Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Θύματα της ψευδαίσθησης και του πάθους

Της Μαρίας Δημουλά
Γύρω από την πλατεία Βικτωρίας, σε σκοτεινά δωμάτια στον Κολωνό, σε κάποιο ξενοδοχείο του Λος Άντελες ή της Νέας Υόρκης, στην παραλία της Όστια, παίζεται το ίδιο έργο σε επανάληψη, με τους πρωταγωνιστές να αδυνατούν να αντισταθούν στον υποχρεωτικό ρόλο τους, με το κοινό να εθίζεται όλο και πιο πολύ, με ίδιο «σύστημα» να αναπαράγει τις ίδιες θλιβερές ιστορίες, με θύματα πρόσωπα που γεννήθηκαν για να συγκλονίσουν και βρήκαν τον θάνατο φρικτά ενισχύοντας τον προσωπικό τους μύθο, αποκαλύπτοντας την πολυτάραχη προσωπική τους ζωή, τις προσωπικές επιλογές, τα πάθη και τα λάθη. Όλοι τους αστέρια είτε στην Ελλάδα, είτε στον παραμυθένιο κόσμο που έχει δημιουργήσει η αμερικανική βιομηχανία θεάματος, έζησαν μία ζωή φαινομενικά ιδανική. Στην πραγματικότητα, όμως, ρίσκαραν “στην κόψη του ξυραφιού” σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων εγκλωβισμένοι στο πάθος τους για σεξ, ναρκωτικά, παράνομες σχέσεις. Βίοι παράλληλοι ή νομοτελειακή κατάληξη μέσα στο σύστημα που κονιορτοποιεί τις αντιστάσεις για χαρισματικά, αλλά και τόσο αδύναμα πρόσωπα.

Ο Νίκος Σεργιανόπουλος, η Ρένα Παγκράτη, η Ελευθερία Βιδάκη, ο Κώστας Ταχτσής, ο Elvis, η Merilyn, o Bruce Lee, ο Παζολίνι και τόσοι άλλοι γνώρισαν βίαιο και άδοξο τέλος στο αποκορύφωμα της καριέρας τους, προκαλώντας το «ενδιαφέρον» των media, ενισχύοντας τον εθισμό της κοινωνία στην λογική της κλειδαρότρυπας, τροφοδοτώντας την μυθολογία που είχαν δημιουργήσει γύρω από το όνομά τους.

Νίκος Σεργιανόπουλοςsergianopoulos
Ο απόηχος των γεγονότων δεν έχει ακόμα κοπάσει μετά την άγρια δολοφονία του δημοφιλούς ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου και τη σύλληψη του δολοφόνου του. Πολύς λόγος έγινε για το στυγερό σεξουαλικό έγκλημα, για έναν τραγικό θάνατο που προκλήθηκε λόγω ερωτικής αντιδικίας και εκδικητικού και αρρωστημένου ερωτικού πάθους. Τύπος και τηλεόραση αποκάλυψαν τις πτυχές της ιδιωτικής ζωής του με έμφαση στις “γαργαλιστικές” λεπτομέρειες. 21 μαχαιριές και η αιτία όλων ο αγοραίος έρωτας, ο κίνδυνος του να “ψωνίζει” κανείς εραστές και να προχωρά σε εφήμερες συνευρέσεις. Και όλα αυτά συνδυασμένα με κοκαΐνη και αλκοόλ…

Ρένα Παγκράτηrena pagrati

Το 1998 ο θάνατος της Ρένας Παγκράτη συγκλόνισε όλους όσοι τη γνώριζαν από τις ταινίες της ως το «κορίτσι του Λούνα Πάρκ». 49 ετών αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της αφού-συνηθισμένη από τα φώτα της δημοσιότητας-δεν άντεξε την απόρριψη και το περιθώριο στο οποίο την είχαν καταδικάσει τα ίδια τα media που την είχαν αναδείξει. Μία προσωπικότητα αδύναμη ή απλά ένα ακόμα θύμα ενός αδηφάγου και αδυσώπητου συστήματος;

Ελευθερία Βιδάκηvidaki eleftheria
Ο θάνατός της συζητήθηκε και αναλύθηκε για εβδομάδες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τίποτα δε μαρτυρούσε το άδικο και περίεργο τέλος της. Η 37χρονη ηθοποιός, 4 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της δε δίστασε να κάνει βουτιά θανάτου από το παράθυρο της σκάλας του 4ου ορόφου της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε. Ωστόσο, τα αίτια του θανάτου της δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ καθώς βρισκόταν στην καλύτερη φάση της ζωή της και το περιστατικό αποτέλεσε πραγματική έκπληξη. Οι φήμες πολλές, το πέπλο μυστηρίου ολοένα και ενισχυόταν και κάποιοι δε δίστασαν να μιλήσουν και για δολοφονία. Η αλήθεια δε βγήκε στην επιφάνεια και το ερώτημα που γεννιέται είναι το ακόλουθο: «Θύμα της αρρωστημένης ψυχοσύνθεσής της ή απλά αδυναμία απεγκλωβισμού από το ρόλο που την έκανε διάσημη;

Κώστας Ταχτσηςtahtsis

Ο γνωστός συγγραφέας δολοφονήθηκε το 1988 στο σπίτι του στον Κολωνό. Δηλωμένος ομοφυλόφιλος, έπεσε θύμα των προσωπικών επιλογών από τα οποία δεν μπόρεσε και δε θέλησε ποτέ να ξεφύγει. Αλκοόλ, καταχρήσεις και κανένας φόβος για τις συνέπειες. Ξεχυνόταν στις πιάτσες της νύχτας για να βρει τους εραστές του. Το ίδιο του το πάθος όμως τον πρόδωσε, όταν βρέθηκε στραγγαλισμένος από το συνοδό του, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι ασύλληπτος.

Elvis Presleyelvis presley

Ο “βασιλιάς” της μουσικής σκηνής χάθηκε νέος. Αιτία του θανάτου του η καρδιακή αρρυθμία. Τα εξουθενωτικά ωράρια, η άσωτη ζωή που έκανε, τα φάρμακα που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες τον οδήγησαν στον πρόωρο θάνατο.

Marilyn MonroeMarilyn Monroe

H πιο σέξι και ποθητή γυναίκα του Χόλιγουντ πέθανε στα 36 της χρόνια, εθισμένη στο αλκοόλ και τα χάπια. Αυτός ήταν και ο μοναδικός τρόπος για να προσπερνά την μοναξιά που αισθανόταν παρά τα φωτά που ήταν όλα στραμμένα επάνω της.

Bruce Leebruce lee

H επίσημη αιτία του θανάτου του Bruce Lee ήταν το αλλεργικό σοκ εξαιτίας του παυσίπονου που του είχε χορηγηθεί. Ωστόσο, οι φήμες οργίαζαν για υπερβολική δόση ναρκωτικών ή έκαναν λόγο για το θάνατό του κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πιερ Πάολο Παζολίνιpasolini

Ο 53 χρονος Παζολίνι βρέθηκε στην παραλία της Όστια το 1975 καταπληγωμένος. Ο Ιταλός σκηνοθέτης έρμαιο των παρακινδυνευμένων σεξουαλικών επιλογών του δολοφονήθηκε μετά από ερωτικό καυγά, καυγά πάθους με άτομο που “ψάρεψε” εκείνο το βράδυ στους δρόμους της Ρώμης. Η ιστορία του μας θυμίζει τόσο εκείνη του Ταχτσή όσο και εκείνη του Σεργιανόπουλου. Διαφορετικές προσωπικότητες με το ίδιο άδοξο τέλος, με ελάχιστες αντιστάσεις απέναντι στα “θέλω” τους!

http://www.kolonaki-press.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: