Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Η ΔΕΗ έχει σκορπίσει στα δάση μας 132.000 «βόμβες»


Η ΔΕΗ είναι από τους μεγαλύτερους εμπρηστές των δασών μας. Αυτή η διαπίστωση είναι γνωστή από τις μελέτες της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής. Ηρθε όμως να την επιβεβαιώσει κι ένα προχτεσινό οπτικό ντοκουμέντο που πρόβαλε το MEGA. Σε βίντεο από τη φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Τρίτη στο Δίστομο της Βοιωτίας, φαίνεται καθαρά ένας μετασχηματιστής σε κολώνα της ΔΕΗ να αρπάζει φωτιά και με τις εκρήξεις του να διασκορπίζει τις φλόγες σε απόσταση.


Οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ είναι πολύ άτιμο πράμα. Πρώτα απ’ όλα περιέχουν κλοφέν, που είναι πολύ δηλητηριώδες χημικό, ρυπαίνει το περιβάλλον όπου πέσει και είναι εύφλεκτο. Δεύτερο, κάθε καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι αστοχίες των υλικών προκαλούν πολλές εκρήξεις μετασχηματιστών.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος το προβλήματος, πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν διεσπαρμένοι σ’ όλη τη χώρα 132.000 μετασχηματιστές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Διανομής της ΔΕΗ. Οι πυλώνες και οι μετασχηματιστές πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να καθαρίζονται και να συντηρούνται, ώστε να μη μετατρέπονται σε χιλιάδες βόμβες το καλοκαίρι και να σκορπίζουν τον πύρινο όλεθρο σε δάση, ελαιώνες, περιουσίες και σπίτια. Σε μια μεγάλη πυρκαγιά, ακόμα και αν δεν την προκαλέσουν, στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται οι μετασχηματιστές αρχίζουν να σκάνε σαν βόμβες. Και μιλάμε για 132.000 «βόμβες». Δεν είναι παίξε – γέλασε.
Εκτός από τους μετασχηματιστές, πρέπει επίσης να καθαρίζονται οι χώροι γύρω από τους πυλώνες αλλά και οι διαδρομές, απ’ όπου περνάνε οι γραμμές υπερυψηλής τάσης. Γιατί, εκτός από τους μετασχηματιστές, και τα ηλεκτροφόρα καλώδια ανάβουν φωτιές με τους σπινθήρες που πετάνε, όταν φυσάει ο «στρατηγός άνεμος».
Η συντήρηση του δικτύου της ΔΕΗ δεν γίνεται ή γίνεται με ελλείψεις και ακανόνιστα. Και δεν γίνεται, γιατί θα ανεβάζει πολύ το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, που αναγκαστικά θα πρέπει να περάσει στους καταναλωτές, κάτι που δεν επιθυμεί καμία κυβέρνηση και ιδιαίτερα τώρα «στης ακρίβειας τον καιρό» που περνάμε. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Φωτιές στα δάση. Πολλές φωτιές και καταστροφικές.

Για τη μεγάλη φωτιά που έκαψε την Πεντέλη τον Αύγουστο 1981, σε μια κρίσιμη πολιτική περίοδο για τη χώρα, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης γράφει στο βιβλίο του «Ωρες ευθύνης» τα εξής:
«Από την προανάκριση, προκύπτει ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε μεταξύ Εκάλης και Κηφισιάς, κοντά σε μια ταβέρνα, οφείλεται σε ανάφλεξη ενός καλωδίου της ΔΕΗ. Εξι μάρτυρες, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας που είναι εκεί και ο βοηθός του, ένας άλλος, άσχετος με αυτόν περίοικος και τρεις διαβάτες που τυχαία βρέθηκαν εκεί, κατέθεσαν ότι τα καλώδια της ΔΕΗ κινούμενα από το δυνατό άνεμο κτυπούσαν πάνω στις κορφές του πεύκου που έφταναν στο ύψος τους και έτσι προκαλούσαν σπινθήρες. Από τους σπινθήρες αυτούς πήρε στην αρχή το πεύκο φωτιά, που ύστερα μεταδόθηκε αστραπιαία στα γύρω δέντρα. Οι πραγματικοί, αυτή τη φορά, αυτόπτες, μόλις είδαν το καλώδιο της ΔΕΗ να κτυπάει στο πεύκο και πριν εκδηλωθεί η φωτιά, έσπευσαν στο κοντινό αστυνομικό τμήμα και ανέφεραν το γεγονός. Πριν όμως επιστρέψουν μαζί με μια μικρή δύναμη χωροφυλάκων, η φωτιά είχε φουντώσει».
Η μεγάλη φωτιά της Πεντέλης το 1981, που ξεκίνησε από τα καλώδια της ΔΕΗ, καταρράκωσε την εικόνα της «Νέας Δημοκρατίας» που κυβερνούσε και συνετέλεσε και αυτή στη μεγαλύτερη εκλογική της ήττα, ύστερα από μερικές βδομάδες.

Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε τόσο πίσω στο χρόνο, για να αντιληφθούμε τις ευθύνες τη ΔΕΗ στο κάψιμο του δασικού μας πλούτου. Η περσινή φωτιά που έκαψε την Πάρνηθα ξεκίνησε από την έκρηξη ενός μετασχηματιστή σε πυλώνα της ΔΕΗ, που ήταν στα Δερβενοχώρια. Σε σπινθήρες από ηλεκτροφόρα καλώδια των αιολικών πάρκων, κάηκαν πέρυσι ο Ελικώνας και η Εύβοια. Πέρυσι, επίσης, ένας μετασχηματιστής έγινε πυροτέχνημα στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης και, εκτός από τη φωτιά, προκάλεσε πολύωρη διακοπή ρεύματος στη Θεσσαλονίκη και το μεγαλύτερο τμήμα της Μακεδονίας και της Θράκης.
Και μόλις πριν ένα μήνα, στις 27 Ιουλίου, μια φωτιά που ξεκίνησε από κολώνα της ΔΕΗ στα Γλυκά Νερά, απείλησε να λαμπαδιάσει τον Υμηττό για να κάψει τελικά 1.000 στρέμματα, από το τελευταίο πράσινο που έχει απομείνει στην Αθήνα.

Οι αιτίες που προκαλούν τις φωτιές είναι πολλές. Για παράδειγμα, μια φωτιά που ξέσπασε στο Μαίναλο της Αρκαδίας, προήλθε από κεραυνό. Μια άλλη φετινή πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα σμηνία που προσπάθησε στη σκοπιά του να κάψει μια φωλιά με σφήκες. Φυσικά αίτια, αμέλειες, γεωργικές εργασίες, εμπρησμοί για δημιουργία ή βελτίωση βοσκότοπων, σπινθήρες από τρένα, στρατιωτικές βολές και διάφορα άλλα είναι που βάζουν τις φωτιές. Οι βασικοί υπεύθυνοι όμως για τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές είναι το δίκτυο της ΔΕΗ και οι παράνομοι δημοτικοί σκουπιδότοποι.

http://www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: