Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Αναγνώρισε Αμπχαζία και Νότια Οσετία η Μόσχα






Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε, την Τρίτη, ότι η χώρα του αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία και κάλεσε και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

"Υπέγραψα τα διατάγματα για την αναγνώριση, από τη Ρωσία, της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Η Ρωσία καλεί τα άλλα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμά της", είπε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Η Ρωσία θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία και θα υπογράψει μαζί τους συμφωνίες συνεργασίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, λίγη ώρα αφότου ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτών δημοκρατιών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία.

Τα σχετικά προεδρικά διατάγματα αναθέτουν στο υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσει στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τις δύο οντότητες και να προετοιμάσει τα σχέδια των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας. Παράλληλα αναθέτουν στο υπουργείο Άμυνας να μεριμνήσει για τη διατήρηση της ειρήνης στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, μέχρι να υπογραφούν οι σχετικές συνθήκες.

«Το σημαντικότερο είναι να υπερασπισθούμε τα δίκαια των ανθρώπων που ζουν στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία», τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό δίκτυο BBC, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία διατήρησε «την ειρήνη και την γαλήνη στην περιοχή» τα τελευταία 17 χρόνια. «Η Ρωσία εμπόδισε τις δολοφονίες στην περιοχή και πάσχισε για να διατηρήσει την ενότητα του γεωργιανού κράτους», τόνισε.

Μάλιστα, ο Μεντβέντεφ, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ANSA, απηύθυνε και επιστολή προς πολλούς δυτικού ηγέτες, στην οποία υπερασπίζεται την αναγνώριση των δύο επαρχιών. Στους αποδέκτες της επιστολής συμπεριλαμβάνονται ο Τζορτζ Μπους, ο Νικολά Σαρκοζί, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο το ακριβές περιεχόμενό της δεν διευκρινίζεται.

Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτόνομων δημοκρατιών της Γεωργίας είναι «εντελώς παράνομη και δεν έχει καμία νομική βάση, ούτε για τη Γεωργία, ούτε και για τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι σε διάγγελμά του.

Λίγο νωρίτερα ο γεωργιανός υφυπουργός Εξωτερικών Γκίγκα Μποκερία είχε δηλώσει ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αυτών περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους από τη Μόσχα.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Έντουαρντ Κοκόιτι δήλωσε πως η αποσχισθείσα δημοκρατία της Γεωργίας είναι έτοιμη να δεχθεί μια ρωσική στρατιωτική βάση στο έδαφός της. Τόσο ο Κοκόιτι όσο και ο ομόλογός του της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπάγκαπς χαρακτήρισαν «ιστορική» τη ρωσική απόφαση.

Τη λύπη του εξέφρασε ο Μπαν Κι-μουν. «Τα γεγονότα θα μπορούσαν να έχουν πολύ ευρύτερες επιπτώσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλο τον Καύκασο. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ λυπάται, επειδή οι προσπάθειες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινής λύσης, με αντικείμενο τον ακολουθητέο εν προκειμένω βηματισμό, μπορεί πλέον να δυσχερανθούν περισσότερο», ανέφερε η εκπρόσωπος του γγ του Οργανισμού.

Η Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας «επειδή αντιβαίνει στις αρχές της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, όπως αναγνωρίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την Τελική Πράξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αλλά και τις συναφείς με το θέμα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ».

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές (σ.σ. Τρίτη) εξελίξεις και συνυπογράφουμε τη δήλωση της Γαλλικής Προεδρίας, καταδικάζοντας την απόφαση της αναγνώρισης των αποσχισθεισών από την Γεωργία περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

«Αντιμετωπίζουμε μια εξωτερική πολιτική κατάσταση πολύ κακή. Η διαμάχη στον Καύκασο απειλεί να διολισθήσει ακόμα περισσότερο. Εάν δεν επιδείξουμε προσοχή, το σύνολο της ασφάλειας στην Ευρώπη θα συγκλονιστεί με συνέπειες απρόβλεπτες για όλους μας», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ μέσω άρθρου του στην εφημερίδα «Bild».

Με μια εξαιρετικά «προσεκτικά» διατυπωμένη ανακοίνωση αντέδρασε στις εξελίξεις η σερβική διπλωματία, λόγω των στενών δεσμών της χώρας με τη Ρωσία. Η Σερβία, τονίζεται στην ανακοίνωση, ευνοεί τόσο την εδαφική ακεραιότητα, όσο και την κυριαρχία των κρατών που η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει. «Με ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον Καύκασο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων.

Η κίνηση της Ρωσίας συνιστά σκόπιμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, έγραψε παράλληλα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του. "Η απόφαση αυτή συνιστά σαφή και σκόπιμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αρχών για τη σταθερότητα στην Ευρώπη", σημείωσε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία "δεν εδράζεται σε ένα διεθνές νομικό πλαίσιο".

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η κίνηση της Ρωσίας «θνησιγενής» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την πλευρά της, η Κοντολίζα Ράις μίλησε για «λυπηρή» απόφαση. «Πιστεύω ότι είναι λυπηρή», δήλωσε η Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

Η αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία «γίνεται σε άμεση παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, αποφάσεις που και η ίδια η Ρωσία έχει επικυρώσει", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πάντως καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, λέγοντας ότι η Μόσχα πυροδοτεί περαιτέρω εντάσεις και δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, η ρωσική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ετοιμάζεται να ασκήσει πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη για να καταδικάσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της υπό αμερικανική διοίκηση δύναμης στο Αφγανιστάν, από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή του δεκάδες άμαχοι.

Ήδη έχει συνταχθεί το προσχέδιο, στο οποίο τονίζεται η σοβαρή ανησυχία των 15 μελών του ΣΑ για τις επιθέσεις της 22ας Αυγούστου, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 90 άμαχοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν γυναίκες και παιδιά.

Εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία εγκατέλειψαν το σχέδιο να παραδώσουν την Τετάρτη φορτία με ανθρωπιστική βοήθεια στο λιμάνι Πότι της Γεωργίας, ανακοίνωσε πηγή που πρόσκειται στην αμερικανική πρεσβεία στο Τμπιλίσι.

Πηγή:Α.Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: