«Μαύρες μέρες» έρχονται στην οικονομία και στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός εξαιτίας της νέας έξαρσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο δεύτερος κύκλος του «κραχ» με την κατακρήμνιση των χρηματιστηρίων του κόσμου, την Παρασκευή, σήμανε πολιτικό συναγερμό στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε επανειλημμένως με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη στο τριψήφιο, προκειμένου να ενημερωθεί για τα νέα δεδομένα και οι απαντήσεις που έλαβε δεν πρέπει να τον ενθουσίασαν. Ο υπουργός Οικονομίας εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να «παίξει» όλα του τα χαρτιά στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συγκαλεί στις Βρυξέλλες, στις 7 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Σαρκοζί. «Αν δεν ληφθεί απόφαση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα και δεν είμαι αισιόδοξος», έλεγε την Παρασκευή σε συνομιλητές του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.
Σωστά μέτρα
«Τα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών ήταν μια σωστή κίνηση, αλλά δεν παύει να είναι αμυντική. Χρειαζόμαστε και κινήσεις που να δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη», λένε στον ΕΤ.Κ κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες όμως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη μελλοντική πορεία των πραγμάτων. «Οι συμπράξεις για κατασκευή έργων μέσω ΣΔΙΤ και η εκταμίευση χρημάτων από το Δ’ ΚΠΣ είναι ένας τρόπος για να συγκρατήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να ”κινείται” χρήμα στην αγορά.
Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές θα αργήσουν να αποδώσουν», λένε οι ίδιες πηγές. Το ίδιο ισχύει για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής και των λιμανιών, που θα φέρει ζεστό χρήμα στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο, ο κ. Καραμανλής αναζητεί συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να καμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις και να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
«Αν δεν αλλάξει κάτι στην Ευρώπη, έχουμε πρόβλημα», τονίζουν στον ΕΤ.Κ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Η ευελιξία με την οποία έχει αποφασίσει να εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας το ECOFIN δεν αρκεί.
Στο ίδιο «μπλοκ» δυνάμεων με τον Κώστα Καραμανλή είναι ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και άλλοι. Ωστόσο, με το σχέδιο αυτό διαφωνεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τάσσεται υπέρ της «οικονομικής ορθοδοξίας». Τούτων δοθέντων οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συνεδρίαση του ECOFIN, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, καθώς και η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών στις 7 Νοεμβρίου συνιστούν ορόσημο για την πορεία της οικονομίας μας στο αμέσως προσεχές μέλλον.
Ο Καραμανλής θα επιμείνει στο μοντέλο της διεθνούς οικονομικής διπλωματίας, όπως έδειξε με τις επαφές που έκανε με Μπράουν-Τρισέ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που ορίζεται από τη δυσμενή συγκυρία, ο κ. Αλογοσκούφης ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό γνωρίζοντας όμως ότι χωρίς αλλαγή των κανόνων πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. «Δεν είμαι ρίψασπις, δεν εγκαταλείπω στα δύσκολα», διαμηνύει πλέον προς όλες τις κατευθύνσεις ο Γιώργος Αλογοσκούφης και ζητεί να υπάρχει αλληλεγγύη μέσα στην κυβέρνηση. «Η αλληλεγγύη είναι όρος για την καλή διαχείριση της κρίσης», λένε στην κυβέρνηση και προσθέτουν πως «από τις παραιτήσεις υπουργών βγαίνουμε όλοι χαμένοι. Δεν αδυνατίζουν πολιτικά όσοι εξέρχονται, αδυνατίζουμε όλοι».
Ψευδαισθήσεις, πάντως, δεν υπάρχουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα, όσες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες και αν επιχειρηθούν, δεν θα τύχουν της προσοχής της κοινής γνώμης και είναι λίαν αμφίβολο αν θα αποδώσουν καρπούς κιόλας. Αυτό πάντως δεν πτοεί τον Γιώργο Αλογοσκούφη.
Εισήγηση
«Θα δουλέψω σκληρά, την κάθε μέρα», λέει ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος εισηγείται στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με αφορμή την κρίση: «Η παράταση της εκκρεμότητας δεν μας ωφελεί». Αυτό επισημαίνει σε όλους τους δυνατούς τόνους ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος γνωρίζει ότι η παράταση επίλυσης της πολιτικής εκκρεμότητας θα φέρει σημαντική ζημία στο μέλλον για τη Ν.Δ.
«Πρέπει να δώσουμε στους πολίτες και ασφάλεια και προσδοκία για το μέλλον», υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας. Η κυβέρνηση, άλλωστε, θα κριθεί όχι μόνο από το αν περιόρισε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης στην οικονομία, αλλά από το αν έκανε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι της για να περιορίσει τις απώλειες. Οπως φαίνεται, για τους επόμενους μήνες ο πρωθυπουργός θα είναι με μια βαλίτσα στο χέρι. Είτε ψάχνοντας επενδυτές στο Λονδίνο και το Κατάρ είτε επισκεπτόμενος αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Είτε, τέλος, υποδεχόμενος ξένους ηγέτες όπως ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου.
ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου