλάξτε τις διοικήσεις. Όμως εσείς δήθεν θέλετε να δείξετε πυγμή. Πού; Στον άνεργο, τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο που θέλει να βρει το μέλλον του?"
«Η αντεργατική τροπολογία, δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας που ξεκινά από το Μάαστριχτ και τις αποφάσεις της Λισαβόνας» παρατήρησε ο Α. Σκυλάκος (ΚΚΕ). «Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως προνόμιο ο κοινωνικός ρόλος των ΔΕΚΟ. Σ' αυτό όμως, έχουν ευθύνες και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συμπίεση του εργατικού κόστους στο όνομα του ανταγωνισμού, είναι στη λογική της Ε.Ε.» πρόσθεσε.
Το μέτρο για τις ΔΕΚΟ, δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, τόνισε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Η κυβέρνηση, δεν πείστηκε από κανένα επιχείρημα δικό μας, αλλά ούτε από τους δικούς της βουλευτές και υπουργούς ακόμα που δεν στήριξαν την διάταξη. Δεν άκουσε, ούτε τα επιχειρήματα της ΔΑΚΕ και του κ. Πουπάκη. Θα πειστεί όμως από το μεγάλο κύμα αντίδρασης που θα υπάρξει. Θα υποστεί οδυνηρή έκπληξη ο κ. υπουργός κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ» ανέφερε ο βουλευτής.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος παρατήρησε πως «τώρα δεν θα έχουμε μόνον πάλη των τάξεων, αλλά και πάλη των εργαζομένων στον ίδιο φορέα».
«Γιατί δεν έχετε μια ενιαία πολιτική για όλους τους εργαζόμενους; Να πείτε, ότι για ίδια εργασία στο Δημόσιο θα δίνετε τα ίδια λεφτά. Δεν μπορεί ο μισθός του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι 62% μεγαλύτερος εκείνου του διοικητή των ΗΠΑ. Μήπως δεν χρειάζονται αυξήσεις ο δικαστικός, ο γιατρός, ο δάσκαλος, οι αστυνομικοί, οι πιλότοι;» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Καρατζαφέρης τους είπε πως δεν μπορεί να έχουν ελευθερία του λόγου: «Ο κ. Μανόλης αντικαταστάθηκε από έναν βουλευτή μιας χρήσεως. Αυτή είναι η δυνατότητα που παρέχει η πολιτική της αγέλης, του μαντριού. Αυτή δεν είναι πολιτική βουλευόμενου ανθρώπου».
Από τη ΝΔ, ο Ιορδάνης Ταμτζής, υπενθύμισε χαρακτηριστικά, πως επί ΠΑΣΟΚ «ούτε έξω από τις ΔΕΚΟ δεν πέρναγες αν δεν ήσουν βαμμένος πράσινος», ενώ ο Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε πως «ο λαός έχει κουραστεί να πληρώνει υπέρογκους μισθούς στις ΔΕΚΟ για υπηρεσίες που δεν αντιστοιχούν στα χρήματα αυτά». Ο Σταύρος Κελέτσης σημείωσε πως «σε μία επιχείρηση που καθημερινά βουλιάζει, οι εργαζόμενοι οφείλουν να συμμετέχουν στη διάσωσή της», ενώ η Φ. Πατριανάκου, σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι, όταν σύρονται πίσω από συνδικαλιστικές ηγεσίες με παράλογες διεκδικήσεις». Η Ν. Ράγιου, όπως και ο Χ. Σταϊκούρας αναγνώρισαν την ανάγκη «να μπει ένα τέλος στη συσσώρευση των χρεών».
Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, θα τεθεί σε αυριανή ονομαστική ψηφοφορία.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου