Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Σκουπίδια, αδρανή και ραδιενεργά απόβλητα

Ραδιενεργή χωματερή έγινε το όρος Αιγάλεω

Στην περιοχή του Σχιστού ασυνείδητοι φορτηγατζήδες έχουν σπάσει τις μπάρες που είχε τοποθετήσει ως προστατευτικό μέτρο ο «Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας -Πειραιά» (ΠΕΣΥΔΑΠ) κι έχουν μετατρέψει το νεόφυτο δάσος και τα πάρκινγκ της λεωφόρου Σχιστού σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

Απειλούνται μηνύσεις
Στις 25 Ιουλίου, ο πρόεδρος του «Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας -Πειραιά» (ΠΕΣΥΔΑΠ) και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, υπέβαλε μήνυση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά κατά παντός υπευθύνου, για την εκτεταμένη και αυθαίρετη απόρριψη πάσης φύσεως απορριμμάτων στο όρος Αιγάλεω, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.

«Από τις 16 Ιουλίου έχουμε ενημερώσει την Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας, τις Νομαρχίες Αθήνας και Πειραιά, την ΤΕΔΚΝΑ και τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Πειραιά και Αιγάλεω, καθώς και τα Δασαρχεία Πειραιά και Αιγάλεω ότι, λόγω της παράνομης χωματερής υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή Σχιστού Περάματος, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Ομως, καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τον Ιούλιο εκτελέσαμε έργα καθαρισμού, αλλά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Τη νύχτα μπαίνουν φορτηγά και απορρίπτουν παντός είδους απόβλητα: βιομηχανικά, μπάζα, ογκώδη αντικείμενα, ακόμη και αστικά απορρίμματα.

Θα τοποθετήσουμε κάμερες στις εισόδους, ώστε να ελέγξουμε επιτέλους την κατάσταση», λέει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Δυσφήμηση το πάρκινγκ
Την ίδια ώρα, οι χώροι στάθμευσης εκατέρωθεν της Λεωφόρου Σχιστού έχουν μετατραπεί σε χωματερές, η έξοδός τους είναι απροσπέλαστη και οι οδηγοί για να εξέλθουν από τα πάρκινγκ - χωματερές αναγκάζονται να κάνουν όπισθεν στη Σχιστού, που είναι λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας.

«Η εικόνα των πάρκινγκ στη Λεωφόρο Σχιστού είναι δυσφημιστική για τον ελληνικό τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς η λεωφόρος αυτή διασχίζεται καθημερινά από χιλιάδες αυτοκίνητα, αφού είναι η δυτική είσοδος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουμε ενημερώσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι έχει αναλάβει εργολάβος τον καθαρισμό τους», επισημαίνει ο πρόεδρος του «ΠΕΣΥΔΑΠ».

ΒΟΥΝΑ ΦΩΣΦΟΓΥΨΟΥ
Ράδιο - 226 απειλεί τη δημόσια υγεία

Το πιο σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης στο όρος Αιγάλεω είναι οι 10 εκατομμύρια τόνοι ραδιενεργού φωσφογύψου, η «κληρονομιά» που άφησε το πρώην εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων της Δραπετσώνας στη Δυτική Αττική... Από το 1979 έως το 1999 ο φωσφογύψος απορριπτόταν επιφανειακά στα Λακκώματα Σχιστού Περάματος, δίπλα από τον πυκνοκατοικημένο οικισμό του Αγίου Μηνά Κερατσινίου. Σήμερα τα βουνά φωσφογύψου καταλαμβάνουν 125 στρέμματα, από τα οποία τα 50 στρέμματα έχουν εξυγιανθεί, με χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ υπολείπεται η αποκατάσταση 75 στρεμμάτων. Τα απόβλητα αυτά παρουσιάζουν αυξημένη φυσική ραδιενέργεια, λόγω του ότι ο φωσφογύψος συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά Ραδίου-226 (Ra-226). Σύμφωνα με την «Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας» (ΕΕΑΕ) που διενήργησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο Σχιστό, οι συγκεντρώσεις Ra-226 στις εναποθέσεις φωσφογύψου είναι αυξημένες και κυμαίνονται από 580 έως 1180 Bq/kg, ενώ οι τυπικές συγκεντρώσεις στα ελληνικά εδάφη κυμαίνονται από 15 έως 100 Bq/kg. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αποτελούν μόνιμη απειλή για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι το Ra-226 σχετίζεται με καρκινογενέσεις. «Η ποσότητα φωσφογύψου που έχει απορριφθεί στο Σχιστό δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί. Από τα 125 στρ. σήμερα έχουν καλυφθεί με μεμβράνες και χώμα τα 50 στρ. Είναι όμως ανάγκη να εξυγιανθεί και η υπόλοιπη έκταση των 75 στρ., για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος ο υφ. Εσωτερικών, κ. Αθ. Νάκος δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο και ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει γρήγορα», λέει ο κ. Γουρδομιχάλης.

Θα αναγεννήσουν το δάσος με νερό από την Ψυττάλεια

Δύο ελπιδοφόρα έργα θα υλοποιήσει ο «ΠΕΣΥΔΑΠ» με στόχο την αναδάσωση των 35.000 στρ. του όρους Αιγάλεω: την αξιοποίηση του νερού (900.000 κ.μ. ημερησίως) από το «Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων» (ΚΕΛ) της Ψυττάλειας για άρδευση του πρασίνου και τη δημιουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου (Φ/Π) στο Σχιστό, ισχύος 1 MW, για παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη μεταφορά του νερού στο βουνό. Ομως, το έργο του Φ/Π καθυστερεί, διότι η «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» (ΡΑΕ) δεν έχει εγκρίνει ακόμη τη μελέτη.

«Ο ΠΕΣΥΔΑΠ», λέει ο κ. Γουρδομιχάλης, «έχει εκπονήσει μελέτη για τη μεταφορά νερού από την Ψυττάλεια για την άρδευση του πρασίνου που θα φυτευτεί στο όρος Αιγάλεω. Το έργο θα καλυφθεί ενεργειακά από Φ/Π ισχύος 1 MW που θα δημιουργήσουμε στο Σχιστό. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται είναι αρκετή για να αντλεί καθημερινά 800 κυβικά μέτρα νερού από το επίπεδο της θάλασσας στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 520 μ. Η ΕΥΔΑΠ είναι σύμφωνη με το σχέδιο αυτό, αλλά η ΡΑΕ δεν έχει εγκρίνει το αίτημα αδειοδότησης για το Φ/Π, το οποίο έχουμε υποβάλει από τον περασμένο Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το έργο».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ
kallipateira@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: