Με τις εξαγγελίες για ενισχύσεις των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, να αντισταθμίσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσαν τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και εκείνα που κυοφορούνται και θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2009.
Ο κ. Καραμανλής θα επισημάνει ότι στόχος για την οικονομία είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με παράλληλη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η γραμμή άμυνας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην κρίση. |
Στην ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός θα αποδώσει τις κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας στην αρνητική διεθνή συγκυρία και στην κληρονομιά του «παρελθόντος», και θα επαναλάβει τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Πάντως, το κλίμα στη φετινή ΔΕΘ θα είναι βαρύ, λόγω των φορολογικών μέτρων που ήδη βρίσκονται στη Βουλή και για τα οποία αντιδρά ο επιχειρηματικός κόσμος, και, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί κάποια εξαγγελία που θα ανατρέψει το κλίμα.
Βέβαιες είναι οι εξαγγελίες για τη λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ), μέσω του οποίου θα χορηγηθούν, από φέτος και κάθε έτος, ενισχύσεις σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες ωστόσο θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για φέτος, πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, οι αποδέκτες των ενισχύσεων, που θα καταβληθούν με τη μορφή του επιδόματος θέρμανσης είναι:
1. Οι άνεργοι. Προτεραιότητα θα έχουν οι ηλικιωμένοι άεργοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.
2. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Το όριο που θα τεθεί τουλάχιστον για φέτος είναι όπως το επίδομα καταβληθεί αρχικά στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
3. Οι οικογένειες στις οποίες ζει μόνο ο ένας γονέας.
4. Οι άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες, που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, αλλά μένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία.
Σε ό,τι αφορά τα ποσά, με τα οποία θα ενισχύονται οι δικαιούχοι, θα προσδιοριστούν ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που θα κριθεί ότι χρειάζονται ενίσχυση.
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος φτάνει σε 500 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες, θα αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο, ώστε να φτάσει στο 1% του ΑΕΠ ετησίως.
Θα υπενθυμίσει, επίσης, ότι, στο πλαίσιο της στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στην αύξηση από την 1-1-2008 της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ κατά περίπου 20% και του επιδόματος ανεργίας κατά 10% και ότι, από το 2009, θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις.
Παράλληλα, υλοποιούνται, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης των φυσικών προσώπων, φορολογικές ελαφρύνσεις που αφορούν κυρίως στα μεσαία εισοδήματα, με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στην τριετία 2007-2009 από το 30% στο 25% και από το 40% στο 35%, με παράλληλη αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ από 10.000 ευρώ και τη διεύρυνση του κεντρικού φορολογικού κλιμακίου.
Φταίει η κρίση
Τα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου, που βρίσκεται στη Βουλή, θα χαρακτηριστούν από τον πρωθυπουργό ως αναγκαία, για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στο πλαίσιο και της υποχρέωσης έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για μηδενισμό του ελλείμματος το 2010 ή το 2012.
Επίσης, θα αναφέρει ότι ήταν αναγκαία, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της φοροδιαφυγής, ενώ θα αντικρούσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, ότι φορολογούνται εισοδήματα κατά της φτώχειας.
Σε ό,τι αφορά στις κυβερνητικές προτεραιότητες στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Καραμανλής θα επισημάνει ότι στόχος είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με παράλληλη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η γραμμή άμυνας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην κρίση, η οποία επηρεάζει τον πληθωρισμό, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών, την ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, λόγω της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων, τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και τον τουρισμό, λόγω της επιβράδυνσης της διεθνούς και της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ανατίμησης του ευρώ.
Το 2009
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου για το 2009 θα βρεθούν τομείς όπως:
* Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τη λήψη και πρόσθετων μέτρων, αν χρειαστεί.
* Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς εκτιμάται ότι, μέσω αυτών, ενισχύεται η λειτουργία του ανταγωνισμού και η ανταγωνιστικότητα της χώρας, με την είσοδο ξένων επενδύσεων. Φέτος, ήταν μια ιδιαίτερα φτωχή χρονιά, λόγω της διεθνούς κρίσης και οι ελπίδες μετατίθενται για το 2009.
* Η προώθηση των νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση, αλλά και η διάχυσή της στους πολίτες, μέσω της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013. Ηδη δρομολογείται το μεγάλο έργο των οπτικών ινών.
* Η αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13, με στόχο την απορρόφηση του συνόλου των κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα.
* Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσα από τη βελτίωση των δομών της δημόσιας διοίκησης που θα σημάνει λιγότερη γραφειοκρατία, αλλά και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που θα απελευθερώσουν τις δυνάμεις του επιχειρηματικού κόσμου.
* Η εφαρμογή του επενδυτικού νόμου που παρέχει ιδιαίτερα ενισχυμένα κίνητρα για επενδύσεις στην Περιφέρεια, με επιδότηση έως και 60%.
http://www.naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου