Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Αριστερή κυβέρνηση χωρίς... ΠΑΣΟΚ


Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τον πήχη με την κατάρτιση ενός κυβερνητικού προγράμματος, θέτοντας για πρώτη φορά το ζήτημα αριστερής διακυβέρνησης

Κυβέρνηση της Αριστεράς. Ανέκδοτο ή όνειρα θερινής νυχτός; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε ψηλά τον πήχη και για πρώτη, ίσως, φορά -αφήνοντας πίσω τα «πέτρινα χρόνια»- θέτει ως διακύβευμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς τη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού προγράμματος και μιας νέας πλειοψηφίας στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η Αριστερά.

Στον αντίποδα της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, προεκλογικά ή μετεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα «αριστερής διακυβέρνησης», στην οποία ωστόσο δεν χωρά το ΠΑΣΟΚ.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι όσο το παιχνίδι είναι για δύο, δύσκολα θα βρίσκει χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι το ρευστό πολιτικό σκηνικό που επιτείνεται από την αποκάλυψη σκανδάλων βάζει επιτακτικά το αίτημα της διακυβέρνησης.

Μάλιστα βλέπουν ότι ο κ. Παπανδρέου υιοθετεί προτάσεις της Αριστεράς, ενώ δεν αποκλείουν το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει ένας πλειστηριασμός «αριστερών» θέσεων και προτάσεων από τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Διάβασα την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Θησείο και νόμιζα ότι διάβαζα προπέρσινες ομιλίες του Αλέκου Αλαβάνου για τη γενιά των 700 ευρώ», είπε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «χαιρόμαστε που υιοθετούν αυτές τις προτάσεις, αλλά πρέπει να απολογηθούν ή να κάνουν την αυτοκριτική τους γιατί είναι μέρος της κρίσης που δημιούργησαν τη γενιά των 700 ευρώ».

Ετσι εξηγείται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, καθώς τα πυρά κατευθύνθηκαν και προς τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η θέση ότι «εμείς δεν θα μετατραπούμε σε πλυντήριο του ΠΑΣΟΚ» ακούγεται όλο και περισσότερο στην Κουμουνδούρου. Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη είπε ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι έχει μεγάλες διαφορές από τη ΝΔ, είναι μέρος του συστήματος. Είναι μέρος της κρίσης και δεν είναι μέρος της λύσης».

Η ουσιαστική αντιπαράθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη έγινε πιο εμφανή από τις αρχές του έτους, λίγους μόλις μήνες μετά τις εκλογές, όταν ο κ. Αλαβάνος ήταν ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έσπευσε να απορρίψει την πρόταση του κ. Παπανδρέου για να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στην ανάγκη μιας νέας συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Αλαβάνος είναι πεπεισμένος ότι βιώνουμε το τέλος του δικομματισμού -με τα σημερινά του χαρακτηριστικά- κάνοντας λόγο «για δομική κρίση».

Στρατηγική
Παρά τα εμφανή σημάδια κάμψης που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν χαμήλωσε τον πήχη. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι «δεν μας ενδιαφέρει ο αριθμός των βουλευτών ή να πάρουμε μια θέση γοήτρου μέσα στο σύστημα και αντί από τέταρτο κόμμα να γίνουμε τρίτο».

Οπως και ότι «δεν θέλουμε να επιβιώσει το σύστημα έχοντας εμάς στη γωνία του κήπου και να παίζουμε με τα στρατιωτάκια και τις κούκλες μας».

Ο κ. Αλαβάνος για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες μίλησε για «κυβερνητικό πρόγραμμα». Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε η φράση του κ. Αλαβάνου ότι «εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση "ρεπορτάζ", αλλά αντιπολίτευση θέσεων», φωτογραφίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στραμμένο το βλέμμα προς τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, οι οποίοι κρατούν αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία έδειξαν ένα τμήμα ψηφοφόρων που είχαν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταναστεύει στην «αδιευκρίνιστη ψήφο», χτύπησε καμπανάκι στην Κουμουνδούρου, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι ο εκ των υπευθύνων της εκπόνησης του προγράμματος Γ. Μπαλάφας είπε προχθές ότι «η πρόταση του κόμματος θα βοηθήσει προκειμένου να διαμορφωθεί το πολιτικό υποκείμενο, που θα ωθήσει στον ουσιαστικό μετασχηματισμό της χώρας».

Η ηγεσία του ΣΥΝ άκουσε με προσοχή τις διαπιστώσεις των αναλυτών των δημοσκοπήσεων αλλά και στελεχών του κόμματος που επισημαίνουν:

Την απουσία του κόμματος το καλοκαίρι -εμφανίστηκε χαλαρότητα- σε αντιδιαστολή με τη δράση τους προηγούμενες μήνες.

Ως θετικό στοιχείο ότι οι ψήφοι που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πάνε εξ ολοκλήρου στο ΠΑΣΟΚ αλλά στην «αδιευκρίνιστη ψήφο».

Την ανάγκη να κατατεθούν ρεαλιστικές και στοχευμένες προτάσεις για την οικονομία, την παιδεία και το περιβάλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει θέμα αριστερής διακυβέρνησης, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στο ΠΑΣΟΚ.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, αναγνωρίζουν ότι «μη αυτοδυναμία» σημαίνει αμείλικτα διλήμματα στους ψηφοφόρους. Τι όπλο έχουν; Το «αριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα», το οποίο όμως θα φανεί εάν είναι ικανό να απαντήσει στα διλήμματα.

Παναγιώτης Τσούτσιας


Δεν υπάρχουν σχόλια: