Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

INTERAMERICAN : 2+1 διώξεις για τον Δ. Κοντομηνά





kontominas.jpgΤην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά και άλλων μελών του ΔΣ της Interamerican International την περίοδο της προεδρίας του, ζητά η εισαγγελέας Εφετών, Ξένη Δημητρίου, για εξαπάτηση ομογενών στη Νότια Αφρική και τη Γερμανία, μέσω επενδυτικών συμβολαίων.

Για την υπόθεση είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος έκρινε ότι προκύπτουν ενδείξεις μόνο σε βάρος μιας υπαλλήλου -ασφαλίστριας- της Interamerican International και όχι σε βάρος διευθυντικών στελεχών και ως εκ τούτου, κατά την κρίση του, η υπόθεση έπρεπε να πάει στο αρχείο. Άποψη ωστόσο που δεν βρήκε σύμφωνη την εισαγγελέα Εφετών. Η εισαγγελέας ζητά να ασκηθεί ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα σχετικά με πλαστογραφία, υπεξαίρεση και εκβίαση.

Τον Αύγουστο του 2008, ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Κοντομηνά για κακουργηματική απιστία σχετικά με έκνομες, άκυρες και παράνομες μεταβιβάσεις κατά τις μεταβολές μετοχικών μεριδίων του τηλεοπτικού σταθμού «Αlpha» μετά τις καταγγελίες πρώην μετόχων.Για άμεση συνέργεια σε απιστία διώκονται και τα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου.

Interamerican

Επειτα από τριετή εισαγγελική έρευνα, ο εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου άσκησε στο τέλος του καλοκαιριού ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Κοντομηνά σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση από κοινού κατ' εξακολούθηση που αφορά «πλασματικά αποθεματικά» ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία Interamerican.

Το αδίκημα φέρεται να διαπράχθηκε κατά τη χρονική περίοδο 1996 ως 1998, δηλαδή πριν από την πώληση της ασφαλιστικής εταιρείας στην πολυεθνική Eureko. Η δίωξη είναι προσωπική και στρέφεται κατά του τότε προέδρου της Interamerican κ. Δημήτρη Κοντομηνά και των τότε μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην 1η τακτική ανακρίτρια, η οποία σύμφωνα με σχετική παραγγελία του κ. Αθανασίου, θα πρέπει να διαπιστώσει αν διαπράχθηκε και το αδίκημα της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού κατ' εξακολούθηση.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση το καλοκαίρι του 2005 με αφορμή σειρά καταγγελιών του εκδότη της εφημερίδας «Αυριανή» κ. Γ. Κουρή, οι οποίες αφορούσαν την εξαπάτηση, μέσω επενδυτικών συμβολαίων, ομογενών στη Ν. Αφρική, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο από την ασφαλιστική εταιρεία Interamerican. Επίσης, υπήρχαν καταγγελίες και για ένα δεύτερο ζήτημα, το οποίο είχε να κάνει με την ύπαρξη «πλασματικών αποθεματικών», καθώς σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα «είχε υπερεκτιμηθεί η αξία ακινήτων εκτός σχεδίου» που είχε αγοράσει η Interamerican. Για όλα αυτά διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέλαβε ο εισαγγελέας κ. Αθανασίου.

Στα τέλη του 2006, ο κ. Αθανασίου έκλεισε τον πρώτο κύκλο των ερευνών με ένα 47σέλιδο πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις » ώστε να είναι δυνατή η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον στελεχών της Interamerican για αξιόποινες πράξεις που με βάση καταγγελίες φέρονταν ότι τέλεσαν σε βάρος ομογενών της Ν. Αφρικής, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Αντιθέτως, ανέφερε στο πόρισμά του ο κ. Αθανασίου, «προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος ασφαλίστριας» της εταιρείας για πράξεις σχετικές με εξαπάτηση ομογενών.

Επίσης, ο εισαγγελικός λειτουργός συνέχισε την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για τα «πλασματικά αποθεματικά» της Interamerican, διατάσσοντας τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Τον εν λόγω έλεγχο διενήργησε μεικτή επιτροπή αποτελούμενη από υπαλλήλους της Αναλογιστικής Αρχής του υπουργείου Ανάπτυξης και Ορκωτούς Λογιστές. Πρόσφατα έφθασαν στα χέρια του εισαγγελέα δύο πορίσματα που υπογράφονται το ένα από τους υπαλλήλους της Αναλογιστικής Αρχής, οι οποίοι καθορίζουν το έλλειμμα στα 14 δισ. δρχ. και το δεύτερο από τους ορκωτούς λογιστές οι οποίοι ανεβάζουν το έλλειμμα στα 22,5 δισ. δραχμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: