Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Αυστραλία- Έκκληση στην αυστραλιανή κυβέρνηση να "σώσει" ομογενή που κρατείται σε φυλακή της Ταϊλάνδης.

Για άλλη μια φορά, οι γονείς του Χάρη Νικολαΐδη απηύθυναν έκκληση στην αυστραλιανή κυβέρνηση να παρέμβει "πιο δυναμικά" για να πετύχει την αποφυλάκιση του ομογενή συγγραφέα και δημοσιογράφου από την Αυστραλία.

Ήδη τρεις αιτήσεις του για αποφυλάκιση έχουν απορριφθεί, ημερομηνία της δίκης δεν έχει καθοριστεί και ούτε έχει απαγγελθεί το κατηγορητήριο.

"Μπορεί να περάσουν και μήνες έως ότου απαγγελθούν οι κατηγορίες. Στο μεταξύ οι συνθήκες κράτησής του είναι άθλιες" δήλωσε ο αδελφός του, Φώτης Νικολαΐδης που τον επισκέφθηκε στην Μπανγκόκ.

Η τρίτη αίτηση του Νικολαΐδη για αποφυλάκιση απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι "μπορεί να δραπετεύσει ή να κάνει την ίδια αξιόποινη πράξη".

Με δάκρυα στα μάτια οι ηλικιωμένοι γονείς ζητούν από την κυβέρνηση της Καμπέρας να παρέμβει προς την βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης προκειμένου να αποφυλακιστεί ο γιος τους, ο οποίος σχεδόν δυο μήνες βρίσκεται κρατούμενος στη Μπανγκόκ, με την κατηγορία ότι "στηλίτευσε την πολιτική και κοινωνική ζωή της σύγχρονης Ταϊλάνδης και άσκησε κριτική στην ιδιωτική ζωή του πρίγκιπα του θρόνου".

Παρά το γεγονός ότι ο ομογενής συγγραφέας ζήτησε πολλές φορές συγγνώμη έκτοτε, όπως έπραξε και η οικογένειά του, οι αρχές δεν δείχνουν να συγκινούνται.

"Μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να παρέμβει προς την βασιλική οικογένεια. Και πρέπει να το κάνει" λέει η μάνα του φυλακισθέντος Δέσποινα Νικολαΐδη.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο δικηγόρος του ομογενή κ. Μαρκ Ντιν ο οποίος είπε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση που δεν αντιμετωπίζεται τόσο πολύ νομικά αλλά περισσότερο με πολιτικά μέσα.

"Πως μπορεί να δραπετεύσει από τη χώρα αφού του έχουν αφαιρέσει και το διαβατήριο;" διερωτήθηκε.

Δακρυσμένη η κα Νικολαΐδη και ο σύζυγός της είπαν πως μόλις τώρα, μετά από έξι εβδομάδες κράτησης του γιου της, πήραν το πρώτο του γράμμα. Γραμμένο με πολύ πόνο και φόβο από το κελί του.

"Μας γράφει ελληνικά αλλά με λατινικούς χαρακτήρες. Και μας παρακαλεί να ζητήσουμε από τον κ. Ραντ να παρέμβει για την απελευθέρωσή του".

Η κα Νικολαΐδη εκφράζει την απογοήτευσή της που παρά τις διεθνείς κινητοποιήσεις (πολιτικοί, νομικοί, μέσα ενημέρωσης, έως και η Διεθνής Ένωση Συγγραφέων ζήτησαν την απελευθέρωση του Νικολαΐδη) οι Ταϊλανδοί παραμένουν ανένδοτοι.

"Μέχρι στιγμής δεν δέχονται να τον αποφυλακίσουν έως την διεξαγωγή της δίκης. Προφανώς κανείς δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον Θρόνο" λέει.

Ο γιος της σημειώνει στην επιστολή του πως "επιβάλλεται να μην ξεχαστεί το θέμα του". Διαφορετικά θα ξεχαστεί ο ίδιος στα μπουντρούμια της Μπανγκόκ. Κάτι που το φοβάται.

Σύμφωνα με νομικούς αν καταδικαστεί απειλείται ακόμα και με 15 χρόνια κάθειρξη.

Τις πρώτες μέρες κοιμόταν στο πάτωμα με μια κουβέρτα. Άθλιες συνθήκες σε ένα κελί με δεκάδες άλλους συγκρατούμενους του. Εγκληματίες αλλά και άρρωστοι. Κάποιοι με φυματίωση.

Αργότερα ο αδελφός του Φώτης του πήγε ένα στρώμα και μετά από παρέμβαση της αυστραλιανής πρεσβείας τον άφησαν να κοιμάται εκεί. Καμιά επαφή με τον έξω κόσμο.

"Μαθαίνουμε ότι η ψυχολογική του κατάσταση είναι πολύ κακή, ότι στα κρατητήρια οι συνθήκες είναι άθλιες" λέει η μητέρα του 41χρονου Χάρη, Δέσποινα.

Δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ενεργός ακτιβιστής, ο Χάρης Νικολαΐδης γεννήθηκε στη Μελβούρνη.

Οι γονείς του τον θυμούνται από μικρό να ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά θέματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική.

Και εκείνος έμαθε να μη διστάζει να πει τη γνώμη του για όσα τον απασχολούσαν. Κάτι που τον έβαλε σε μεγάλους μπελάδες.

Ο Νικολαΐδης κατηγορείται ότι πρόσβαλε τον πρίγκιπα της χώρας με λίγες αράδες που συμπεριέλαβε για την βασιλική οικογένεια σε μια νουβέλα του που εξελισσόταν στην Ταϊλάνδη και η οποία κυκλοφόρησε το 2005.

Τίτλος του είναι "Verisimilitude" ("Αληθοφάνεια") και υπότιτλος "Is the truth, truth? ("Είναι η αλήθεια, αλήθεια;"). Σύμφωνα με το Νικολαΐδη τυπώθηκαν μόλις 70 βιβλία και πουλήθηκαν μόνο επτά. Αρκετά όμως για να γίνει το κακό. Το απόσπασμα δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Ταϊλάνδης και προκλήθηκε σάλος ενώ τα (ελάχιστα) βιβλία αποσύρθηκαν.

Γράφει, λοιπόν, σε κάποια σελίδα ο Χάρης Νικολαΐδης:

"Από τον βασιλιά Ράμα μέχρι τον Διάδοχο του Θρόνου, η αριστοκρατία ήταν γνωστή για τα ρομαντικά καμώματα και τις κόντρες. Ο Διάδοχος του Θρόνου είχε πολλές συζύγους - ενήλικες και ανήλικες, με μια κλίκα από μαιτρέσες για ψυχαγωγία. Μια από τις τελευταίες συζύγους του, εξορίστηκε με όλη της την οικογένεια και ένα γιο, που απέκτησαν μαζί, για μια απερισκεψία που δεν έγινε γνωστή. Αμέσως παντρεύτηκε άλλη γυναίκα και έγινε πατέρας άλλου παιδιού. Ήταν γνωστό ότι αν ο πρίγκιπας ερωτευόταν με μια από τις ανήλικες συζύγους του και τον πρόδιδε, αυτή και η οικογένεια της θα εξαφανίζονταν με όλα τους τα υπάρχοντα και ό ,τι απέμενε από την ύπαρξή τους για πάντα".

Η αναφορά αυτή θεωρήθηκε "προδοτική και προσβλητική για την πολιτική και κοινωνική ζωή της σύγχρονης Ταϊλάνδης" και τον περασμένο Μάρτιο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ομογενή.

Ο ίδιος δεν το γνώριζε. Το πληροφορήθηκε όταν επισκέφθηκε την χώρα, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αυστραλία, όταν τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ.

Έκτοτε ο ίδιος και η οικογένειά του ζήτησαν πολλές φορές συγγνώμη από το λαό, την κυβέρνηση και την βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης αλλά μάταια.

Δυο αιτήσεις για αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους απέτυχαν ενώ σύντομα θα υποβληθεί και τρίτη.

"Εκφράζουμε, επίσης, τη λύπη μας γι' αυτό που γράφτηκε. Όπως βλέπετε, είμαστε ηλικιωμένοι, σεβόμαστε το θεσμό της βασιλείας της γειτονικής χώρας και επιμένουμε ότι ο Χάρης δεν είχε πρόθεση να προσβάλει με τα γραφόμενα στο βιβλίο του τον βασιλιά. Απλώς κατέγραψε κάτι που θεώρησε "αλήθεια" και που, ενδεχομένως, άκουγε από τους γηγενείς στη διάρκεια της παραμονής του στη Ταϊλάνδη", είπε ο πατέρας του Τάκης Νικολαΐδης.

Πως ξεκίνησαν όλα?

Η Ταϊλάνδη, ήταν το 2000 ο προορισμός των διακοπών του ομογενή και η Jintana - λέκτορας του Πανεπιστημίου της Shanghai, το κορίτσι, με το οποίο ο Χάρης ανέπτυξε κάτι περισσότερο από φιλία.

Αφού δίδαξαν στο ίδιο πανεπιστήμιο για πέντε χρόνια, ο Χάρης πήγε στη Σαουδική Αραβία όπου παρέμεινε για ένα χρόνο με θέση καθηγητή Αγγλικών ως δεύτερης γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Ryad.

Με την επιστροφή του στην Αυστραλία εργάστηκε για την ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος" πριν αναχωρήσει τον περασμένο Φλεβάρη για τη Ταϊλάνδη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η θέση του στο πανεπιστήμιο ήταν ανοικτή, δεν είχε έλθει ποτέ αντιμέτωπος με το νόμο και, σύμφωνα με τους γονείς του, δεν υπήρξαν σημεία που να προμηνύουν αυτό που ακολούθησε.

"Το βιβλίο, εκδόθηκε και τυπώθηκε στην Ταϊλάνδη το 2005 και κυκλοφόρησε χωρίς περιορισμούς. Απ' ό,τι γνωρίζουμε, ο Χάρης είχε άριστες προσωπικές και διαπροσωπικές σχέσεις με τους συναδέλφους και μαθητές του στο πανεπιστήμιο" δηλώνει ο κ. Νικολαΐδης.

Ο Χάρης Νικολαΐδης σπούδασε στη Μελβούρνη Αγγλική Φιλολογία και Νομικές Επιστήμες, έχει πτυχίο καθηγητή και, επιπλέον, πιστοποιητικό διδασκαλίας των Αγγλικών ως δεύτερης γλώσσας.-

http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=3964

Δεν υπάρχουν σχόλια: