Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

Στριμωγμένος απ' τους Γιώργηδες

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Εγκλωβισμένος από τα σκάνδαλα και τις ελεγχόμενες συμπεριφορές υπουργών, πολιορκημένος από τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τα χαμηλά ποσοστά των γκάλοπ, όμηρος, ο ίδιος, του συνθήματός του για «σεμνότητα και ταπεινότητα», ο Κ. Καραμανλής αναζητά τη μεγάλη κίνηση που θα του έδινε διέξοδο. Ομως, όλες οι εισηγήσεις που δέχεται συναντούν ισχυρό αντίλογο, αυξάνοντας τα πολιτικά του διλήμματα.

*Οι καταγγελίες εναντίον του Γ. Βουλγαράκη για τις οικονομικές του δραστηριότητες και εναντίον του Θ. Ρουσόπουλου για τις εκδοτικές και άλλες δραστηριότητες της συζύγου του βρίσκουν απήχηση σε πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. που αναγνωρίζουν ότι εξανεμίζεται (και) το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.

Η νομιμότητα που επικαλείται ο Γ. Βουλγαράκης έχει και αντεπιχειρήματα: «Οταν είχαμε καταγγείλει τον Τσουκάτο, την εποχή που ήταν δεξί χέρι του Σημίτη, ότι βρισκόταν σε κότερο επιχειρηματία, επίσης δεν έκανε τίποτα παράνομο», παρατηρεί ειρωνικά ένα «γαλάζιο στέλεχος».

Ενώ πολλοί βουλευτές αρχίζουν να βλέπουν στα κείμενα του Π. Τατούλη αυτά που θα 'θελαν να πουν κι εκείνοι, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν.

Βουλευτές σε βρασμό

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για πρώτη φορά τέτοιος αριθμός βουλευτών (Μ. Εβερτ, Αννα Μπενάκη, Γ. Καλαντζής, Α. Λιάσκος, Φωτεινή Πιπιλή, Α. Ντινόπουλος, Σ. Δαϊλάκης) σε διάφορες αποχρώσεις διαφοροποιήθηκε από την επίσημη κυβερνητική στάση.

*Τα φορολογικά μέτρα και η δυσαρέσκεια που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις για την οικονομική πολιτική λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός, υπό το πρίσμα του οποίου τα ζητήματα που αφορούν το ύφος της εξουσίας αποκτούν διαφορετική διάσταση.

Κι επειδή οι μήνες που ακολουθούν θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι, το μείγμα οικονομικής δυσπραγίας για τους πολίτες και ηθικής απαξίας για τους κυβερνώντες γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό. Κι ακόμη, ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρξουν νέα στοιχεία-φωτιά από την υπόθεση Siemens ή από κάποιο άλλο σκάνδαλο.

*Οι αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου (ρεπορτάζ στη σελ. 6 και στον «Ιό» σελ. 41) και η εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών και συγγενών τους σ' αυτές φορτίζουν την επικαιρότητα με χρώματα βυζαντινού αμοραλισμού: «Τη στιγμή που επιβάλλουμε έκτακτα φορολογικά μέτρα κάνουμε μυστικές "άγιες μπίζνες", κι αυτό θα το πληρώσουμε», ομολογεί υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, η συζήτηση επικεντρώνεται σε δύο μεγάλες πιθανές κινήσεις:

Α Ανασχηματισμός. Πολλοί πιστεύουν ότι μια ριζική αλλαγή στον κορμό της κυβέρνησης θα δημιουργούσε κλίμα νέας αρχής, αφήνοντας εκτός σχήματος πρόσωπα που τώρα μοιάζουν «βαρίδια».

*Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνουν και τον Γ. Αλογοσκούφη (με μετακίνηση σε άλλο θώκο) ώστε να δοθεί η αίσθηση στροφής στην οικονομική πολιτική, παράλληλα με την αντικατάσταση του Χρ. Φώλια από το Ανάπτυξης.

Τα ονόματα που συζητούνται για το υπουργείο Οικονομίας είναι του Γ. Σουφλιά ή της Ντόρας Μπακογιάννη.

*Η συγκυρία, ωστόσο, κάνει δύσκολη (χωρίς, πάντως, να την αποκλείει) μία τέτοια κίνηση: Θα εκλαμβανόταν ως «αυτοκριτική» για τα τελευταία μέτρα, ενώ ο νέος προϋπολογισμός θα κινείται στην ίδια λογική, οπότε δεν έχει νόημα η αλλαγή υπουργού προκειμένου να υλοποιήσει την ίδια γραμμή. Και, επιπλέον, τι θα γίνει αν σ' ένα μήνα υπάρξει πάλι το ίδιο κλίμα ή προκύψει νέο πρόβλημα για κάποιον υπουργό; Ο πρωθυπουργός θα έχει κάψει ένα «χαρτί», δίχως αποτελέσματα.

Β Πρόωρες εκλογές. Κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι το αρχικό σχέδιο Καραμανλή για εξάντληση της τετραετίας αμφισβητείται, αφού «σερνόμαστε ήδη από τον πρώτο χρόνο», όπως παραδέχονται πολλά μέλη της κυβέρνησης.

*Αρκετοί στοιχηματίζουν από τώρα για κάλπες τον Απρίλιο, ώστε τον Ιούνιο να στηθούν ξανά με το νέο εκλογικό νόμο και με την «προίκα» των 50 εδρών, αφού στην πρώτη αναμέτρηση είναι δύσκολη η αυτοδυναμία. Επιπλέον, όπως ελπίζουν, ο συνδυασμός με τις ευρωεκλογές θα επιτρέψει μέρος της δυσαρέσκειας να εκτονωθεί... προς Βρυξέλλες.

*Για να λειτουργήσει, ωστόσο το σενάριο αυτό πρέπει η Ν.Δ. να παραμείνει πρώτο κόμμα κι ο Κ. Καραμανλής να διατηρεί καλή εικόνα. Αυτή θα είναι η επιδίωξη όλο το επόμενο διάστημα: Στη δεύτερη αναμέτρηση, ύστερα από μια περίοδο αβεβαιότητας, θα τεθεί το δίλημμα «ποιος είναι καταλληλότερος να κυβερνήσει», και στο μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι ο Κ. Καραμανλής θα κερδίσει ξανά τον Γ. Παπανδρέου. Αν δεν συμβεί αυτό, ο Κ. Καραμανλής είναι έτοιμος να αποχωρήσει.

Ποιες εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα;

*Η θέση του Γ. Βουλγαράκη δείχνει εξαιρετικά επισφαλής στην κυβέρνηση και είναι πιθανόν να βρεθεί «εκτός».

SOS για δύο

Το κλίμα γι' αυτόν απλώνεται βαρύ στο μέγαρο Μαξίμου και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Καραμανλής επικοινώνησε, στα μέσα της εβδομάδας, με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Σ. Χατζηγάκη και Πρ. Παυλόπουλο, όπως και με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Α. Καρρά, τους οποίους ρώτησε αν οι ενέργειες του υπουργού Ναυτιλίας είναι νόμιμες. Από την απάντηση που θα δώσει σήμερα στη συνέντευξη τύπου θα φανεί αν θα εξακολουθήσει να καλύπτει τον Γ. Βουλγαράκη.

*Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα, κυρίως προς το εσωτερικό του κόμματός του, ότι προχωράει στις πολιτικές του επιλογές (Ολυμπιακή, Καποδίστριας, ΟΣΕ, αλλαγές στην υγεία, νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλαγές στην οικονομία) δίχως να μετράει αντιδράσεις.

*Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με συνεργάτες του, ότι τώρα είναι αποφασισμένος να διαγράψει τον Π. Τατούλη (κάτι που δεν ήθελε να κάνει με τις έως τώρα αφορμές) και στη συνέχεια να τον αφήσει εκτός ψηφοδελτίων της Ν.Δ.

Μια τέτοια κίνηση δημιουργεί νέο σκηνικό, αφού η κοινοβουλευτική δύναμη της Ν.Δ. μένει ξανά και τυπικά με 151: «Οποιος θέλει μετά να ρίξει την κυβέρνηση, ας τη ρίξει. Ισως έτσι διευκολύνει και τον Καραμανλή να πάει σε εκλογές», σημειώνει με νόημα στην «ΚΕ» πρόσωπο που γνωρίζει αρκετά για τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: