Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Η κρίση που περνά η χώρα οφείλεται στη Νέα Δημοκρατία, λέει ο Γ.Παπανδρέου

Ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης



Στο κλειστό γήπεδο του Ηρακλείου Κρήτης μίλησε το βράδυ της Κυριακής ο Γ.Παπανδρέου
Ηράκλειο



Η διεθνής οικονομική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση που περνά η χώρα και η οποία οφείλεται στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου μιλώντας το βράδυ της Κυριακής σε ανοικτή εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η χώρα και οι πολίτες απαιτούν σήμερα αλλαγή πορείας και υπεύθυνη ηγεσία, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η διεθνής κρίση, είπε ο Γ.Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα των νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών, τις οποίες οι σοσιαλιστές καταγγέλλουν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι αποτέλεσμα της υποταγής του δημοσίου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά συμφέροντα, του παρασιτικού καταναλωτισμού, των αντιπαραγωγικών επενδύσεων και της απουσίας κανόνων και αρχών, επισήμανε.

Είναι, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσμα απουσίας σοβαρής ρύθμισης και ελέγχου απο το κράτος, και της πλήρους παράδοσης της πολιτικής στην αιχμαλωσία των ειδικών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία θέλουν να ελέγχουν την πολιτική και τους πολιτικούς. Γι' αυτό, τόνισε, ο ιδιος και το ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει το θέμα της αυτονομίας της πολιτικής.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό, τόσο για τη διεθνή, όσο και για την εγχώρια κρίση. Οι σοσιαλιστές, υπογράμισε, είναι ξεκάθαροι όσον αφορά τη διεθνή κρίση: «Να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι που ευνόησαν με τις πρακτικές τους και δημιούργησαν αυτή την κατάσταση».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε οτι αυτή φέρει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης και προειδοποίησε την κυβερνηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει να πληρώσουν οι πολίτες και πάλι το λογαριασμό της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα λάβει κάθε μέτρο για την προστασία της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων ανέφερε τα εξής: Εγγύηση των καταθέσεων, εγγύηση των συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος, Εξασφάλιση της πίστης μεταξύ των Τραπεζών προκειμένου να υπάρχει ρευστότητα για τον πολίτη και τον επιχειρηματία, νέο αποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την προσταστία των χρημάτων των πολιτών.

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και κινήσεις που πρέπει να αναληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης. Ειδικότερα, πρότεινε, την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να υπάρξει σήμερα ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και αύριο αλλαγή του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: