Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Νέες θεωρίες για την περίοδο ανοξίας της Γης



Πριν από 93 εκατομμύρια χρόνια, η Γη ήταν πλανήτης με θερμοκρασίες διπλάσιες από τις σημερινές. Φοίνικες ευδοκιμούσαν στη σημερινή Αλάσκα, μεγάλα ερπετά κυριαρχούσαν στο βόρειο Καναδά, ενώ η θερμοκρασία του Αρκτικού Ωκεανού ήταν ίση με αυτή μιας χλιαρής πισίνας.

Αν και με τέτοια χαρακτηριστικά, ο πλανήτης δεν ήταν βιολογικός παράδεισος, αφού συνταράχθηκε από μαζική εξαφάνιση ειδών. Σε μικρό χρονικό διάστημα το οξυγόνο χάθηκε από τα βάθη των ωκεανών, οδηγώντας στον αφανισμό πολλά θαλάσσια οικοσυστήματα. Η εξέλιξη αυτή ήταν τόσο εντυπωσιακή που τα απομεινάρια των οργανισμών σχημάτισαν στρώματα στο βυθό των ωκεανών και με την πάροδο του γεωλογικού χρόνο μετατράπηκαν σε πετρέλαιο.

Στη συνέχεια, τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα μειώθηκαν και η Γη βυθίστηκε σε μια ξαφνική και μικρή σε διάρκεια περίοδο ψύξης. Τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη έχουν απασχολήσει έντονα τους επιστήμονες, που διατύπωσαν πρόσφατα μία νέα θεωρία.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά εξήγησαν ότι η απάντηση βρίσκεται στα υποθαλάσσια ηφαίστεια, οι εκρήξεις των οποίων άλλαξαν τη χημική σύνθεση των ωκεανών και πιθανότατα και της ατμόσφαιρας. Οι βίαιες αυτές εκρήξεις προηγήθηκαν της μαζικής εξαφάνισης κατά 23.000 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα των Στίβεν Τάργκον και Ρόμπερτ Κρίζερ.

Δύο είναι οι κύριες θεωρίες που επιχειρούν να εξηγήσουν με χημικούς όρους τα όσα συνέβησαν μετά. Η μία αναφέρει ότι από τα ηφαίστεια εκλύθηκαν υγρά πλούσια σε μέταλλα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση φυτοπλαγκτόν στην επιφάνεια, το οποίο απορροφούσε διοξείδιο του άνθρακα καθώς μεγάλωνε. Όταν κάποια στιγμή βυθίστηκε στον ωκεανό, η διαδικασία αποσύνθεσης απορρόφησε τεράστιες ποσότητες οξυγόνου.

Η δεύτερη θεωρία διατείνεται ότι τα ηφαίστεια εκτόξευσαν νέφη διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ανεβάζοντας την παγκόσμια θερμοκρασία σε τέτοια επίπεδα που σταμάτησε η κυκλοφορία υδάτων στους ωκεανούς και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών ανοξίας στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ερμηνεία της θεωρίας αυτής μπορεί να τους βοηθήσει στον εντοπισμό άγνωστων παραγόντων της υπερθέρμανσης του πλανήτη σήμερα.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: