Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Απεργειακό μέτωπο ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ

Στόχος η επίλυση ζητημάτων που αφορούν εργασιακά τους αιτήματα, αλλά και προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο προσανατολίζονται οι ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών, με στόχο την επίλυση ζητημάτων που αφορούν εργασιακά τους αιτήματα, αλλά και προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν σήμερα, Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη οι ΕΛΜΕ και το προεδρείο της ΟΛΜΕ, για τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Μανιάτης, ανακοίνωσε την πρόθεση των δύο Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) για κοινή δράση, όπως προέκυψε σε χθεσινή σύσκεψη των διοικητικών τους συμβουλίων. Μάλιστα, στα τέλη του μήνα τα δύο συμβούλια πρόκειται να καταλήξουν σε κοινά αιτήματα, που θα αφορούν στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση των σπουδών, την επίλυση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αιτημάτων των εκπαιδευτικών και την αντίθεσή τους στην οδηγία της Ε.Ε. για τα ΚΕΣ και τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για μείωση των κρατικών δαπανών στη δημόσια εκπαίδευση για τέταρτη συνεχή χρονιά, καθώς και για σοβαρά κενά σε διδακτικό προσωπικό (σύμφωνα με την ΟΛΜΕ φτάνουν τις 3.000), παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας.

Η ΟΛΜΕ ζήτησε νέα βιβλία και προγράμματα σπουδών, που θα προάγουν την πολυδιάστατη γνώση και κριτική σκέψη, τη διευθέτηση του μεταλυκειακού έτους ειδίκευσης για την επαγγελματική εκπαίδευση και την απόσυρση της εγκυκλίου για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι καθηγητές κάλεσαν την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της προς συζήτηση για το νέο εξεταστικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να υπηρετεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ζήτησαν ακόμη την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ειδική Αγωγή, καθώς δεν απαντά στην αντιμετώπιση των παιδιών με ειδικές αναπηρίες, ενώ κατηγόρησαν το υπουργείο Παιδείας ότι δεν μεριμνά για τη μαθητική διαρροή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, που εκτιμάται στο 7,5%.

Οι καθηγητές εξέφρασαν για μία ακόμη φορά τη συμπαράστασή τους στις 8 βαθμολογήτριες των γραπτών των Αγγλικών στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2007, και χαρακτήρισαν «αιτία πολέμου» τη στάση του υπουργού Παιδείας να ζητήσει ουσιαστικά βαρύτερες ποινές για τις καθηγήτριες, υποβάλλοντας ένσταση στις αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ως «υπερβολικά επιεικείς».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: