Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Το AIDS απειλεί...


Οι άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές με άλλους άνδρες έχουν έως και 19 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από AIDS σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, αλλά τα στοιχεία αυτά εξακολουθούν να μη λαμβάνονται υπόψη σε πολλές χώρες, σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Έρευνα του AIDS, (AMFAR) η οποία δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το AIDS στη μεξικανική πρωτεύουσα.

Ειδικότερα, η έκθεση διαπιστώνει ότι στην Αφρική οι άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές με άνδρες έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες από το γενικό πληθυσμό να μολυνθούν από τον ιό, στην Ασία 18 φορές, στην Λατινική Αμερική 33 φορές, και ειδικότερα στη Βολιβία 179 φορές, ενώ στο Μεξικό το 26% των ανδρών που είχαν ερωτική επαφή με άλλον άνδρα, έχει μολυνθεί.

Η έκθεση της AMFAR στηρίζεται σε στοιχεία από τις εκθέσεις της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS από 128 χώρες και διαπιστώνει ότι το 44% των συγκεκριμένων χωρών δεν παρέχουν λεπτομέρειες για τους ομοφυλόφιλους και τους αμφισεξουαλικούς, που έχουν μολυνθεί, ενώ καταλήγει ότι οι κυβερνήσεις και οι παγκόσμιες υπηρεσίες υγείας δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιδημία του HIV στους άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές με άλλους άνδρες.

Παρά την ομόφωνη δέσμευση που ανέλαβαν όλα τα μέλη του ΟΗΕ το 2001 για την παρακολούθηση του HIV στις ομάδες υψηλού κινδύνου, η AMFAR βρήκε ότι το 71% των κρατών είπαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το ποσοστό των ομοφυλόφιλων και των αμφισεξουαλικών στους οποίους έφτασαν τα προγράμματα πρόληψης του HIV.

Ο επικεφαλής της AMFAR, Κέβιν Φροστ άσκησε κριτική στο Παγκόσμιο Ταμείο του ΟΗΕ για το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία, στο Προεδρικό Επείγον Σχέδιο των ΗΠΑ για την ανακούφιση από το AIDS, στην Παγκόσμια Τράπεζα και σε άλλους παγκόσμιους φορείς υγείας κατηγορώντας τους ότι απέτυχαν «να διαθέσουν περισσότερους πόρους προς την κατεύθυνση της μείωσης του HIV ανάμεσα στους άνδρες που έχουν επαφές με άλλους άνδρες».

«Αυτοί οι οργανισμοί έχουν πολιτικές για τις γυναίκες, τους χρήστες ναρκωτικών και τη μετανάστευση αλλά κανένας τους δεν έχει μία συνολική πολιτική για τους άνδρες που έχουν ερωτικές επαφές με άλλους άνδρες», είπε ο Φροστ.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, προσφέρεται το Μεξικό όπου οι ομοφυλόφιλοι και αμφισεξουαλικοί άνδρες που έχουν προσβληθεί, αποτελούν το ? του συνόλου όσων έχουν μολυνθεί στη Λατινική Αμερική, αλλά τα προγράμματα πρόληψης για τη συγκεκριμένη ομάδα, λαμβάνουν μόλις το 1% των κονδυλίων που διατίθενται κατά του AIDS.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε πολλές χώρες η ποινικοποίηση της σεξουαλικής δραστηριότητας μεταξύ ανδρών ενισχύει την επιδημία, καθώς στις επτά από τις 10 χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων AIDS σε ομοφυλόφιλους και αμφισεξουαλικούς, η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα.

Συνολικά η ερωτική επαφή μεταξύ ανδρών είναι ποινικό αδίκημα σε 86 χώρες και σε επτά τιμωρείται με θανατική ποινή και η έκθεση επισημαίνει ότι η θεσμοθέτηση του στίγματος και των διακρίσεων συχνά αποτρέπει τους άνδρες από την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες για το AIDS.

Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι η Κένυα, η Τζαμάικα, το Μπενίν, η Ταϊλάνδη και η Γκάνα είναι οι χώρες που έχουν αναφέρει τα υψηλότερα ποσοστά ομοφυλόφιλων και αμφισεξουαλικών που έχουν μολυνθεί από AIDS.



ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: