Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Ύποπτοι οι λόγοι παραμονής του Κου Βουλγαράκη στην κυβέρνηση.

olympia.gr


Είναι από τις σπάνιες φορές στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης που μια κυβέρνηση βάλλεται με τέτοια ένταση εξ αιτίας ενός και μοναδικού προσώπου. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το πρόσωπο που δικαίως ή αδίκως αποτελεί στόχο και προσφέρει επιχειρήματα στην αντιπολίτευση θα είχε άμεσα απομακρυνθεί είτε με παραίτηση ή με πρωθυπουργική απόφαση. Η ένταση των επιθέσεων και ο αντίκτυπος που έχει στη γενικότερη κυβερνητική εικόνα δίνει τροφή σε μια έντονη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από το πρόσωπο του κου Βουλγαράκη. Η πολιτικά και πρακτικά αδικαιολόγητη στήριξη του πρωθυπουργού δε μπορεί να εξηγηθεί ούτε με λόγους σκοπιμότητας αλλά ούτε ιδεολογικούς.

Οφείλουμε να θυμηθούμε ότι ο κύριος Βουλγαράκης έχει χειριστεί δύο από τις πιό σκοτεινές υποθέσεις παραβίασης της Εθνικής κυριαρχίας. Την υπόθεση των υποκλοπών και αυτή των απαγωγών.

Στην περίπτωση των υποκλοπών αποδείχτηκε ότι δυτικά κέντρα είχαν άμεση ανάμιξη και παρεμβολή σε επικοινωνίες ανωτάτου επιπέδου. Λογικά, η κατάσταση αυτή θα έπρεπε να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα εως ότου συλληφθούν και λογοδοτήσουν οι αυτουργοί. Προς απορία όλων, η υπόθεση αυτή μπήκε στο αρχείο και οι άμεσα εμπλεκόμενοι έμειναν αλώβητοι.

Στην περίπτωση των απαγωγών ξένων υπηκόων από Ελληνικό έδαφος, υπήρξε κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και των νόμων του κράτους. Οι πράξεις αυτές δεν έγιναν για να προασπισθεί το εθνικό συμφέρον αλλά συμφέροντα τρίτων εμπλεκομένων κρατών. Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει ουδεμία σύμβαση εκχώρησης εκτελεστικής εξουσίας σε άλλες δυνάμεις όπως συμβαίνει στον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία. Άρα υπήρξε παραβίαση της Ελληνικής νομοθεσίας και όλων των συγκροτημένων εξουσιών της πολιτείας. Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρξε καμμία εξέλιξη.

Δεν θα μπούμε στον κυκεώνα της σκανδαλολογίας και της οικονομικής κατάστασης εκάστοτε πολιτευτή παρ' ότι είμαστε ηθικά αντίθετοι. Γνωρίζουμε πως αν δεν υπήρχε κάποια βαθύτερη συνέργεια, οι ηθικοί λόγοι θα ήταν υπεραρκετοί για την άμεση παύση του κου Βουλγαράκη από τα καθήκοντα του έστω και αν δεν υπέπεσε σε κάποιο νομικό παράπτωμα.

Ο τρόπος όμως που η κυβέρνηση στηρίζει τον κο Βουλγαράκη, που δυστυχώς έχει συνδέσει το όνομα του με περιπτώσεις παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας, είναι τουλάχιστον ανεξήγητος. Θεωρούσαμε ότι η εποχή επάρχων της Ιεράς Συμμαχίας έχει περάσει ανεπιστρεπτή. Βλέποντας όμως την πορεία των εμπλεκομένων σε αυτές τις ανίερες υποθέσεις, είμαστε υποχρεωμενοι να ρωτήσουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό:

1. Ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετεί η παραμονή του κου Βουλγαράκη στα καθήκοντα του; Πως μια κυβέρνηση διακυβεύει την παραμονή της στην εξουσία για την προστασία ενός και μόνο ανθρώπου;

2. Την ώρα αυτή υπάρχει μια μεγάλη διαπραγμάτευση για την αποπομπή του κου Βουλγαράκη. Πότε άλλοτε κύριε πρωθυπουργέ διαπραγματευτήκατε με διορισμένο από εσάς υπουργό την απομάκρυνση του; Γιατί η τωρινή περίπτωση χρήζει τέτοιας προσοχής και "λεπτών χειρισμών"

Και μια ερώτηση στον κο Βουλγαράκη: Κύριε υπουργέ, κάθε πολιτική απόφαση έχει δύο σκοπούς:

1. Την εξυπηρέτηση του Εθνικού συμφέροντος. Πιστεύετε ότι η πορεία σας συνετέλεσε στην ωφέλεια της χώρας; Όταν τουλάχιστον δύο φορές η εθνική κυριαρχία αναιρέθηκε επί των ημερών σας χωρίς κάποιος να αναλάβει τις συνέπειες; Γιατί παραμένετε στη θέση σας;

2. Την εξυπηρέτηση του κυβερνητικού / κομματικού συμφέροντος. Είναι πασιφανές ότι με τη συμπεριφορά σας έχετε επιφέρει καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση και στο κόμμα σας. Έστω λοιπόν και αν θεωρείτε ότι βάλλεστε αδίκως, γιατί δεν αποχωρείτε για να προστατεύσετε το σύνολο του κυβερνητικού / κομματικού σχήματος;

Μήπως εντέλει κύριε Βουλγαράκη είναι άλλοι οι λόγοι που εσείς δε μπορείτε εκτός κυβέρνησης και η κυβέρνηση δε μπορεί να απαλλαγεί από την παρουσία σας;


Δεν υπάρχουν σχόλια: