Της Μαριας Δεληθαναση
Ρακένδυτοι και ταλαιπωρημένοι κατευθύνονται προς το αστυνομικό τμήμα στο Βαθύ Σάμου. Είναι η ημερήσια «φουρνιά» αλλοδαπών που «ξεβράζει» κάθε ξημέρωμα η θάλασσα από τα απέναντι παράλια. Αναζητούν αστυνομικούς για να παραδοθούν και να τους μεταφέρουν στο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών. Τέτοια είναι η ανάγκη για τροφή και στέγη έπειτα από μήνες ταλαιπωρίας στην Τουρκία, που το κρατητήριο φαντάζει παράδεισος.
Περίπου 80 - 100 άνθρωποι φτάνουν παράνομα, καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες, στις ακτές της Σάμου και η χθεσινή ημέρα ήταν από τις χειρότερες του καλοκαιριού στο νησί, όπως και στη Λέσβο και τη Χίο. Κι ας πηγαινοέρχονται οι ελληνικές ακταιωροί, κι ας υπάρχει και υποστήριξη από τους Ιταλούς της Frontex στις περιπόλους. Εως και ανάπηροι κατορθώνουν να φθάσουν στην Ευρώπη. Το ίδιο και οι γυναίκες με τα μικρά παιδιά τους. Το ίδιο και τα ορφανά των πολέμων. Ομως, το νησί είναι μικρό. Η αστυνομική δύναμη μικρή. Και το πρότυπο Κέντρο που έφτιαξε πρόσφατα η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει την ανθρωποπλημμύρα της δυστυχίας.
Είκοσι περίπου αστυνομικούς αριθμεί το τμήμα ασφαλείας Σάμου. Τρεις βάρδιες για να συλλέξουν μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, να πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα, να φωτογραφίσουν ανθρώπινα ράκη με ύστατη ελπίδα την Ευρώπη... να ασχοληθούν και με τις εσωτερικές υποθέσεις του νησιού. Η παραλαβή αιτήσεων πολιτικού ασύλου είναι περιττή πολυτέλεια σε αυτήν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το ίδιο και οι παραπομπές για ιατρικές εξετάσεις. Το μόνο που κάνουν οι αστυνομικοί είναι να εκδίδουν αποφάσεις διοικητικής απέλασης που καλούν τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 30 ημέρες - ένα «φύλλο πορείας» δηλ. για να αποσυμφορηθεί το Κέντρο Κράτησης.
Το Κέντρο είναι πρότυπο, εγκαινιάσθηκε μετά πολλών επαίνων και έχει χωρητικότητα 300 ατόμων. Τι γίνεται, όμως, όταν στοιβάζονται μέσα 500 άτομα; Η παράνομη μεταφορά ανθρώπων δεν έχει στατιστικές. Κι αν σε άλλες περιόδους του χρόνου οι συνολικά δέκα φύλακες είναι πολλοί, τώρα που η κρίση έχει ξεσπάσει, η διαχείρισή της είναι αδύνατη. Ειδικά από ανθρώπους που δεν είναι εκπαιδευμένοι σε αυτό. Τότε ξεκινούν απεργίες πείνας, όπως αυτή που κορυφώθηκε πριν από τρεις ημέρες στο νησί. Γίνονται καταγγελίες για κακή συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες.
Εκατό περίπου εξαγριωμένοι μετανάστες πρωτοστάτησαν στην «εξέγερση» της Τρίτης. Ο κατηγορούμενος σαν πρωταίτιος, ένας Κούρδος του Ιράκ, βρέθηκε στο κρατητήριο κι ας δικαιούται εξέταση του αιτήματός του για πολιτικό άσυλο. Οι μετανάστες διαμαρτύρονται ότι τους συμπεριφέρονται σαν να «είναι ζώα», ότι οι αστυνομικοί έχουν απέναντί τους συμπεριφορά δεσμοφυλάκων. Φωνάζουν ότι υποφέρουν από πείνα. Οπως λένε, «η μερίδα του φαγητού είναι τόσο μικρή ώστε δεν φτάνει ούτε για να χορτάσει μωρό». Το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπτεται από 1 - 5 π.μ. και από τις 11.00 το βράδυ - τις 10 το πρωί, καταγγέλλουν. Αποτέλεσμα είναι αποπνικτική ζέστη, αφού μέσα σε θαλάμους χωρητικότητας 20 ατόμων στοιβάζονται 50 άνθρωποι. Κι ακόμη διαμαρτύρονται διότι οι φρουροί τους κλειδώνουν μέσα στους θαλάμους, αντί να κλειδώνουν μόνο τις εξωτερικές πόρτες.
Προχθές εκδόθηκαν 70 αποφάσεις διοικητικής απέλασης για να απαλλαγεί το Κέντρο από τους ταραξίες... Αλλά χθες έφθασαν άλλοι 80 με τις λαστιχένιες βάρκες. Ανήλικοι που κρατούνταν από την αρχή του καλοκαιριού, θα μεταφερθούν στο κέντρο για ασυνόδευτους ανηλίκους που δημιούργησε πρόσφατα στη Μυτιλήνη η γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Τροχάνη. Οι διακοπές των δικαστηρίων καθυστέρησαν την ανάληψη της επιμέλειάς τους από την Επιμελήτρια Ανηλίκων Σάμου...
Η κοινωνία της Σάμου είναι πλέον κουρασμένη. Και θυμωμένη με τις εικόνες: Φοβισμένοι και συχνά άρρωστοι άνθρωποι να σέρνουν τα βήματά τους προς το λιμάνι, το Κέντρο Κράτησης ή το αστυνομικό τμήμα, αστυνομικοί να κάνουν συλλήψεις στους δρόμους, εθελοντές να ανασκαλεύουν την ανθρώπινη ευαισθησία για κλινοσκεπάσματα, παπούτσια, σαπούνια, συμπαράσταση από γιατρούς... Ζητείται επειγόντως λύση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_12/09/2008_284455
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου