Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Φουντώνουν, μετά και τη σχετική σιβυλλική τοποθέτηση την Πέμπτη του Πρωθυπουργού, οι φήμες περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, στο βαρύ κλίμα που δημιουργεί η εξέλιξη της υπόθεσης του Βατοπεδίου. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες της ερχόμενης Τετάρτης και Παρασκευής επί των προτάσεων αντιστοίχως της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση του κυβερνώντος κόμματος, καθώς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απέφυγε την Παρασκευή να τοποθετηθεί σε ερώτηση αν οι βουλευτές της ΝΔ θα προσέλθουν στην διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή θα απέχουν για τον φόβο διαρροών στη μυστική ψηφοφορία.

Το ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Ευάγγελου Βενιζέλου ότι, με πολύ μεγάλη χαρά, όπως είπε, θα ψηφίσει και υπέρ της πρότασης της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή, γιατί, όπως πρόσθεσε, το κόμμα του δεν φοβάται τίποτε. Ωστόσο, κάλεσε όλα τα κόμματα να στηρίξουν παράλληλα την πρόταση για προανακριτική επιτροπή, προκειμένου να λειτουργήσουν συντονισμένα οι δύο διαδικασίες.

Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεση του υπουργού Πολιτισμού κατά τη συζήτηση επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εκχώρηση κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων στη Μονή Βατοπεδίου. Ο κ. Λιάπης υπογράμμισε ότι το υπουργείο σε όλες τις φάσεις της μεταβίβασης ενήργησε σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων και όλα τα άλλα, όπως πρόσθεσε, είναι πυροτεχνήματα.

Νωρίτερα, οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη Βουλή είχαν επίσης ανέβει, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί σχέδιο ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης. «Δεν θέλετε εξεταστική γιατί φοβάστε μήπως βγουν οι δικές σας βρωμιές» απάντησε ο υπουργός δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης αφήνοντας αιχμές και κατά του Γιώργου Παπανδρέου γιατί κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, ήτοι πολιτικός προϊστάμενος του Αγίου Όρους, δεν αντελήφθη τι γινόταν με τους τίτλους κυριότητας της Μονής.

Παραίτηση Χατζηγάκη ζητά το ΠαΣοΚ

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χατζηγάκη στη Βουλή, ανέφερε χαρακτηριστικά «ενδιαφέρουσα η άποψη του κ. κ. Χατζηγάκη , αναρωτιόμαστε αν αναφερόταν και στην κ. Μπακογιάννη». Παράλληλα, τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ο κ. Χατζηγάκης και διερωτήθηκε πως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να τον κρατά στην κυβέρνηση.

"Σύγκρουση" Χατζηγάκη - Ρόβλια... εκτός Βουλής

Για φθηνό εντυπωσιασμό και αήθη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, σχολιάζοντας τη μηνυτήρια αναφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά των κυρίων Σανιδά και Καρούτσου. Είναι μια καθαρή προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστικών λειτουργών, και μια ενέργεια νομικά, πολιτικά και θεσμικά μη σοβαρή, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Χατζηγάκης.

«Εάν κάποιος έχει χάσει την πολιτική και νομική του σοβαρότητα, και μάλιστα προ πολλού, αυτός είναι ο κύριος Χατζηγάκης και η Κυβέρνηση Καραμανλή, απάντησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ντίνος Ρόβλιας. «Το ποιος εκφοβίζει τη Δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς, που αντιστέκονται στις αήθεις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, προκύπτει από τα γεγονότα», δηλώνει με νόημα ο κύριος Ρόβλιας.

Από πλευράς Αριστεράς, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος άφησε εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο και προανακριτικής επιτροπής και κάλεσε για άλλη μία φορά τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρης Σιούφα να ζητήσει τη διαβίβαση του φακέλου της δικογραφίας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκης δήλωσε ότι η στάση του κόμματος θα αποφασισθεί προσεχώς στα όργανά του.

Υπέρ της σύστασης και εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος έχει προ πολλού ζητήσει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Η εισαγγελική έρευνα

Στην Εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου, που ερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, κατέθεσε σήμερα για περισσότερες από δύο ώρες, ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης.
Αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατέθεσε στην εισαγγελικό λειτουργό όσα γνώριζε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση μέχρι τώρα.

Εν τω μεταξύ, άδεια ένα μήνα, αρχής γενομένης από χθες, πήρε η Εισαγγελέας Ελένη Σωτηροπούλου, η οποία χειριζόταν την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, και η παραίτησή της, ξεσήκωσε σάλο αντιδράσεων.

Κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκτιμούν ότι πρόκειται για κίνηση επιστροφής της Αντιεισαγγελέως στην Υπηρεσία.

athina984

Δεν υπάρχουν σχόλια: