Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Η Ελλάδα να αποχωρήσει απο τις συνομιλίες.

Η αποκάλυψη της υπονόμευσης και χειραγώγησης της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες (βλ εδώ) δεν καταρρακώνει μόνο την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως «αμερόληπτου διαμεσολαβητή» - και τερματίζει ουσιαστικά και αδόξως την προσπάθειά του. Η αποκάλυψη ότι η αμερικανική πλευρά είχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ ως δική του ιδέα, προκαλεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και λογικά πρέπει να είμαστε εν αναμονή εξελίξεων, αν παραμένουμε ακόμα σοβαρή χώρα έστω και κατ΄ επίφαση.

Δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε την γνησιότητα του εγγράφου που δημοσίευσε το ΕΘΝΟΣ και ούτε μας αφορά αυτό. Ούτε εξάλλου μας ενδιαφέρει πως και γιατί διέρρευσε, ας το βρουν άλλοι αυτά. Εφόσον όμως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη αμφισβήτηση της εγκυρότητας του, έχουμε τη γνώμη ότι:

Πρώτον, η Αθήνα οφείλει να διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς την αμερικανική πλευρά γι αυτήν την απαράδεκτη μεθόδευση σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Δεύτερον, εννοείται ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από τις συνομιλίες

Τρίτον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέσει επί τάπητος την επανεξέταση των σχέσεών μας με τον αποκαλούμενο «συμμαχικό παράγοντα», από θέση ισχύος πλέον, εφόσον όλα αυτά επιβεβαιωθούν.

Τέταρτον, ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει ποιοι είναι εκείνοι οι αξιωματούχοι που δεν αντιλήφθησαν εγκαίρως, ως όφειλαν, τις μεθοδεύσεις της Ουάσιγκτον και συνέχισαν να συμμετέχουν σε μια έωλη, όπως αποδεικνύεται περίτρανα τώρα, διαδικασία, με μοναδικό σκοπό την αποκομιδή προσωπικών πολιτικών, ή άλλων, οφελών.

Και επειδή όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, θα σπεύσουν τώρα όλοι να μας λένε ότι τα «έλεγαν» τόσο καιρό, οφείλουμε να πούμε ότι το site αυτό, μαζί με τους σχολιαστές του (τον Σπύρο, τον Νήπιο, τον Προφήτη, τον Αρχαιοπτέρυγα, τον Νταντόν και τόσους άλλους που να με συμπαθούν αν τους ξεχνάω) είχαν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη και σαφή θέση στο ζήτημα της ονομασίας. Μπορούν λοιπόν τώρα να αισθάνονται τουλάχιστον δικαιωμένοι.

http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: