Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Βολές Εφραίμ κατά της εισαγγελικής εντολής για τη Βιστωνίδα

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, βάλλοντας κατά της εισαγγελικής εντολής για δημοσίευση της απόφασης του Πρωτοδικείου Ροδόπης, με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα του Δημοσίου στην λίμνη Βιστωνίδα και στις παρόχθιες περιοχές, εκτός της νησίδας Άντα Μπούρου.

Στην επιστολή που εστάλη από τον ηγούμενο στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου ΒασίληΝικόπουλο, στον αντιπρόεδρο Ιωάννη Παπανικολάου και στον εισαγγελέα Γιώργου Σανιδά, κάνει λόγο για «υπόνοιες χειραγώγησης της δικαιοδοτικής λειτουργίας».

Ο κ. Παπανικολάου είχε κρίνει ότι η πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης όφειλε να έχει δημοσιεύσει την απόφαση που δικαίωνε το Δημόσιο στην υπόθεση αγωγής που είχε υποβάλει η μονή Βατοπεδίου διεκδικώντας εκτάσεις της Βιστωνίδας. Η διάσκεψη των τριών δικαστών είχε ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα 2-1 υπέρ του Δημοσίου. Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κρίνει ότι δεν μπορούσε να υπάρξει στη συνέχεια παραίτηση ή συμβιβασμός των διαδίκων.

Στην επιστολή του ο ηγούμενος Εφραίμ αναφέρει: «Η όψιμη εντολή για δημοσίευση της απόφασης δημιουργεί, εξάλλου, αντικειμενικώς την εύλογη υπόνοια ότι αυτή δόθηκε αφού και επειδή έγινε γνωστό το περιεχόμενο της διασκέψεως του δικαστηρίου, καθώς και ότι τέτοια εντολή δεν θα είχε δοθεί αν το αποτέλεσμα της διάσκεψης ήταν διαφορετικό» και συμπληρώνει:

«Με τον τρόπο αυτό πλήττονται ανεπανόρθωτα το κύρος και η ηθική αυθεντία της δικαιοδοτικής λειτουργίας, η οποία εκτίθεται στην υπόνοια της χειραγώγησής της. Ενόψει των ανωτέρω, επισημαίνεται ο κίνδυνος που δημιουργείται για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και των θεσμών κίνδυνος που δεν απειλεί μόνο τα συμφέροντα της Ιεράς Μονής ή του δημοσίου, αλλά την ίδια την διάκριση των εξουσιών και την λειτουργία του πολιτεύματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηγούμενος Εφραίμ, με υπόμνημα του στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, έχει επίσης προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, ενάντια στις αποφάσεις για επιστροφή των ακινήτων που παραχωρήθηκαν στη μονή Βατοπεδίου.

«Πρεμιέρα» της Εξεταστικής την Πέμπτη

Στο μεταξύ την Πέμπτη θα διεξαχθεί η πρώτη συνεδρίαση της 23μελούς Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση των ανταλλαγών δημόσιας περιουσίας με τις εκτάσεις της Βιστωνίδας. Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες και να έχει εκδώσει πόρισμα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

http://www.cosmo.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: