Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην οικονομία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (29/10) υπό τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση των συνεπειών της κρίσης στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ και η υπουργός Απασχόλησης κ. Πετραλιά εξήγγειλε σχέδιο δράσης για τη θωράκιση των θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή ανησυχητικές είναι οι αναφορές φορέων της οικονομίας και της εργασίας, που δείχνουν ότι μετά την απώλεια για τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 67,5% για το 2008, η κρίση στην πραγματική οικονομία είναι προ των πυλών.

Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπει υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2% για το 2009 και αύξηση της ανεργίας στο 8,3%. Όσον αφορά την ανεργία δυσοίωνα είναι και τα στοιχεία της ΓΣΕΕ καθώς ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας Σ. Ρομπόλης40 χιλιάδων θέσεων εργασίας. έκανε λόγο για απώλεια ακόμη και

Την ίδια στιγμή τα συνδικάτα ζητούν να διασφαλιστούν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες. Πρόκειται για κονδύλι ύψους 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αντιπροσωπεύει το 45% της περιουσίας των Ταμείων. Τα συνδικάτα ζητούν επίσης την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε –μεταξύ άλλων- να μην είναι δυνατόν να επιτρέπει τις επενδύσεις σε σύνθετα ομόλογα και παρόμοιων προϊόντων των διαθεσίμων των Ταμείων.

Οι δείκτες της πραγματικής Οικονομίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται σε πορεία καθόδου. «Πρωτοστάτης» – μια από τις «ατμομηχανές» της ελληνικής ανάπτυξης- η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία από τον Απρίλιο του 2007 ακολουθεί καθοδική πορεία. Σημειώνεται ότι και τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν φέτος με ρυθμό 16,3%, όταν πέρυσι ρυθμός ήταν 23,8%.

Ανάλογη είναι η πορεία της εμπορικής δραστηριότητας που τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 2%. Σημειώνεται ότι στις επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου απασχολούνται συνολικά 832.600 άτομα.

Στη βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση σημείωσε κάμψη κατά 2% και ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 4%. Σημειώνεται επίσης ότι τα επιχειρηματικά δάνεια αυξάνονταν με ρυθμό 13% τον φετινό Ιούλιο έναντι 10,6% τον Ιούλιο του 2007. Όσον αφορά τις επενδύσεις, αυτές μειώνονται από το τέλος του 2007 με τη μείωση να καταγράφεται στο 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Όσον αφορά την κατανάλωση αυτή έχει επιβραδυνθεί επίσης καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2008 έχει αυξηθεί κατά 2,5% με το αντίστοιχο ποσοστό το 2007 και το 2006 να βρίσκεται στο 3,9%. Στον τουρισμό όπου απασχολούνται 325.500 άτομα, το δεύτερο τρίμηνο του 2008 ο δείκτης του κύκλου εργασιών του τουρισμού αυξήθηκε κατά 2,7%, έναντι αύξησης κατά 5,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Έντονη ανησυχία σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους υπάρχει και για τις επιπτώσεις της κρίσης και στη ναυτιλία. Ενδεικτικά το τελευταίο 10ήμερο στα πλοία ξηρού φορτίου καταγράφονται πτώση των ναύλων ακόμα και κατά 80%.Επίσης στα πλοία μεταφοράς κοντέινερ η πτώση των ναύλων φτάνει στο 30%, ενώ αρκετές είναι και οι ακυρώσεις παραγγελιών ναυπήγησης πλοίων.

cosmo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: