Αύριο, Πέμπτη στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα), θα εμφανιστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο Ράντοβαν Κάρατζιτς όπως ανακοινώθηκε.
Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς οδηγήθηκε στις φυλακές του ΔΠΔ στο Σεβένιγκεν της Ολλανδίας το πρωί της Τετάρτης.
Στις 04:30 μεταφέρθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο του Βελιγραδίου στο αεροδρόμιο «Νίκολα Τέσλα», από όπου, με αεροσκάφος της σερβικής κυβέρνησης, έφτασε στο Ρότερνταμ και λίγο αργότερα με ελικόπτερο στις φυλακές του ΔΠΔ.
Η έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη έγινε με βάση το νόμο για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και αφού διαπιστώθηκε ότι εκπληρώθηκαν οι όροι για την εφαρμογή του νόμου, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται, επίσης, ότι προηγήθηκε απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Βελιγραδίου που έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αναφέρεται στην έφεση, ωστόσο ο δικηγόρος του Κάρατζιτς, Σβέτοζαρ Βούγιατσιτς, επιβεβαίωσε με δήλωση του, το πρωί της Τετάρτης ότι δεν κατέθεσε ποτέ έφεση κι ότι υποστήριζε μέχρι σήμερα το αντίθετο για να παρατείνει την παραμονή του Κάρατζιτς στο Βελιγράδι ώστε να τον επισκεφθεί η οικογένειά του.
Η έκδοση του Κάρατζιτς, που κατηγορείται για την πολιορκία στο Σεράγεβο και τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, σημειώθηκε μετά από μια νύχτα συγκρούσεων στη σερβική πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που οργάνωσε το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα κατά της έκδοσης Κάρατζιτς προκλήθηκαν επεισόδια από ομάδα νεαρών διαδηλωτών, οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες και κροτίδες στους αστυνομικούς. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Ακολούθησε συμπλοκή, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 25 αστυνομικοί, 21 διαδηλωτές και δύο δημοσιογράφοι.
Από το κέντρο πρώτων βοηθειών ανακοινώθηκε πάντως ότι πρόκειται για ελαφρά τραύματα και πως όλοι, μετά την περίθαλψη, έλαβαν εξιτήριο, εκτός από έναν αστυνομικό που φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.
Η αντίδραση της Ε.Ε
Την ικανοποίησή της για την έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέφρασε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι η έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη Δικαιοσύνη σε διεθνές επίπεδο, τη Σερβία, αλλά και τη σχέση της χώρας αυτής με την ΕΕ.
Το κατηγορητήριο
Ο Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία και πληθώρα άλλων εγκλημάτων κατά των μουσουλμάνων, των Κροατών και άλλων μη Σέρβων πολιτών στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την περίοδο 1992-1995.
Το κατηγορητήριο του ΔΠΔ αναφέρει- μεταξύ άλλων- ότι ο Κάρατζιτς διέπραξε γενοκτονία, όταν δυνάμεις που τελούσαν υπό τις διαταγές του σκότωσαν μη Σέρβους κατά τη διάρκεια επιθέσεων σε διάφορους δήμους της Βοσνίας. Έπειτα από αυτές τις επιθέσεις- αναφέρεται στο κατηγορητήριο- οι σερβοβοσνιακές δυνάμεις περικύκλωσαν δεκάδες χιλιάδες μη Σέρβους και τους μετέφεραν σε 20 κέντρα κράτησης, όπου υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση και ορισμένοι εξ' αυτών θανατώθηκαν.
«Χρεώνει» επίσης στον Κάρατζιτς την ευθύνη για το σχεδιασμό του βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών στο Σαράγεβο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι.
Στόχος αυτών των εγκλημάτων, που σύμφωνα με το ΔΠΔ διέπραξε ο Κάρατζιτς, ήταν η διασφάλιση του ελέγχου στις περιοχές που ανακηρύχθηκαν τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας. Ο Κάρατζιτς και άλλοι- αναφέρεται- έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να ωθήσουν τους μη Σέρβους κατοίκους των περιοχών αυτών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Όσοι δε δεν ήταν πρόθυμοι να το κάνουν αυτό, έπεφταν θύματα δολοφονικών επιθέσεων, με στόχο τη δραστική μείωση του μη σερβικού πληθυσμού των περιοχών αυτών.
Συνεργοί του Κάρατζιτς στις ενέργειες αυτές είναι- σύμφωνα πάντα με τη Χάγη- ο πρώην πρόεδρος της σερβοβοσνιακής βουλής, Μόμτσιλο Κράισνικ, του οποίου η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και η πρώην πρόεδρος των Σερβοβόσνιων, Μπίλιανα Πλάβσιτς, η οποία έχει παραδεχθεί την ενοχή της ενώπιον του ΔΠΔ.
Ο Κάρατζιτς κατηγορείται, επίσης, για γενοκτονία με αφορμή τη δολοφονία περισσότερων από 7.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας (ανδρών και αγοριών), στην πόλη Σρεμπρένιτσα, το 1995. Το κατηγορητήριο αναφέρει ακόμη ότι στις 8 Μαρτίου 1995, ο Κάρατζιτς έδωσε εντολή στις σερβοβοσνιακές δυνάμεις να δημιουργήσουν για τους κατοίκους της Σρεμπρένιτσα, μια αβάσταχτη κατάσταση πλήρους ανασφάλειας, χωρίς καμία ελπίδα για προοπτική να ζήσουν σε κάποια άλλη περιοχή.
από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου