Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

H εποχή των Windows δύει...

H εποχή των Windows δύει... Έρχεται η κυριαρχία των Macintosh apple-vs-winΣημαντικότατη συνεχής άνοδος παρατηρείται τελευταία στην παγκόσμια αγορά στις πωλήσεις των υπολογιστών Mac σε σχέση με την άνοδο στις πωλήσεις των προσωπικών υπολογιστών PC. Παρήγορο είναι ότι πολλοί χρήστες μετά από μακροχρόνια εμπειρία στους προσωπικούς υπολογιστές στρέφονται σε έναν Mac.

Αν και το interface τόσο των Windows όσο και των Macintosh είναι σχεδόν πανομοιότυπο, ωστόσο οι διαφορές είναι τεράστιες. Φυσικά όλοι οι υπολογιστές Mac μπορούν να εκτελέσουν τόσο τα Windows αποκλειστικά όσο και προγράμματα των Windows ταυτόχρονα με το λειτουργικό σύστημα Macintosh που διαθέτουν. Ωστόσο το αντίστροφο, δηλαδή η εκτέλεση προγραμμάτων φτιαγμένα αποκλειστικά για το λειτουργικό Macintosh από προσωπικούς υπολογιστές, δεν είναι εφικτό.

Ο Steve Jobs, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple χαρακτήρισε το πρώτο τρίμηνο του 2008, ως το δυνατότερο τρίμηνο στην ιστορία της Apple. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 43% σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων κατά 54%.

Τι μπορεί όμως να προκάλεσε αυτή την άνθηση στις πωλήσεις της Apple; Αν και η Microsoft διαλαλεί ότι οι πωλήσεις των Windows Vista έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις πωλήσεις των προκατόχων τους Windows XP, και ότι μέσα στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας τους έφτασαν τα 20 εκατομμύρια άδειες χρήσης, η πραγματικότητα φαίνεται εντελώς διαφορετική. Η πλειοψηφία των χρηστών προτιμά τα Windows XP. Επί παραδείγματι στο ίδιο το kolonaki-press το 77,1% των επισκεπτών χρησιμοποιούν Windows XP και μόλις το 14,9% Windows Vista. Macintosh χρησιμοποιεί ένα ισχνό ποσοστό 2% των επισκεπτών του “k-p”.

Αυτό όμως που πλανάται στον αέρα είναι η δυσαρέσκεια των χρηστών των Windows σχετικά με την αστάθεια τους και τα προβλήματα που πολύ εύκολα δημιουργούνται κατά τη χρήση τους. Πολλοί χρήστες επιζητούν έναν υπολογιστή που δε θα χρειάζεται format σε τακτά χρονικά διαστήματα, που δε θα είναι τρωτός σε επιθέσεις spammer από το internet και που θα μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ότι ανά πάσα στιγμή θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εργασία τους. Ας μη ξεχνάμε πως οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τον υπολογιστή ως επί το πλείστον για επεξεργαστή κειμένου και για να “σερφάρουν” στο internet.

appleΑυτό που παρέχει η εταιρία με τα μήλα, όπως θα έλεγε και ο Forrest Gump, είναι ακριβώς αυτό. Ένα σταθερό λειτουργικό χωρίς μπλε οθόνες και “Run Time Errors”. Αν και το αρχικό κόστος απόκτησης ενός υπολογιστή Mac είναι σχεδόν το διπλάσιο από το κόστος ενός προσωπικού υπολογιστή, μακροπρόθεσμα οι χρήστες αποσβένουν τη διάφορα στη τιμή με το χρόνο, το άγχος και την κούραση που γλιτώνουν με την απόκτηση ενός Mac.

Ίσως ήρθε η στιγμή που η Apple θα μπορέσει να επανορθώσει για τη μοιραία επιλογή του Steve Jobs το 1981, όταν η IBM ζήτησε από την εταιρία την δωρεάν παραχώρηση του λειτουργικού της μαζί με τους νέους προσωπικούς υπολογιστές που θα διέθετε στην αγορά και αυτή αρνήθηκε, αντίθετα από τον Bill Gates που έσπευσε αμέσως και άνευ όρων να συναινέσει και έτσι έγινε άνευ ορίων ζάμπλουτος... Εκτός από τους υπολογιστές Mac, τα iPod, iPhone και η Apple TV έχουν κατακλύσει την αγορά και διαφαίνεται μία πολύ ενδιαφέρουσα διαμάχη ανάμεσα στην Apple και στη Microsoft για την διατήρηση του μεριδίου τους στην αγορά και την για την περαιτέρω κερδοφορία τους.

http://www.kolonaki-press.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: