Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 4,25%, όμως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ζαν Κλόντ Τρισέ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέτασαν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης υποχωρεί ενώ περιορίζονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι.
Ειδικότερα ο Ζ.Κ.Τρισέ δήλωσε -κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη σημερινή συνεδρίαση- πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναγνώρισαν «το ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο της αβεβαιότητας που απορρέει από τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές». Όπως είπε «η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη εξασθενεί με περιοριζόμενη εσωτερική ζήτηση και πιο στενούς όρους χρηματοδότησης».
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε πως «ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει αρκετά πάνω από τα επίπεδα που αρμόζουν στη σταθερότητα των τιμών για ένα διάστημα», αλλά, όπως πρόσθεσε «με τη μείωση της ζήτησης, οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών περιορίστηκαν σε κάποιο βαθμό, χωρίς όμως να έχουν εξαφανιστεί».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τρισέ ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε σήμερα και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Όπως σημείωσε «για να πάρουμε την απόφαση μας εξετάσαμε δύο περιπτώσεις - η πρώτη ήταν να διατηρήσουμε τα επιτόκια αμετάβλητα και η δεύτερη να μειώσουμε τα επιτόκια» και κατέληξε ότι «το συμπέρασμα μας είναι ότι ήταν σωστό, να λάβουμε την απόφαση για να παραμείνουν τα επιτόκια όπως είχαν».
Είναι χαρακτηριστικό, ότι και οι 81 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Ρόιτερ, ανέμεναν τη σημερινή απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων στο ίδιο επίπεδο για 3ο συνεχόμενο μήνα, εξαιτίας της ανησυχίας σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις. Έχοντας «πιάσει» ποσοστό της τάξης του 4% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,6% το Σεπτέμβριο, αλλά παραμένει αρκετά πάνω από το στόχο του 2%.
Πάντως, μεταξύ των οικονομολόγων είναι ευρεία η πεποίθηση ότι η μείωση των επιτοκίων είναι αναπόφευκτη, το μόνο ερώτημα που παραμένει ανοικτό είναι το πότε.
Σε ερώτηση σχετικά με το ποια είναι η άποψη του για το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ενός σχεδίου διάσωσης των τραπεζών στην Ευρώπη, στα πρότυπα του σχεδίου Πόλσον στις ΗΠΑ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε πως «δεν έχουμε ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και συνεπώς η ιδέα ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που έγινε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν ταιριάζει στην πολιτική δομή της Ευρώπης, με τη δομή των θεσμών της Ευρώπης». Όμως, όπως σημείωσε, «υπάρχουν περιπτώσεις που χρειαζόμαστε αποφάσεις από τις κυβερνήσεις», εξηγώντας ότι αυτό αφορά εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι το διακύβευμα και η ΕΚΤ έχει πράξει όλα όσα θα μπορούσε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου