Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΛΑΣ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ



ΕΡΕΥΝΑ-ΜΕΡΟΣ2ο

ΚΑΛΑΣ-ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΠΟΤΙΖΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΕ

ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!


Σε μια εποχή όπου γίνονται πολλές προσπάθειες για να χτυπηθεί το ελληνικό πνεύμα και οι άμυνες εντός Ελλάδας έχουν ατονήσει, υπάρχει ένα ελληνικό φως που καίει άσβεστο για 2.300 χρόνια! Βρίσκεται εκτός Ελλάδος, στα βάθη της Ασίας και ονομάζεται Καλάς! Για όσους έχουν ερευνήσει και διαβάσει λίγο βαθύτερα την ιστορία του Μ. Αλέξανδρου και των ελληνιστικών βασιλείων της Ασίας, το όνομα αυτό είναι μυθικό. Χαρακτηρίζει τη συνέχεια του ελληνικού πνεύματος δια μέσου των αιώνων, μέχρι τις μέρες μας. Οι Καλάς , διότι Καλάς είναι το όνομα μιας φυλής, ζούνε στον Ινδικό Καύκασο και σε υψόμετρο άνω των 2000-2500 χιλιομέτρων.Ο Ινδικός Καύκασος αποτελεί τη δυτική απόληξη των Ιμαλαϊων και μία από τις σκληρότερες περιοχές της γης.

Εκεί σε τρείς μικρές κοιλάδες ζει η φυλή των Καλάς. Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών εσωτερικά, εξωτερικά και τρόπου ζωής , θυμίζουν αρχαία Ελλάδα. Καλύτερα θα λέγαμε ότι κάποια από αυτά μοιάζουν με ζωντανές αναπαραστάσεις από κείμενα αρχαίων Eλλήνων συγγραφέων. Οι Καλάς έχουν ως κύριο εσωτερικό χαρακτηριστικό τους τη φιλοξενία με την ίδια ιερότητα που της προσέδιδαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Εξωτερικά μοιάζουν με το μεσογειακό τύπο, στον οποίο ανήκουμε και εμείς, διαφορετικοί από τους κεντροασιάτες γειτονές τους. Τα μαλλιά τους είναι πιο ανοιχτόχρωμα και όχι σκούρα μαύρα, ενώ υπάρχουν αρκετοί με γαλανά μάτια. Οι φορεσιές τους μοιάζουν πολύ με τις παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες της Μακεδονίας, τόσο στα χρώματα όσο και στον τρόπο ύφανσης.

Οι κύριες ασχολίες τους είναι η κτηνοτροφία (αντρική απασχόληση) και η γεωργία, όπου την ευθύνη έχουν οι γυναίκες. Τα κύρια προϊόντα τους είναι κτηνοτροφικά (μαλλί κ.α.) και γεωργικά (μέλι, κρασί κ.α.). Είναι οι μόνοι που καλλιεργούν αμπέλια και πίνουν κρασί, σε έναν τόπο που το αλκοολούχα ποτά είναι απαγορευμένα και αντίθετα προς τους νόμους των τοπικών κοινωνιών. Αυτή τους η συνήθεια μεγαλώνει την έχθρα που τους δείχνουν οι γύρω μουσουλμανικοί λαοί. Έχουν γιορτές για τον ερχομό της Άνοιξης και την αρχή της συγκομιδής. Ίδιες υπήρχαν και στα τελετουργικά των αρχαίων Eλλήνων. Συχνή εικόνα είναι η παρουσία κεράτων πάνω από κεντρικά κτίσματα(ναοί) των χωριών. Αυτό ισχυροποιεί την πεποίθηση τους ότι κατάγονται από τον δικέρατο (ζουλ-καρνέιν) , τον Αλέξανδρο!

Το αρνητικό κλίμα για τους Καλάς δεν είναι στοιχείο των νεότερων χρόνων, αλλά υπάρχει από αιώνες πριν. Η ιδιαιτερότητες τους είναι τέτοιες ώστε δεν συμβαδίζουν με τις > των γύρω λαών. Η πίστη τους στο δωδεκάθεο προκάλεσε το μίσος των γειτόνων τους, που είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι και οπαδοί άλλων θρησκειών. Οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις είναι η αιτία που τους αποκαλούν καφίρ (άπιστοι). Το θεωρητικό μίσος των γύρω λαών έγινε πράξη την περίοδο 1895-1898 από τον πανίσχυρο εμίρη της Καμπούλ, Αβδουραχμάν. Ο τελευταίος τους εξισλάμισε βίαια, αλλά τελικά κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη θρησκευτική τους πίστη. Ως θεούς λατρεύουν τον Ντία-Ζεο(Δίας-Ζευς), τον Μπαλομάιν(Απόλλωνας), την Τζιεστιάκ(Εστία), Σάγυρκος(Σάτυρος), την Φροτάιτ(Αφροδίτη) κ.α.. Επίσης άλλες λέξεις που χρησιμοποιούν και θυμίζουν καταπληκτικά την αρχαία ελληνική γλώσσα είναι : το χαϊρέτα = χαίρε, το ίλα = έλα, νομ = όνομα κ.α. .

Όλες αυτές οι εικόνες είναι πολύ όμορφες, αλλά το τέλος τους πλησιάζει και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς. Το ελληνικό κράτος αδιαφορεί και το ζήτημα των Καλάς παραμένει στην αφάνεια. Ελάχιστοι στην Ελλάδα ξέρουν για τους ηρωϊκούς αυτούς ανθρώπους και την προσπάθεια που κάνουν για επιβίωση σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον. Μοναδικές προσπάθειες για κάτι ουσιώδες ήταν μόνο αυτές της ΕΤ3. Ήταν τηλεμαραθώνιοι που οργανώθηκαν στις 6/2/1998 και στις 13/4/2002 και τα έσοδα τους χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν έργα υποδομής (σχολεία, έργα ύδρευσης κ.α.). Οι Καλάς ευχαρίστησαν τους Έλληνες και μια ομάδα παιδιών με συνοδό καθηγητή επισκέφτηκαν την Ελλάδα λίγα χρόνια αργότερα. Έμειναν εντυπωσιασμένοι που επισκέφτηκαν τη γενέτειρα του Μ.Αλεξάνδρου. Μετά από αυτή την πρωτοβουλία της ΕΤ3, δεν είχαμε καμία άλλη κίνηση πάνω στο θέμα. Ίσως υπάρχουν μερικές ιδιωτικές ενέργειες, αξιέπαινες, αλλά μέχρι εκεί.

Ας μην αφήσουμε να χαθεί αυτό το κομμάτι Ελλάδας, χωρίς να δώσουμε τον αγώνα μας. Πρώτη κίνηση είναι να γίνει γνωστή η ύπαρξη των Καλάς , να μάθουν όλοι οι Έλληνες γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ας αγωνιστούμε με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας μας!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: