Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Βloggers: αντιμέτωποι με τη «λογοκρισία»


«Η διαφωνία μου έγκειται  στο γεγονός ότι δεν γνωρίζω  πόσοι έκριναν το περιεχόμενο ως απρεπές», λέει η κ.  Λουκία Ρικάκη στα «ΝΕΑ»
«Προειδοποίηση περιεχομένου: Ορισμένοι αναγνώστες αυτού του ιστολογίου επικοινώνησαν με την Google, επειδή θεωρούν ότι το περιεχόμενό του είναι απρεπές. Γενικά, η Google ούτε αναθεωρεί ούτε επιδοκιμάζει το περιεχόμενο αυτού ή οποιουδήποτε ιστολογίου».

Αυτό το κείμενο- προειδοποίηση εμφανίζεται μόλις κάποιος χρήστης του Διαδικτύου κάνει κλικ στο ιστολόγιο youmymirror. blogspot. com, που έχει φτιάξει η γνωστή σκηνοθέτιδα κ. Λουκία Ρικάκη.

Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε στις 2 Αυγούστου, αλλά από τις 17 Σεπτεμβρίου και αφού το περιεχόμενό του εξετάστηκε από την Google έχει χαρακτηριστεί «απρεπές». Έτσι, για να διαβάσει ένας επισκέπτης το blog, «δοκιμάζεται» πρώτα μεταξύ δύο επιλογών: «Κατανοώ και επιθυμώ να συνεχίσω» και «Δεν επιθυμώ να συνεχίσω». Και μπορεί η Google να μην «αναθεωρεί ούτε επιδοκιμάζει το περιεχόμενο», όμως η «ταμπέλα» έχει ριζώσει για τα καλά στο ιστολόγιο της κ. Ρικάκη. Η ιστορία άρχισε μετά την απόφαση ορισμένων επισκεπτών του Διαδικτύου- κακόβουλα ή για πλάκα-, όπως λέει η σκηνοθέτις- να «λογοκρίνουν» το blog, προφανώς διαφωνώντας με το περιεχόμενό του.

«Δεν έχω καμία αντίρρηση με την πρακτική της Google να διατηρεί ένα φίλτρο μέσα από το οποίο θα διακρίνει ποια blog περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο. Η διαφωνία μου έγκειται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζω πόσοι έκριναν το περιεχόμενο ως απρεπές, όπως επίσης και ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τη συγκεκριμένη κίνηση εκ μέρους της εταιρείας», εξηγεί η κ. Ρικάκη στα «ΝΕΑ».

Ανάμεσα στις ιστορίες που αναρτήθηκαν, υπάρχει και μία η οποία συνοδεύεται από ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οι γλουτοί μιας γυναίκας, όπως επίσης και η ψηφιακή αναπαράσταση ενός ανήλικου ντυμένου κοριτσιού. Αυτές οι εικόνες πιθανότατα είναι και η αιτία του σκανδαλισμού κάποιων επισκεπτών. Σημειώνεται ότι, ουσιαστικά, το περιεχόμενο του ιστολογίου της κ. Ρικάκη το καθορίζουν οι ίδιοι οι επισκέπτες, που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τη δική τους ιστορία με θέμα την ομορφιά. Κάποιοι από αυτούς θα επιλεγούν και θα πάρουν μέρος στα γυρίσματα της νέας ταινίας της κ. Ρικάκη, όπου θα δημιουργείται ένα φωτογραφικό πορτρέτο τους με στοιχεία από την ιστορία τους.

ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Η ιστορία άρχισε μετά την απόφαση ορισμένων επισκεπτών του Διαδικτύου- κακόβουλα ή για πλάκα- να «λογοκρίνουν» το blog

«Το πρόβλημα είναι ο συντηρητισμός του ελληνικού κοινού»

«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με την Google, η οποία μέσω εκπροσώπου της αναλύει τον τρόπο με τον οποίο το περιεχόμενο ενός blog χαρακτηρίζεται ως απρεπές: «Αφού γίνεται η συλλογή των flag (εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αντιδρούν στο περιεχόμενο ενός blog), εν συνεχεία αποφασίζεται η απαιτούμενη ενέργεια». «Πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης ακόμα και όταν ένα blog περιέχει αύθαδες περιεχόμενο ή μη δημοφιλείς θέσεις. Συνειδητοποιούμε πως αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό και λυπούμαστε για την ενόχληση που προκαλεί», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος της Google.

«Το πρόβλημα είναι ο συντηρητισμός του ελληνικού κοινού, τα ταμπού του και η μη αποδοχή της γνώμης και της δημιουργίας του άλλου. Το blog είναι το προσωπικό ημερολόγιο του καθενός, όπου μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του», σημειώνει ο κ. Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ.
πηγή. ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: