Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Τραπεζίτης του... Θεού ο κ.Α. Βγενόπουλος(λοξοκοιτάζοντας με 5 δισ. Ε προς ...Πειραιώς)





H MIG βλέπει να δημιουργούνται σπουδαίες επενδυτικές ευκαιρίες και σπεύδει να τις αξιοποιήσει, προχωρώντας σε αύξηση κεφαλαίου 5 δισ. ευρώ, που θα γίνει μάλιστα στα 6 ευρώ (πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή της μετοχής) και θα καλυφθεί από νέους μετόχους, με παραίτηση των παλαιών. Η απόφαση αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα, θα αποτελέσει τονωτική ένεση ηθικού για τη Σοφοκλέους, καθώς αποτελεί ασφαλή ένδειξη αισιόδοξων εκτιμήσεων για την εξέλιξη της διεθνούς κρίσης και τη μεσοπρόθεσμη πορεία των χρηματιστηριακών αγορών. Παράλληλα θα αποτελέσει αφετηρία έντονων διεργασιών και εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο, όπου - όπως ανακοινώθηκε επίσημα - θα επεικεντρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον της MIG.

vatopaidi_2.jpgΣε ρόλο... «τραπεζίτη του Θεού» διακρίνεται ο Ανδρέας Βγενόπουλος, καθώς αποκαλύπτονται οι άριστες σχέσεις της Μονής Βατοπαιδίου με τον όμιλο της Marfin. Έγγραφο που ήλθε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι ο μεγάλος προθεσμιακός λογαριασμός της Μονής, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «τροφοδότης» στην τραπεζική διάλεκτο, τηρείται στην Marfin Egnatia Bank του ομίλου Βγενόπουλου!Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι μοναχοί επιχείρησαν να προχωρήσουν σε συναλλαγές μέσω του λογαριασμού αυτού ακόμη και πριν από λίγες ημέρες, παρά την κινητοποίηση της Δικαιοσύνης και της Επιτροπής για το ξέπλυμα χρήματος, ύστερα από σχετική εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργου Σανιδά.

Μετά το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι επεκτατικές φιλοδοξίες του ομίλου MARFIN λόγω κυρίως της θωράκισης της ALPHA BANK με αραβικά κεφάλαια έναντι του ενδεχομένου μιας επιθετικής εξαγοράς αλλά και την " φυγή προς τα εμπρός" που επιχειρεί η τράπεζα Κύπρου με τις εξαγορές στο εξωτερικό ο ελκυστικότερος στόχος που θα μπορούσε να έχει η διοίκηση της MARFIN ξανά γίνεται η τράπεζα Πειραιώς. Η συγκεκριμένη τράπεζα είναι η τελευταία πολυμετοχική τράπεζα που υπάρχει στη χώρα και με μεγέθη που μπορεί να χτυπήσει ο όμιλος της ΜΑRFIN παρά τη μεταξύ τους "ειρηνευτική συμφωνία" που είχε επιτευχθεί μετά την πρόσφατη αλληλουποβολή προτάσεων δημοσίων προσφορών. Από τότε όμως το κλίμα άλλαξε και η κάθετη πτώση των κεφαλαιοποιήσεων των τελευταίων εβδομάδων φαίνεται πως έχει ανοίξει την όρεξη για νέες κινήσεις στον όμιλο της MARFIN ο οποίος ως γνωστόν, μετά και την εξέλιξη με τον Ο.Τ.Ε. διαθέτει πακτωλό ρευστότητας.

H M.I.G ήταν κοινό μυστικό ότι είχε στραφεί προς την κατεύθυνση της ALPHA ΒΑΝΚ συγκεντρώνοντας μετοχές από κωδικούς του εξωτερικού διαφόρων funds με απώτερο στόχο την επιθετική εξαγορά της τράπεζας. Η διεθνής ρευστότητα αλλά και η κάθετη πτώση των τιμών στο χρηματιστήριο καθιστούσαν την τρέχουσα περίοδο ιδανική για ένα τέτοιο εγχείρημα. Εγκυρότατος και από τα παλιότερα στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς σχολίασε με νόημα: « Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός όμως είναι αλλιώς...» θέλοντας έτσι να τονίσει πως ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος όπως άλλωστε είχε κάνει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις ακόμα και απέναντι στο ελληνικό κράτος, θα προστάτευε πάση θυσία το οικοδόμημα ζωής που λέγεται ALPHA BANK.Ο λογαριασμός αυτός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός για τη διεκπεραίωση των... ιερών business, αφού από αυτόν αντλείται η αναγκαία ρευστότητα για την αποπληρωμή δανείων της Μονής σε άλλες τράπεζες, αλλά και για την κάλυψη των -όχι ευκαταφρόνητων- τρεχουσών ταμειακών αναγκών της.

Το Βατοπαίδιο
Όπως είναι γνωστό,
1Ο κ. Σανιδάς πρώτα έδωσε εντολή να αρχίσει από το μηδέν η εισαγγελική έρευνα για τις συναλλαγές της Μονής Βατοπαιδίου με το Δημόσιο, κρίνοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί παράνομες πράξεις από κρατικούς λειτουργούς. Ο κ. Σανιδάς ευθέως αμφισβήτησε τη νομιμότητα όλων των μεταβιβάσεων ακινήτων του Δημοσίου στη Μονή, ενώ ζήτησε από τους μοναχούς «εάν έχουν πραγματική πίστη στον Θεό, να επιστρέψουν από μόνοι τους τα χρήματα που πήραν». Ο ηγούμενος Εφραίμ δεσμεύθηκε να καταθέσει τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά ακόμη το ΤΠΔ τον... περιμένει.
2Διαπιστώνοντας ότι οι μοναχοί δεν έχουν διάθεση επιστροφής των χρημάτων, ο κ. Σανιδάς από τις 15 Σεπτεμβρίου έχει απευθύνει συμπληρωματική παραγγελία προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστα, ζητώντας τη δέσμευση «των ακινήτων που περιήλθαν στη Μονή Βατοπαιδίου και των χρημάτων, τα οποία εισέπραξε η ίδια Μονή από την πώληση ακινήτων, που περιήλθαν σε αυτήν από την ανταλλαγή, μεταξύ των οποίων και ολυμπιακό ακίνητο». Πράγματι, η Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος έχει ήδη δεσμεύσει 41 εκατ. ευρώ της Μονής, τα οποία προήλθαν από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου, που αρχικά προοριζόταν να στεγάσει το υπουργείο Απασχόλησης.
Παραγγελία στην Marfin Egnatia
Όμως, στις 17 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την παραγγελία Σανιδά, ο μοναχός Αναστάσιος έστειλε έγγραφο αίτημα της Μονής προς την Marfin Egnatia Bank, για συναλλαγές συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Παραμένει άγνωστο αν οι συναλλαγές αυτές διεκπεραιώθηκαν από την Marfin Egnatia Bank, ή αν εμπίπτουν στο εύρος της εντολής Σανιδά για δέσμευση χρημάτων.
Όμως, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, όπως προκύπτει και από το σχετικό έγγραφο που αποκάλυψε το κανάλι Extra3, ότι ο προθεσμιακός λογαριασμός της Μονής στη συγκεκριμένη τράπεζα φαίνεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά «τροφοδότη» λογαριασμού, καθώς:
• Ζητείται από τη Μονή να μεταφερθούν 1,3 εκατ. ευρώ σε άλλο λογαριασμό (όψεως) στην ίδια τράπεζα, ώστε στη συνέχεια από το λογαριασμό όψεως να μεταφερθούν 1,1 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, για την αποπληρωμή δανείου της Μονής.
• Ποσό 200.000 ευρώ ζητείται να μεταφερθεί σε άλλο λογαριασμό της Μονής στην Alpha Bank, για «κάλυψη ταμειακών αναγκών μας» (φαίνεται ότι η ασκητική ζωή γεννά σημαντικές «ταμειακές ανάγκες»...).
Με αυτά τα δεδομένα, όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι, γίνεται σαφές ότι ο προθεσμιακός λογαριασμός της Μονής στην Marfin Egnatia Bank πρέπει να είναι από τους πρώτους που θα «ξεσκονίσει» η Δικαιοσύνη και η Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος, προκειμένου να εντοπισθούν και να δεσμευθούν τα χρήματα που έχουν περιέλθει στη Μονή από τις πωλήσεις ακινήτων, τα οποία ανήκαν στο Δημόσιο και έγιναν αντικείμενο ανταλλαγών με αμφισβητούμενες διαδικασίες.
Οι έρευνες της Δικαιοσύνης για τις συναλλαγές της Μονής Βατοπαιδίου δημιουργούν σοβαρούς «πονοκεφάλους» στον όμιλο της Marfin, λόγω των άριστων σχέσεων που διατηρούν οι δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Μονή, που έχει καταγγελθεί από άλλους μοναχούς στη Βουλή ότι διαθέτει μέχρι και υπεράκτια εταιρεία για χρηματιστηριακές συναλλαγές, φέρεται να έχει μετάσχει και στη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Investment Group.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι χρηματοοικονομικές εταιρείες του ομίλου της Marfin προσέφεραν κάθε είδους υπηρεσίες τραπεζικές και επενδυτικές στη Μονή Βατοπαιδίου. Ενδείξεις ύποπτων ή αμφισβητούμενων συναλλαγών δεν υπάρχουν, ωστόσο οι έλεγχοι στα οικονομικά της Μονής και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών διαθεσίμων περιπλέκουν σοβαρά τις σχέσεις του ομίλου με ένα μεγάλο πελάτη...
«Πονοκέφαλος» και για την Εμπορική
Σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης, αρκετοί Έλληνες τραπεζίτες έχουν λόγους να ανησυχούν για την έρευνα στα οικονομικά της Μονής Βατοπαιδίου. Πέραν της δέσμευσης καταθέσεων, που ανησυχεί την Marfin, η Εμπορική Τράπεζα έχει λόγους να ανησυχεί για την εξυπηρέτηση του μεγάλου δανείου, με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού, που έχει χορηγήσει στη Μονή Βατοπαιδίου.
Ήδη από τα 48 εκατ. ευρώ πιστωτικού ορίου, η τράπεζα έχει εκταμιεύσει τα 22 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε σχετική τους ερώτηση.
Το δάνειο εγκρίθηκε το 2005, όταν η Εμπορική βρισκόταν υπό κρατικό έλεγχο, με πρόεδρο το σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.
Το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι αν έχουν δεσμευθεί ως εγγύηση ακίνητα αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας, κάτι που θα σήμαινε ότι το δάνειο μένει «μετέωρο» και η τράπεζα θα υποχρεωθεί να εγγράψει προβλέψεις, εάν δεν δεσμευθούν άλλα ακίνητα με «καθαρούς» τίτλους.
Επίσης, γεννάται θέμα εξυπηρέτησης του δανείου, δεδομένου ότι τίθενται υπό αμφισβήτηση όλα τα έσοδα της Μονής Βατοπαιδίου από πωλήσεις ακινήτων που περιήλθαν στη Μονή ύστερα από ανταλλαγές για τη Βιστωνίδα.
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: