Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Καραμανλής: “Τα 28 δις δεν επιβαρύνουν τους πολίτες”

«Δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομική κρίση, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του επίμαχου πακέτου των 28 δις ευρώ για τις τράπεζες.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες αλλά και να απαντήσει στις κριτικές τόσο της Αντιπολίτευσης όσο και των «γαλάζιων» στελεχών, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι το πακέτο ενίσχυσης δεν επιβαρύνει τους πολίτες ενώ παράλληλα θωρακίζει την πραγματική οικονομία. Προτεραιότητα της κυβέρνησης, ανέφερε, είναι οι επιχειρηματίες, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι ασθενέστερες τάξεις.

Όπως εξήγησε, το πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους, αλλά αντίθετα θα έχει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, καθώς τα έσοδα που θα προκύψουν για το Δημόσιο από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο, ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα εισρεύσουν στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, καθώς επίσης θα κατευθυνθούν στις επενδύσεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίο για την προστασία της πραγματικής οικονομίας το πακέτο των 28 δισ. για τις τράπεζες, το οποίο συμβάλλει – όπως είπε - στην αποτροπή των κινδύνων από την εισαγόμενη αναταραχή και εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο για την αποφυγή της κρίσης.

Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, ότι θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης στις ασθενέστερες ομάδες και επανέλαβε ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες. Σημείωσε επίσης ότι θα στηριχθούν οι αγρότες, ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις, ότι θα δοθεί έμφαση στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Υπογράμμισε ότι και μέσω των ΣΔΙΤ προωθείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναπτυξιακών επενδύσεων, ενώ σημείωσε ότι το Κτηματολόγιο και το Χωροταξικό αποτελούν σημαντικότατο έργο.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε, τέλος, την αντιπολίτευση για λαϊκισμό, τονίζοντας ότι παραπλανά και ψεύδεται όταν λέει ότι η κυβέρνηση χαρίζει στις τράπεζες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να δώσουν λύση εκείνοι που δεν είδαν την κρίση, που είναι σε σύγχυση και που αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων.

http://www.cosmo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: