Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Αταλάντευτος στις μεταρρυθμίσεις



Την ώρα που συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς διαδήλωναν έξω από το «Βελλίδειο» κατά του φορολογικού νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός, εντός του κτιρίου, υπεραμυνόταν των μεταρρυθμίσεων, δηλώνοντας αποφασισμένος να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, κάνοντας αυτοκριτική για τις περιπτώσεις που «αργήσαμε να κινηθούμε» και αναλαμβάνοντας προσωπικά «όποιο κόστος χρειάζεται».

Ο κ. Καραμανλής αποτίμησε θετικά το έργο της κυβέρνησης και προανήγγειλε την προώθηση λύσεων για την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποθηκεύσει την προοπτική της χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πολιτική του βούληση για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης, σε χώρο κατάλληλο για την αποστολή και τη μελλοντική της προοπτική, ενώ, όπως είπε, ο χώρος που κατέχει σήμερα πρόκειται να αναπλαστεί σε μητροπολιτικό πάρκο.

«Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση» υπογράμμισε στην έναρξη της ομιλίας του προς τους παραγωγικούς φορείς ο πρωθυπουργός. «Βάλαμε έγκαιρα τη χώρα σε ασφαλή τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Το οικονομικό και κοινωνικό όφελος επιβεβαιώνεται στις πιο δύσκολες ώρες. Το κεκτημένο για το μέλλον του τόπου είναι καθοριστικής σημασίας».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, έβγαλαν, με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, τη χώρα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και ενίσχυσαν δραστικά τις αντοχές της οικονομίας μας.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δραματικά θα ήταν σήμερα τα πράγματα, εάν δεν τολμούσαμε να πάρουμε συγκεκριμένα (όχι ευχάριστα, αλλά αναγκαία) μέτρα» παρατήρησε.

Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι παραμένει «απόλυτα προσηλωμένος» στις δεσμεύσεις που έδωσε πριν από ένα χρόνο, όταν ζήτησε εκλογές, αναδεικνύοντας, όπως είπε, την οικονομία σε εθνική υπόθεση.

Παρατήρησε όμως, ότι το τελευταίο διάστημα «αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, από την οποία προέκυψαν προβλήματα, σ' ολόκληρο τον κόσμο, που ξεπέρασαν τις δυνατότητες των επιμέρους οικονομιών».

«Η διεθνής κρίση ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει και τη χώρα μας» σημείωσε, τονίζοντας ότι όλα αυτά «ανέτρεψαν βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού».

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Ακούμε τους πολίτες και κατανοούμε πώς νιώθουν. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή ορμή που πετύχαμε» υπογράμμισε.

Και ξεκαθάρισε: «Κάνω αυστηρή αυτοκριτική για όποιες περιπτώσεις αργήσαμε να κινηθούμε. Βεβαιώνω όμως, ότι είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος… Η διεθνής κρίση μας κάνει ακόμα πιο τολμηρούς. Έχουμε το σχέδιο που χρειάζεται και το εφαρμόζουμε, με ξεκάθαρη στρατηγική μεταρρυθμίσεων. Έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στη διεθνή πρόκληση».

Όσον αφορά δε, στις μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα στον τομέα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι αναλαμβάνει όποιο κόστος χρειάζεται. «Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω, εντείνοντας (και όχι εγκαταλείποντας) τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η απόφασή μου» είπε χαρακτηριστικά.

Λύσεις για Ολυμπιακή και ΟΣΕ

Ως πρώτη προτεραιότητα περιέγραψε τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, έτσι ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα, αλλά και να αποκλιμακωθεί το δημόσιο χρέος.

Στην ίδια κατεύθυνση, σημείωσε, είναι οι μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που παραμένει μια μεγάλη πρόκληση. Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται η προώθηση λύσεων στην Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους τουλάχιστον με 2,7 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή, τόνισε, στόχος είναι μια άλλη εύρωστη και ανταγωνιστική εταιρεία, που να έχει το ίδιο σήμα και όνομα, αλλά να είναι απαλλαγμένη από τα χρέη και τις εμπλοκές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι άξονες είναι ξεκάθαροι: μετατάξεις και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, διασφάλιση των συνδέσεων με τα νησιά μας και αποκλεισμός κάθε ενδεχομένου ιδιωτικού μονοπωλίου.

Όσον αφορά στον ΟΣΕ, υπογράμμισε, σχεδιάζουμε τον εταιρικό μετασχηματισμό του, με ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ενίσχυση της ΕΡΓΟΣΕ. Το σχέδιο περιλαμβάνει: σύγχρονα χρηματοοικονομικά μέσα για τη διαχείριση του χρέους του, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, σύστημα αυστηρών ελέγχων στη διαχείριση και πρόγραμμα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου.

Προαναγγελία νέων φορολογικών μέτρων

«Μείζον ζήτημα στην περίοδο που ακολουθεί είναι η δικαιότερη κατανομή των βαρών, χωρίς να πληγεί η ανάπτυξη, αλλά και χωρίς να επιβαρυνθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι, που, ήδη, σηκώνουν δυσανάλογα βάρη» είπε στη συνέχεια, υπεραμυνόμενος του φορολογικού νομοσχεδίου.

«Με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε» ανέφερε, «διευρύνεται η φορολογική βάση, ώστε να συμπεριλάβει εισοδήματα που δεν δηλώνονται, προωθούνται αναγκαίες διορθώσεις στη φορολογία του κεφαλαίου και αλλάζουν ορισμένοι ειδικοί τρόποι φορολόγησης, που δημιουργούσαν σοβαρές αδικίες».

«Θεσπίζεται, ταυτόχρονα, (με στόχο τη διασφάλιση της ανάπτυξης και την εμπέδωση φορολογικής δικαιοσύνης) η περαιτέρω μείωση των συντελεστών φορολόγησης, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προαναγγείλει στη συνέχεια νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τα οποία:

- Διευρύνεται (και προς το ναυτιλιακό πετρέλαιο) η μάχη για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου,
- ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί,
- εντείνεται η σύγκρουση με επίορκους λειτουργούς και
- εξετάζεται η καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος.

Απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μείζον ζήτημα» την απελευθέρωση τομέων και κλάδων της επαγγελματικής δραστηριότητας, που παραμένουν κλειστοί.

«Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ουσιαστική ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού, τη συγκράτηση του πληθωρισμού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι αναγκαία και κρίσιμη μεταρρύθμιση, στην οποία οφείλουμε να προχωρήσουμε» επισήμανε.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης σε όσα έγιναν και όσα πρόκειται να γίνουν όσον αφορά στην επανίδρυση του κράτους, προαναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο καθιερώνεται το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, επιταχύνονται οι διαδικασίες στην έκδοση διαζυγίων και αναμορφώνεται το πλαίσιο για τις υιοθεσίες.

Μηνύματα προς Σκόπια και Άγκυρα

Αναφερόμενος δε, στην εξωτερική πολιτική, επανέλαβε, απευθυνόμενος στα Σκόπια, ότι «πρωταρχικής σημασίας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας. Η αξιοπιστία μας έχει δοκιμαστεί και η θέση μας είναι γνωστή. Ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων».

«Εργαζόμαστε, παράλληλα, για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Χαιρετίζουμε την επανέναρξη ενδοκυπριακού διαλόγου και καλούμε την Άγκυρα (που εκ των πραγμάτων έχει βαριά ευθύνη) να ενθαρρύνει την τουρκοκυπριακή ηγεσία στην κατεύθυνση λειτουργικής, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής λύσης, για μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής» προσέθεσε.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η διεθνής οικονομική κρίση είναι βαθιά και η διάρκειά της, ακόμα, απρόβλεπτη. «Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα. Υπολογίζουμε σοβαρά τα νέα δεδομένα και πορευόμαστε χωρίς αυταπάτες, χωρίς ωραιοποιήσεις. Σε δύσκολες συγκυρίες, δεν υπάρχει πολυτέλεια για βραχυχρόνια ευχάριστες παρεμβάσεις, που στο τέλος αποδεικνύονται καταστροφικές. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται αποφάσεις ευθύνης, που, σε δύσκολους καιρούς, γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Δέσμευσή μας είναι να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, για να υπηρετήσουμε το συμφέρον του Τόπου και των πολιτών. Χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς φοβίες, χωρίς παλινωδίες».

«Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας» ξεκαθάρισε. «Η διεθνής κρίση θα ξεπεραστεί και η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όλους, εφόσον προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα».

«Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, για να βάλουν τέλος στις παθογένειες του δημόσιου τομέα» διεμήνυσε. «Συνεχίζονται, διότι καταπολεμούν αδυναμίες και αξιοποιούν δυνάμεις. Συνεχίζονται, διότι παράγουν αυξανόμενο κοινωνικό μέρισμα. Δίνουν θετική απάντηση στις προσδοκίες του πολίτη».

«Αυτή είναι η στρατηγική μας. Και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, αλλά ενισχύεται. Δεν αναστέλλεται, αλλά επισπεύδεται» κατέληξε ο πρωθυπουργός.



e-tipos.com, City 99,5

Δεν υπάρχουν σχόλια: