Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Χάνει το σπίτι του για χρέος 1.849 ευρώ

Σήμερα το μεσημέρι ο πλειστηριασμός σε κατοικία καρδιοπαθούς συνταξιούχου του ΙΚΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008
▅ Νίκος  Θεοχαρίδης. Το  δυαράκι των  51,68 τ.μ. στα  Πατήσια βγαίνει  σήμερα σε  πλειστηριασμό,  με βάση το  κατασχετήριο  που παρατίθεται
Σπίτι στο σφυρί βγάζουν οι τράπεζες, ακόμα και για χρέος 1.849 ευρώ, και συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τους πλειστηριασμούς ακινήτων παρά τον νόμο που τους το απαγορεύει για τόσο μικρές οφειλές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Νίκου Θεοχαρίδη, συνταξιούχου του ΙΚΑ, με πιστοποιημένη βαριά αναπηρία και μηνιαίες απολαβές 450 ευρώ. Κινδυνεύει σήμερα να χάσει το σπίτι του στα Πατήσια, για χρέος από πιστωτική κάρτα μόλις 1.849,65 ευρώ. Η Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Ενώσεων Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τον πλειστηριασμό, κάνοντας κατάληψη στα γραφεία του Δήμου Αθηναίων, όπου αυτή έχει προγραμματιστεί να γίνει. «Είμαι σε μαύρη κατάσταση» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Θεοχαρίδης και περιγράφει την περιπέτειά του. «Πήρα τη συγκεκριμένη πιστωτική κάρτα για να αγοράσω ένα αυτοκίνητο, το οποίο και ξεπλήρωσα. Τα πήγαινα καλά, εξοφλούσα τη δόση μου, δεν είχα κανένα πρόβλημα. Έκανα όμως το λάθος να χρησιμοποιήσω κι άλλο την κάρτα και το χρέος ήταν στα 900 ευρώ. Με χτύπησε το έμφραγμα, έκανα τρία μπαϊπάς, βγήκα σε σύνταξη αναπηρίας, δεν είχα να πληρώσω τη δόση και έτσι το χρέος άρχισε να φουσκώνει ασταμάτητα και να έρχονται η μία μετά την άλλη οι ειδοποιήσεις για κατάσχεση. Από το ΙΚΑ παίρνω σήμερα σύνταξη 450 ευρώ τον μήνα, δεν έχω άλλους πόρους, ούτε και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να πουλήσω και τρομάζω να μάθω πόσα τελικά θέλει η τράπεζα για να με αφήσει ήσυχο...». Από το ειδοποιητήριο της τράπεζας προκύπτει ότι ο πλειστηριασμός, που έχει προγραμματιστεί για τις 12 σήμερα το μεσημέρι, θα γίνει για χρέος 1.849,65

ευρώ!

Και έξοδα εκτέλεσης
Όμως η τράπεζα δεν διεκδικεί μόνο αυτά τα χρήματα. Διεκδικεί «το ποσό των χιλίων οκτακοσίων σαράντα εννέα ευρώ και εξήντα πέντε λεπτών (1.849,65), τους νόμιμους τόκους καθώς και τα έξοδα εκτέλεσης και διαδικασίας πλειστηριασμού μέχρι το τέλος του, τηρώντας τις νόμιμες διατυπώσεις και πράξεις, μείον το ποσόν που μέχρι σήμερα τυχόν έχει καταβληθεί». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών κ. Ευάγγελο Κρητικό, μαζί με τα δικαστικά έξοδα που έχει χρεώσει η τράπεζα, τα 1.849,65 ευρώ φτάνουν πλέον τα 6.500 ευρώ, ακόμα και έτσι όμως είναι χαμηλότερα των 10.000

ευρώ που ορίζει ως ελάχιστη οφειλή για να επιτραπεί πλειστηριασμός ακινήτου ο ισχύων νόμος. Πόσω μάλλον που η κυβέρνηση «διαφημίζει» την προστασία των δανειοληπτών με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και το οποίο διευρύνει στα 20.000 ευρώ το πλαφόν κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας.

Έτσι, σήμερα βγαίνει στο σφυρί το δυαράκι των 51,68 τετραγωνικών στα Πατήσια χτισμένο το 1970, στο οποίο ο κ. Θεοχαρίδης έχει την ψιλή κυριότητα και συγκατοικεί με την 90χρονη μητέρα του, η οποία διατηρεί την επικαρπία. «Ας το πάρουν να ησυχάσω, να τελειώνουμε», λέει απογοητευμένος. «Κάθε φορά που μια τράπεζα στέλνει ειδοποιητήριο για κατάσχεση και πλειστηριασμό, χρεώνει έξοδα 1.400

ευρώ και πάνω στο αρχικό κεφάλαιο τρέχουν συνέχεια οι τόκοι», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κρητικός.

Στην περίπτωση του κ. Θεοχαρίδη, το δυαράκι έχει γλιτώσει αρκετές φορές από το να βγει στο σφυρί. Στις 19 Οκτωβρίου του 2007, ο πλειστηριασμός ανεβλήθη λόγω εθνικών εκλογών, την επομένη ο οφειλέτης έσωσε το σπίτι του καταβάλλοντας στις 23 Ιανουαρίου 2008 το ποσό των 2.000 ευρώ στην τράπεζα και στις 11 Ιουνίου 2008 η Ομοσπονδία Δανειοληπτών μπλόκαρε με τρικ τη διαδικασία. «Κινηθήκαμε με εξώδικα. Καλέσαμε το ΣΔΟΕ για έλεγχο των πόθεν έσχες όσων μετέχουν στον πλειστηριασμό και οι... μετέχοντες εξαφανίστηκαν», λέει ο κ. Κρητικός.

Εφόσον όμως δεν εφαρμόζεται ο νόμος και αν ο οφειλέτης δεν βρει τα χρήματα να ξεπληρώσει τα χρέη του, η τύχη του συγκεκριμένου σπιτιού φαίνεται προδιαγεγραμμένη. Κι αυτό γιατί τον κ. Θεοχαρίδη «κυνηγάνε» άλλες δύο τράπεζες για ποσό 5.081,86 ευρώ και 7.043,11 ευρώ, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα στείλουν τα δικά τους κατασχετήρια.

Τι προβλέπει η νομοθεσία
Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε στις αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση στη Βουλή, ορίζεται ότι «δεν επιτρέπεται επιβολή κατάσχεσης για ικανοποίηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών παροχής πιστώσεων, καθώς και των εκδοχέων των απαιτήσεων αυτών από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, επί ακινήτου του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί τη μοναδική κατοικία του, εφόσον ασκηθεί από τον ίδιο, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την επίδοση της επιταγής προς εκτέλεση, ανακοπή κατά του σχετικού τίτλου εκτέλεσης και συντρέχουν, σωρευτικώς, οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) η απαίτηση της τράπεζας, στο σύνολό της, όπως βεβαιώνεται στον σχετικό τίτλο εκτέλεσης, δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, β) δεν έχει εγγραφεί, με τη βούληση του οφειλέτη, επί του ακινήτου αυτού προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της δικαιούχου τράπεζας, γ) ο οφειλέτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση.

Οι ίδιες προβλέψεις περιλαμβάνονταν και στον προηγούμενο νόμο, με όριο τα 10.000 ευρώ.

Τα παραθυράκια
«Η προθεσμία των 15 ημερών για την ανακοπή αλλά και οι σωρευτικές προϋποθέσεις που τίθενται καθιστούν ανεφάρμοστη τη διάταξη», τονίζει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου. «Και να προλάβει την προθεσμία των 15 ημερών ο οφειλέτης, όταν έχει φτάσει πια στο χείλος του πλειστηριασμού δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει 1.000-2.000 ευρώ στον δικηγόρο για να κάνει την ανακοπή», προσθέτει και ζητεί έστω και την τελευταία στιγμή «η κυβέρνηση να κάνει διορθώσεις στο νομοσχέδιο, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις παρατηρήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων».


Δώστε δάνεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

ΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ βοήθεια στην ελληνική αγορά και όχι για την ενίσχυση των θυγατρικών σας σε αναδυόμενες αγορές συνιστά με επιστολή του προς τις τράπεζες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος. Το κυβερνητικό σχέδιο των 28 δισ. ευρώ, φαίνεται να θεωρείται από την Κεντρική Τράπεζα σανίδα σωτηρίας για τη ροή δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας την πιστωτική επέκταση με ρυθμό άνω του 10% το 2009 (από 18,4% τον περασμένο Ιούλιο), γεγονός που μεταφράζεται σε χορήγηση νέων δανείων από τις τράπεζες 13 δισ. ευρώ.

Ανησυχία
«Η σοβαρή επιδείνωση του διεθνούς χρηματοοικονομικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος διαμορφώνει ένα τοπίο αυξημένης αβεβαιότητας και κινδύνων μέσα στο οποίο θα πορευθούν και οι ελληνικές τράπεζες», σημειώνει ο κ. Προβόπουλος στην επιστολή του και ζητεί από τις τράπεζες, το αργότερο έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2009, να αυξήσουν τα κύρια εποπτικά κεφάλαιά τους ώστε στα τέλη του επόμενου έτους ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων να μην υπολείπεται του 8%. Δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία οι «κλασικές» αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κρίνονται ιδιαιτέρως δύσκολες, εμμέσως πλην σαφώς τους ζητεί να ενταχθούν στις διατάξεις του κυβερνητικού σχεδίου, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες εκδίδουν προνομιούχες μετοχές που αγοράζει το Ελληνικό Δημόσιο, οδηγώντας στη μερική «κρατικοποίησή» τους τουλάχιστον έως τον Ιούλιο του 2009. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα κυμαίνεται μεταξύ 10% και 25%.

Πέντε κίνδυνοι
Από την επιστολή του κ. Προβόπουλου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μειωθούν κατακόρυφα οι εκταμιεύσεις δανείων στην ελληνική οικονομία, απειλώντας την ομαλή λειτουργία της αγοράς, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Όπως προκύπτει, πέντε κίνδυνοι καθιστούν απαραίτητη την αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών:

1. Η πιστωτική επέκταση το 2009 πρέπει να διαμορφώνεται τουλάχιστον σε 10%, ώστε να χρηματοδοτηθούν επαρκώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2. Η σημαντική πτώση/υπολειτουργία των κεφαλαιαγορών- κτηματαγορών έχει οδηγήσει σε υποχώρηση των αποτιμήσεων στο ενεργητικό, άρα και των κεφαλαίων των τραπεζών.

3. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τείνει να οδηγήσει σε άνοδο των επισφαλειών και, επομένως, του πιστωτικού κινδύνου.

4. Η σοβαρή επιδείνωση του μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού κλίματος στις αναδυόμενες χώρες, όπου δραστηριοποιούνται οι τράπεζες, δημιουργεί πρόσθετους πιστωτικούς κινδύνους.

5. Οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που έχουν κάνει οι τράπεζες στα τέλη του 2007, έχουν ήδη επαληθευτεί σε ορισμένες υποθέσεις τους «ή πάντως συγκεντρώνουν πολύ περισσότερες πιθανότητες σήμερα να επαληθευτούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: